29 minut

23. ledna 2006

Obsah dílu

Lety u Písku - holokaust, vepřín, extremismus — Slovensko truchlí nad smrtí svých vojáků — Tváře měst

Části dílu

00:52
Lety u Písku - holokaust, vepřín, extremismus
    Celý uplynulý týden jsme byli svědky takzvaných vlasteneckých pokusů, jak znesvětit místo, kde během války zahynuly zhruba tři stovky českých Romů a odkud zhruba dalších 600 nastoupilo na cestu bez návratu - směr Osvětim. Jako by k znesvěcení nestačilo, že na místě už dlouhá léta stojí vepřín, s kterým si zatím neuměla poradit žádná česká vláda. Vlastenčení extremistů rozzlobilo i exprezidenta Václava Havla, který nám poskytl exkluzívní rozhovor. V Letech u písku natáčeli Rebeka Bartůňková a Lukáš Landa.
    11:29
    Slovensko truchlí nad smrtí svých vojáků
      Přežili nebezpečnou misi, nepřežili návrat domů. Na Slovensku dnes mají státní smutek. Vyhlásila jej vláda za oběti letecké havárie, při které ve čtvrtek přišlo o život 42 vojáků. Vraceli se z půlroční mise v Kosovu, když jejich archivní letoun typu Antonov ztroskotal v lesích na severovýchodě Maďarska. Naší zpravodajce Anettě Petrovičové poskytla rozhovor manželka velitele jednotky Magdaléna Baluchová.
      15:25
      Tváře měst
        Od začátku devadesátých let se občas diskutuje o tom, kdo vlastně určuje tvář našich měst. Zda jsou to architekti a urbanisté, kteří jsou za to radnicemi placení, nebo stavební firmy, které nezajímá kolorit, tradice a duch místa, ale jen logika vyššího zisku. Ukážeme vám jedno historické město, které se ve prospěch stavebních firem vzdalo nejen práva rozhodovat o tom, co kde bude stát, ale i značných finančních zisků. Jak radnice ve Znojmě tančí, podle toho jak stavební firmy pískají, pro Vás natočili Markéta Dobiášová a Filip Černý.
        Přehrát celé video
        Stopáž29 minut
        Další díl
        30. ledna 2006

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám