Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Na téma „Co se pije v Česku“ s pivovarským expertem Janem Veselým.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

pivovarský expert

Jan Veselý

Pivo, nebo víno? Co pijeme raději a častěji? Pivovary loni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, skoro 20,1 milionu hektolitrů,. Rostl vývoz zlatavého moku, naopak domácí spotřeba klesla na 143 litrů na hlavu. Dáváte přednost vínu? Tak právě dnes se začal na jižní Moravě prodávat první burčák – přesně v Úvalech na Břeclavsku. Částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy se u nás smí prodávat od srpna do listopadu, a to výhradně z domácí produkce. Jaké jsou vaše zkušenosti s kvalitou českých a moravských vín? Kterému pivu dáváte přednost? Točenému, lahvovému, z malého pivovaru či se spokojíte s plastovou lahví? Nebo raději jen domácí limonádu? I o tom dnes budeme mluvit v 90ČT24. Ptát se můžete na vše kolem piva experta Jana Veselého.

Záznam chatu ze čtvrtka 11. srpna 2016

Stanislav.: „Dobrý večer,základem dobrého českého piva je ČESKÝ CHMEL.Jsme v jeho produkci soběstační?Jsme ještě schopni ho vyvážet a nebo kryjeme naší potřebu dovozem?Dočetl jsem se,že se plánuje rozšíření plochy chmelnic,je to snad z důvodu nedostatku chmelu?Děkuji.“

Jan Veselý: „V Česku se vypěstuje 5 tisíc tun českého chmele. Tuzemské pivovary spotřebují tisíc tun, a tím je tuzemská potřeba pokryta. 4 tisíce tun se každoročně vyváží.“

Tomáš z Ostravy: „Souhlasíte s názorem, že kvalitu a renomé českého piva v posledních letech zachránil vzestup minipivovarů a že velkovýrobci, resp. jejich zahraniční vlastníci, by je svojí unifikační politikou v duchu "europiva" přivedli do záhuby?“

Jan Veselý: „Minipivovary jsou žádoucím zpestřením trhu. V žádném případě nemohou zachránit pověst českého piva, protože jejich celková výroba je kolem 1 procenta z celkové výroby.“

Marek Vodička: „Umějí Češi dělat nejlepší pivo na světě?“

Jan Veselý: „Otázka byla zodpovězena v průběhu vysílání.“

Honza Wich: „Na pořadu dne je možnost zpětného"zakoupení" Plzeňského Prazdroje,kterého se musí SABMiller zbavit. Neměl by stát vyvinout větší úsilí a Pilsner Urquell získat zpět. Už kvůli státnímu rozpočtu. VIZ Budvar dává stovky milionů ročně a je 10 x menší !!!“

Jan Veselý: „Stát by měl vlastnit atomové elektrárny, rozvody elektřiny a plynu, dopravní infrastrukturu. Není žádný důvod pro to, aby stát vlastnil pivovar.“

DIS: „"Rostl vývoz zlatavého moku, naopak domácí spotřeba klesla na 143 litrů na hlavu" - čím si oba tyto fakty vysvětlujete?“

Jan Veselý: „Spotřeba na hlavu klesá ve všech tradičních pivovarnických zemích na světě, tedy i u nás. Celková výroba roste díky velkému nárůstu exportu.“

Ondřej: „Jak žíznivé je letos Česko ? Jaké jsou pitné trendy v srdci Evropy ? A jak ovlivňuje spotřebu piva počasí ?“

Jan Veselý: „Stále jsme první na světě ve spotřebě piva na hlavu - 143 litrů ročně je zlatá medaile. Další nejvyšší spotřebu mají v Německu, Rakousku - kolem 100 litrů ročně. Spotřeba piva u nás, právě tak jako ve všech tradičních pivovarských zemích, pomalu klesá. O to více roste export českého piva. Počasí ovlivňuje výši spotřeby. Při vyšších teplotách se pije víc, až do extrémního horka, kdy naopak spotřeba piva klesá. Zřejmě se konzumenti bojí piva a silného sluníčka.“

Pijánek: „Liší se spotřeba piva v ČR podle regionů ? Dá se vyčíslit, které regiony se loni propily na přední místa ve spotřebě na jednoho obyvatele ?“

Jan Veselý: „Otázka byla zodpovězena v průběhu vysílání.“

Jonáš Malina: „Co jen lepší pivo ze skla, nebo z pet lahve? Koupil jsem si pivo v plastu a bylo zvětralé. Může za to pet lahev?“

Jan Veselý: „Problém bylo, že plastový obal propouští oxid uhličitý, takže pivo ztrácí říz. Pivo v petce by tedy mělo být co nejdříve spotřebováno.“

Ján Mašovský: „Je vůbec možné udělat dobré nealko pivo? Já takové ještě nepil... Vy ano? Klidně i v zahraničí.“

Jan Veselý: „Nejlepší nealkoholické pivo na světě je Birell. Má totiž unikátní výrobu. Technologie je totožná jako u normálních piv, ale jsou použity modifikované kvasinky, které vyrábí málo alkoholu a o to více oxidu uhličitého. To je světová rarita.“

Hostinskej: „Do kterých zemí se vyváží nejvíce piva z českých pivovarů ? Co pomáhá exportu tuzemského piva ? Jak pomohla exportu měnová intervence ČNB ?“

Jan Veselý: „Otázka byla zodpovězena v průběhu vysílání.“

Furtpívo: „Proč je tak znatelný rozdíl mezi tankovým pivem a sudovým. Napr. U Plzne nebo Gambrinusu.“

Jan Veselý: „Obecně platí úměra čím větší přepravní obal, tím vyšší kvalita piva. Takže pořadí kvality podle obalu je: 1) tankové pivo 2) pivo z velkých sudů (50 l) 3) pivo z menších sudů (30 l) 4) pivo z půllitrových lahví 5) pivo z třetinkových lahví 6) ostatní (plechovky, PETky a podobně)“

Monika z Moravy: „Bude pivo levnější?“

Jan Veselý: „Pivo je v Česku nejlevnější ze všech tradičních pivovarských zemí. Cena piva od revoluce roste pomaleji, než je průměr cen potravin, anebo průměrný plat. Takže dnes si za průměrný plat koupíte více piva, než před revolucí.“

Pijánek Karlík: „Které české pivo je nejlepší?“

Jan Veselý: „To máte jako s děvčaty. Někdo má rád blondýnky, někdo tmavovlásky, někdo štíhlé a někdo plnoštíhlé. Z českého piva si každý vybere.“

Stanislav.: „Dobrý večer,zajímá mě novinka-piva s příchutí.Jaké jsou druhy,kdo je vyrábí a jak se uplatňují na našem trhu.Máme u nás nějakou světovou raritu v těchto pivech?Děkuji za odpověď.“

Jan Veselý: „Prakticky všechny minipivovary vyrábí piva s příchutí. Tomu se musely přizpůsobit i pivovary velké, například Bernard vyrábí nealkoholické pivo Švestka apod.“

Pet: „Proč se v Česku neprodávají velká piva ve skleněné lahvi, jako například v USA ? Domnívám se, že by si velké lahváče našly své místo i v Česku.“

Jan Veselý: „Otázka byla zodpovězena v průběhu vysílání.“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2016
 P ST