Srdcem domova je odedávna kuchyňský sporák, na kterém se vaří, suší a kde se i zahřejeme… Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie N. Císařovská a J. Berka
Obsah dílu
Kamna kachlová, litinová, americká, petrolejky vincky neboli bubínky. Sporáky a kamna byly v domácnostech svědky všech rodinných událostí. Představovaly místo, kde se lidé scházeli a probírali důležité věci. Teplo domova je zkrátka v našich zeměpisných šířkách nejen synonymem pro klid a pohodu, ale přímo životní nutností. Jak ale vypadala například kamna krejčovská? Jak se pekly oblíbené kaštany, a čím naši předkové běžně topili? Dozvíme se, jak vlastně taková kamna vytápějí dům a jak se vyrábějí kachle, ze kterých se staví. Naštípeme dřevo na otop, zatopíme, a napečeme skvělé přesné placky, neboli přesňáky.
Recept v tomto dílu

Čím se dříve topilo
Lidé dříve chodili do lesa, kde sbírali klestí, šišky či hrabanku. Klestí i spadlé šišky můžete podle současné legislativy sbírat i dnes. Hrabanku, tedy vrstvu jehličí, je sbírat zapovězeno, neboť bychom les připravovaly o cenné živiny. » Číst více