Čerstvé mléko a domácí sýr. Vypravíme se do míst, kde na pastvinách zvoní kravské zvonce… Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas a P. Ležáková

Obsah dílu

Přehrát vše

Kráva představovala pro dávné hospodáře hotové jmění a šanci uživit rodinu. Jaká plemena krav se ale pásla na českých lukách a pastvinách před sto lety, a kam zmizela? Podíváme se za farmářkou, která si doma chová krávu s telátkem, a dozvíme se, co obnáší každodenní dojení. Z čerstvě nadojeného mléka stlučeme máslo a získáme podmáslí. Upečeme si zapomenutý dezert našich babiček – svítek nasladko s ostružinovým přelivem. A podíváme se do rumunského Banátu, kde čeští krajané stále ještě každý den vyhánějí dobytek na pastviny. Z kravského mléka pak hospodyně vyrábějí lahodný domácí sýr.

Recept v tomto dílu


Rady a tipy

Domácí máslo

Tip pro ty, kdo nemají možnost získat čerstvé kravské mléko a nevlastní ani stloukač másla po babičce. » Číst více


Rady a tipy

Výroba domácího sýra

Paní Salabová, která žije s české vesnici Gerník v Rumunsku, má výrobu domácího sýra, tak říkajíc, v oku i v paži. Ví, kolik syřidla musí použít na určité množství mléka, a na jakou teplotu mléko ohřát i bez teploměru. Domácí sýr vyrábí celý život. » Číst více


Rady a tipy

Domácí ošetření mléka

Máme-li k dispozici čerstvě nadojené mléko, doporučujeme nechat ho projít varem a vychladit. Poté ho můžeme pít či použít k dalšímu zpracování.


Stopáž26 minut
Rok výroby 2019
 P ST AD HD