Syrový losos marinovaný v soli je způsob konzervace ryb, který kdysi dávno objevili skandinávští rybáři. Nasolenou rybu zakopali pod zem a zatížili kameny. Odtud pochází i název jídla: „grav“ znamená „hrob“ a „lax“ „losos“. Volně se to dá přeložit jako „zakopaný losos“.

filet syrového lososa
větší množství soli a cukru (losos musí být směsí plně zasypaný)
citron
kopr
kvalitní alkohol: koňak, vodku, rum

Smícháme sůl s cukrem a můžeme přidat i citronovou kůru. Strouhat musíme jen svrchní část kůry, ne bílou dužinu. Ta je velmi hořká. Zkuste vždy jen dvakrát strouhnout a pak citron pootočit.

Rybu vykostíme pinzetou.

Dále pokračujeme s přípravou směsi na marinování.

Smícháme cukr a sůl v poměru 2 : 1. Rybu směsí lehce posypeme, na dno pekáče vysypeme ⅓ sypké směsi.

Na směs položíme filet kůží dolů.

Filet pokryjeme koprem a zasypeme zbytkem směsi.

Vše zakápneme vodkou, můžeme však také použít koňak anebo kvalitní rum. Ryba jde ale namarinovat i bez alkoholu.

Překryjeme potravinářskou fólií a v lednici necháme odležet 12–16 hodin.

Po namarinování filet omyjeme pod tekoucí studenou vodou a pečlivě osušíme.

Dlouhým ostrým nožem šikmo nakrájíme plátky silné 2–3 mm.

Před podáváním lososa si ještě připravíme hořčično-medovou omáčku, která se k rybě skvěle hodí.

Hořčično-medová omáčka

3 lžíce medu
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce kopru

Ingredience smícháme do konzistence hladké omáčky.

Gravlax podáváme s hořčično-medovou omáčkou, ozdobené snítkou kopru. Jako přílohu doporučujeme opečený toast.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl