Ovocná jídlaZeleninová jídla

Jak prodloužit trvanlivost zeleniny a ovoce

aneb buďme šetrní, jako naše babičky!

Česnek

Skladovanému česneku je nejlépe na temném, suchém místě. Česnekové palice potřebují dýchat, a tak jim vyrobíme děrovaný sáček. V blízkosti česneku ani cibule neskladujeme brambory, které dokáží urychlit jejich zkázu.

Mrkev

Z mrkve odkrojíme nať, protože vytahuje z kořene živiny, a uložíme ji zvlášť do sáčku. Z nati se dá připravit chutné pesto, případně ji v malém množství použít do vývaru.

Banány a jablka

Naaranžovaná mísa ovoce sice vypadá krásně, jenže banány a jablka urychlují proces zrání jiných plodů. Proto je dobré skladovat je odděleně. Banány nepatří do lednice, kde rychle hnědnou. Zachováme je déle, pokud stopky obalíme fólií.

Rajčata

Do ledničky kupodivu nepatří ani rajčata, protože v ní ztrácejí vůni i chuť. V obchodě často prodávají plody, které teprve dozrávají. Pomůžeme jim tím, že je vložíme do látkového sáčku a přidáme k nim banán či jablko.

Salát

Salát nejprve rozdělíme na jednotlivé listy. Na dno krabičky položíme papírovou utěrku, pak listy salátu, a zakryjeme dalším kusem papírové utěrky, která odsává vlhkost. Salát vydrží v lednici déle, pokud jej neumyjeme a krabičku uzavřeme.

Petrželová nať

Petrželovou nať přebereme, zabalíme do látkové utěrky a vložíme do sáčku, který ponecháme otevřený.

Brambory

Pokud skladujeme v bytě brambory, tak raději v menším množství a v papírovém sáčku. Na světle brambory rychleji klíčí a zvyšuje se v nich obsah jedovatého solaninu.

Podobně skladujeme cibuli, ale raději odděleně od brambor. Cibuli, stejně jako česnek, můžeme také zavěsit na tmavé větrané místo.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl