Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Dnes na téma „Řetězce chtějí skončit s prodejem vajec z klecí“ s předsedkyní představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabrielou Dlouhou.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

předsedkyně představenstva, Českomoravská drůbežářská unie

Gabriela Dlouhá

Organizace OBRAZ – Obránci zvířat tajně natočila, jak to vypadá v českých klecových velkochovech slepic. Jejich materiál pořízený na několika různých místech zachycuje slepice s otevřenými ranami oklovávající rozkládající se těla uhynulých nosnic nebo vejce pokrytá roztoči. To vše se objevilo v červnové reportáži Jana Nováka z pořadu 168 hodin. I tato reportáž pomohla tomu, že se o podmínkách ve velkochovech začalo mluvit více. Některé řetězce nyní přišly s tím, že ukončí prodej vajec z klecí. Co to bude znamenat? Budeme řešit v dnešní Devadesátce.

Záznam chatu z pátku 4. ledna

DAYD: „Obránci zvířat tajně natočili, jak to vypadá v českých klecových velkochovech slepic. Nejedná se ale v tomto případě o terorismus, extremismus - že to natočili tajně?“

Gabriela Dlouhá: „Nemohu ověřit autenticitu záběrů. Úhyny, které byly natočeny v klecích v mohly být také cíleně posbírané úhyny z předchozích dnů. Nelze na základě těchto záběrů posuzovat stav drůbežáren jako celku. Kontroly provedené Státní veterinární správou takovéto podmínky nepotvrdily.“

Ondřej: „Jaký je rozdíl v kvalitě vajec z klecového chovu a podestýlkového chovu? Jsou slepice v podestýlkovém chovu spokojenější a jejich vejce kvalitnější, než z klecového?“

Gabriela Dlouhá: „Každý typ ustájení má svá specifika, z nezávislých výzkumu vyplývá, že vejce z obohacených klecových systémů zajišťují vyšší hygienický standart.“

Pan zvědavý: „Nebojí se velkodrůbežárny, že na trh s vejci vstoupí sdílená ekonomika a vytlačí nelíbivé chovy? Když může fungovat rozvoz zboží okamžité spotřeby, tak jistě může fungovat i svoz vajec z domácích chovů. Funguje to někde ve světě?“

Gabriela Dlouhá: „Nevím, jestli to ve světě funguje. V drobných chovech se vyprodukuje okolo 800 000 vajec, ve velkochovech 2,2 mld. a 800 milionů se sem ještě dováží (z Polska a Litvy).“

Ondřej: „Proč se běžně v obchodech neprodávají vejce od slepic z volného výběhu? Je velkochov slepic ve volném výběhu finančně nezajímavý či více nákladnější? Kolik by stálo v supermarketu balení vajec z volného výběhu (např.balení 10 kusů)?“

Gabriela Dlouhá: „Prodávají se, je jich však jen 0,5% z tuzemské produkce, stavy se navyšují. Zatím po nich není dostatečná poptávka, která by jejich produkci zvýšila. Většina řetězců nabízí vejce i okolo 2 Kč/kus ve slevách, lidé pak mohou ztrácet představu o reálných cenách.“

Pavel: „Dobrý večer, situace pro spotřebitele je celkem jednoduchá - je ochotný si připlatit za vejce, která nejsou z klecového chovu? Jsou ochotní si připlatit všichni nakupující? Pokud ano, tak se vejce z klecí přestanou prodávat a trh to vyřešil.“

Gabriela Dlouhá: „Máte pravdu.“

Ondřej: „Jaký vliv má na tuzemské zákazníky původ vajec? I pokud některé řetězce přestanou prodávat vejce z klecí, nepůjdou zákazníci za nižší cenou tam, kde dostanou vejce levnější?“

Gabriela Dlouhá: „Nikdo dovozy nezkontroluje, je potřeba aby dovozová vejce splňovala stejné podmínky jako vejce tuzemská.“

SK: „Organizace OBRAZ tajně natočila, jak to vypadá v českých klecových velkochovech slepic. To to nešlo natočit neutajeně?“

Gabriela Dlouhá: „Pokud to bylo natočeno tajně, vypovídá to možná o určité autentičnosti. Myslím, že by nebyl problém oslovit příslušné orgány a reportáž natočit ´´netajně´´.“

SK: „Některé řetězce nyní přišly s tím, že ukončí prodej vajec z klecí. Proč je některé?“

Gabriela Dlouhá: „Z vyjádření vyplynulo, že většina tento prodej ukončí. Ostatní se následně po tlaku aktivistů a médií přidali.“

Stanislav: „Zase další vhodná příležitost na zdražení vajec ? Jaké ceny se tedy dají v budoucnu předpokládat ?“

Gabriela Dlouhá: „Náklady na výrobu vajec z alternativních způsobů ustájení jsou o desítky procent vyšší a tím pádem dojde ke zdražení produkce.“

Stanislav: „Jak máme v obchodě rozeznat vejce klecové od vejce z volného chovu? A jsou snad klecová vejce spotřebitelům nějak škodlivá? Jaký je tedy důvod tohoto humbuku?“

Gabriela Dlouhá: „Podle kódu na vejci, klecová mají číslo 3. Podlahové systémy 2, výběh 1, bio 0. Vejce z obohacených klecových systémů jsou naopak nejvíce kvalitní z hlediska bakteriální kontaminace.“

Sarah: „Špatné zacházení se zvířaty se neděje jen ve velkochovech. Není takové zacházení se zvířaty zakázáno? Proč to zákon nezakazuje? Špatné chování lidí k sobě, vraždy a ublížení na zdraví se řeší, ale to zvíře dýchá stejně jako my. Jak tomu lze zabránit??“

Gabriela Dlouhá: „Za zacházení se zvířaty je zodpovědný chovatel a byl by proti sobě, aby se slepicemi špatně zacházel.“

Sarah: „Jde tady o cenu vajec, nebo o lidskost? Proč lidi zajímají ceny a ne to, jak se cítí (popř. Trpí ) ten živý tvor, díky kterému ta vejce máme?? Co do dneška dělaly veterinární kontroly a neřešilo se to dříve?“

Gabriela Dlouhá: „Veterinární kontroly neprokázaly pochybení.“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2019
 P ST HD