Domácí lékař

Bylinkové čaje

Bylinkové čaje si lidé vaří odnepaměti. Aby však měly ty správné pro zdraví vhodné účinky, je třeba k jednotlivým bylinkám a jejich kombinacím přistupovat obezřetně.

Hlavním luhovadlem při přípravě čajů je pochopitelně voda, ta z bylinek vytáhne účinné látky. Je však třeba dbát na její správnou teplotu a i délku luhování.

Obecně platí, že květy léčivek se zalévají vodou do 80 °C a nechají se luhovat 10 minut. Semena, kořeny nebo plody by se měly 3–5 minut povařit. Bylinky s vysokým obsahem slizových látek jako třeba sléz se naopak pouze macerují – máčejí ve studené vodě.

Některé bylinky je možné používat celoročně (např. jitrocel kopinatý, lípu srdčitou či bez černý), jiné (např. kopřiva) mohou mít při dlouhodobém užívání naopak negativní účinky, je proto důležité se před užíváním každé bylinky poradit s bylinkářem či lékárníkem.

Bylinková směs na jarní nachlazení

Císařská bylina – nese hlavní účinek: růže šípková

Šípky obsahují vysoké množství vitaminu C, minerálních látek a flavonoidů (harmonizují cévní systém). V případě naší směsi má podpořit imunitu.

Ministerská bylina – podporuje dobré přijetí bylinkové směsi naším organismem: dobromysl obecná
Dobromysl obsahuje silice, které jsou protizánětlivé, zejména v oblasti trávicího ústrojí a plic.

Asistentská bylina – podporuje účinky císařské byliny a přidává další: prvosenka větší
Prvosenka obsahuje saponiny, které pomáhají ředit hleny, tedy pomáhá vykašlávat. Navíc pozitivně přispívá psychickému rozpoložení.

Druhá asistentská bylina: tymián obecný
Stejně jako dobromysl obsahuje silici zvanou thymol, takže je protizánětlivý. V naší směsi má doručit účinné látky tam, kam potřebujeme – do plic.

Směs zalijeme horkou vodou, nikoliv však vroucí, ta by znehodnotila zejména účinky šípku. Necháme luhovat asi 10 minut. Ještě vhodnější je však nechat směs třeba přes noc macerovat ve studené a ráno směs ohřát na 50–60 °C a nechat luhovat opět 10 minut.

Přejít na obsah dílu