Těstoviny

Babiččiny vaječné nudle

Umět udělat z mouky, vody a vajec nudle do polévky dřív patřilo k základním a zcela běžným dovednostem každé domácí kuchařky. My si dnes raději koupíme sáček hotových nudlí v obchodě. Jenže těm domácím, čerstvým, se nic nevyrovná…

Těsto na domácí nudle má být tužší, aby se dalo dobře rozválet. Každá hospodyňka má vlastní postup i poměry surovin, ale postup je zhruba stejný. Jakmile vychytáte ten svůj, uvidíte, že vám to půjde raz dva.

Co se množství surovin a postupu týče, doporučujeme podívat se na video z našeho pořadu.

polohrubá pšeničná mouka
hladká pšeničná mouka
(oba druhy mouky dávkujeme zhruba půl napůl)
vejce
trocha vody

kuchyňský vál
váleček na nudle
ostrý nůž

Na vál nasypeme obě mouky, vytvoříme důlek, do něj rozklepneme 2–3 čerstvá vejce (podle množství mouky) a nožem je začneme zapracovávat. Poté přidáme ještě malé množství vody (raději méně, než více, přilít můžeme vždycky). Těsto poctivě hněteme a uhněteme z něj bochánek tužší konzistence, ze kterého vytvoříme placku. Vál si posypeme polohrubou moukou a začneme válet těsto, přičemž se placku snažíme roztáhnout do stran. Nudlové těsto by mělo být co nejtenčí.

Plát těsta poté necháme sušit na čisté utěrce. Sušíme půl hodiny, plát můžeme během této doby otáčet. Těsto by mělo být jen lehce proschlé a ohebné, nenecháme ho uschnout úplně.

Nerovné okraje poté ořízneme (a zpracujeme později, nic nevyhazujeme), těsto nakrájíme na cca tři cm široké proužky, které naskládáme na sebe a krájíme tenké nudličky.

Hotové nudličky můžeme rovnou použít do polévky. Lze je také usušit a uschovat v uzavíratelné nádobě, kde vydrží až půl roku.

Na usušení nudlí jsou ideální velká síta.

Ze stejného druhu těsta můžeme připravit také klasické flíčky. Chceme-li drobení do polévky, přidáme do těsta více mouky, aby bylo ještě o něco tužší a poté ho nastrouháme na struhadle s velkými oky.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl