Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Dnes na téma „Čeká nás stravenková revoluce?“ Hostem pořadu bude Lukáš Malík, marketingový manažer Gusto Karta; Ve čtvrtek pravidelně pohled do světa byznysu.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

Marketingový manažer Gusto Karta

Lukáš Malík

Chystá se stravenková revoluce? Ministryně financí Alena Schillerová /ANO/ chce firmám nabídnout, vedle papírových a elektronických stravenek i tzv. stravenkový paušál. Ten by spočíval v tom, že by zaměstnavatelé posílali svým zaměstnancům příspěvek na stravování rovnou na účet. Firmám by tak ubyla administrativa, ale také náklady na provize stravenkovým firmám. Ulevilo by se však i restauracím, protože ty by nemusely platit zhruba 6 % provize za přeměnu stravenek zpátky na peníze. Pokud by byl tento plán uveden do praxe, znamenal by zvrat pro stravenkové firmy, ale i pro restaurace.

Záznam chatu ze čtvrtka 8. srpna

Ondřej: „Nesnaží se vláda podporovat stravenkovým paušálem konzumaci alkoholu a cigaret? Vláda nejprve zdraží alkohol a cigarety, a následně umožní lidem za příspěvek na stravné kupovat alkohol ,cigarety nebo jiné omamné látky. Je to normální?“

Lukáš Malík: „Dobrý den, myslím, že to není záměr, ale sousled těch návrhů k tomu může vést“

Ondřej: „Nepříjdou naopak restaurace o část obědových hostů? Budou lidé stejně ochotni v restauracích utrácet peníze z účtu, jako stravenky? Za bezhotovostní příspěvek na stravování si mohou lidé koupit alkohol, cigarety, zábavu nebo prostě cokoli jiného.“

Lukáš Malík: „Dobrý den, ano, myslíme si, že počet lidí, kteří se pravidelně stravují se sníží. Bezhotovostní příspěvek pomáhá zajistit to, aby si lidé nekupovali nic závadného.“

Helga: „O kolik peněz příjde státní kasa, až zaměstnavatelé nahradí část mzdy stravenkovými paušály? Mám na mysli ty zaměstnavatele, kteří dosud zaměstnancům neposkytovaly stravenky?“

Lukáš Malík: „Ono je to trochu jinak. Ten systém jako takový dnes do systému na vyšší DPH přináší peníze. POkud by systém zanikl, byl by to jen náklad ve formě výpadku daní.“

Eva: „Restauracím se sice částečně uleví, ale uvědomují si, že pravděpodobně přijdou o část hostů? Peníze, které lze oproti stravenkám použít na cokoliv, se asi vždy za polední menu nevydají.“

Lukáš Malík: „Dobrý den, Některé restaurace realizují až 70 % tržeb v době oběda formou stravenek. Ano, k nějakému dopadu jistě dojde.“

Simona: „Pokud se zruší stravenky, dá se očekávat zlevnění stravování? Restaurace nebudou muset odvádět marže stravenkovým firmám, mohly by tedy zlevnit.“

Lukáš Malík: „Dobrý den, víte, to bych moc nečekal. Drobné snížení nákladů by nemělo žádný vliv“

Ondřej: „Nebude pro zaměstnance výhodné, pokud si budou smět koupit za příspěvek na stravování i alkohol a cigarety?“

Lukáš Malík: „Dobrý den, jako výhodu bych to neviděl:-)“

Ondřej: „Není stravenkový paušál mezikrokem ke zrušení příspěvku na stravování? Nebude stravenkový paušál snáze zrušitelný, než přímo stravenky? A až někdy příjde recese, tak nepůjdou příští vlády po stravenkovém paušálu?“

Lukáš Malík: „Dobrý den, do hlavy nevidíme, myslíme si ale, že to je možné.“

Pavlína: „Je pravda, ze třetinu zisku stravenkových firem tvoří propadlé stravenky? Cca 150 miliónů? Tomu říkám podnikání teda... A není to důkaz, že systém stravenek ve skutečnosti zas tak nefunguje?“

Lukáš Malík: „Dobrý den, v Gusto Kartě máme neomezenou platnost, takže rozhodně ne. Ale spotřebitelské chování tomu příliš nesvědčí, maximálně se stane, že ty papírové někdo vypere...“

Pavel: „Co se vrátit k původnímu systému, kdy firma může provozovat daňově zvýhodněnou závodní jídelnu, a to je vše? Stravenky přece vznikly jako "virtuální" náhrada závodních kantýn, přičemž jejich roli suplují běžné restaurace.“

Lukáš Malík: „Dobrý den, tohle funguje pro velké firmy, pro malé je provozovat jídelnu velký luxus.“

Tom: „Finance na stravování jsou v jiném daňovém režimu právě proto, že jsou určené pro stravování zaměstnanců. Pokud by se změnily na univerzální peníze, těžko bude jejich daňové zvýhodnění udržitelné - jak? To si mohou dovolit jen poslanci u svých náhrad.“

Lukáš Malík: „Dobrý den, ano, daňová výjimka má smysl, pokud se dá prokazatelně použít na to, k čemu je určena.“

ANTI: „Jaké jsou nevýhody stravenkového paušálu?“

Lukáš Malík: „Dobrý den, bude velmi těžké u něj zajistit to, aby se peníze použily k danému účelu, tedy ke stravování.“

SK: „Pokud by byl tento plán uveden do praxe, znamenal by zvrat pro stravenkové firmy, ale i pro restaurace. Jak velký zvrat by to měl být?“

Lukáš Malík: „Dobrý den, určitě by to byla velká změna, ale hlavně pro zaměstnance a zaměstnavatele. Dotkla by se 1,3 milionu lidí...“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2018
 P ST HD