Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Zámek Holešov

Zámek Holešov V Holešově se vypravíme na zámek. V barokním sídle ale nebudeme obdivovat historické komnaty, nýbrž zavzpomínáme na Zdeňka Buriana. U příležitosti kulatého výročí jeho narození tu totiž připravili výstavu plnou unikátů. Některá autorova díla se tu veřejnosti představují úplně poprvé, k vidění je tu i nejrozsáhlejší dosud vystavená kolekce ilustrací k mayovkám, Ujít si ale nenecháme ani procházku zámeckou zahradou. Budovat ji začali v 17. století, později se dočkala úpravy ve francouzském stylu a přibyla soustava kanálů ve tvaru Neptunova trojzubce. Můžete si tu dopřát i plavbu na lodičce s krásným výhledem na zámek. A minout byste neměli ani altánek, který je součástí zahrady. Kdysi sloužil k odpočinku panstva, v polovině minulého století se proměnil v observatoř.

MapaZámek Holešov
videoZámek Holešov
...
video video

Zámek Holešov

Šachova synagoga

Šachova synagoga K zajímavým a unikátním památkám moravského města Holešov patří židovská synagoga z 16. století. K jejímu zachování přispělo i to, že v době druhé světové války sloužila jako skladiště, zatímco k modlitbám byla využívaná druhá, novější. Tu nacisté vypálili, stará jejich pozornosti unikla. Prohlédneme si staré prostory, přidáme pár zajímavostí k nejvzácnějšímu vybavení. A pak se budeme věnovat jednomu ze zdejších rabínů. Jmenoval se Šabtaj ha – Kohen, ale říkali mu Šach. Patřil k nejvýznamnějším židovským učencům, psal knihy, podle kterých se dodnes vyučuje. A stále má hodně obdivovatelů po celém světě. Několik století mezi lidmi přežily i legendy spojené s jeho životem i smrtí. My vám prozradíme například, jak to bylo s knihou, která se dopsání dočkala až po jeho smrti a s místem jeho posledního odpočinku.

MapaŠachova synagoga
videoŠachova synagoga
...
video video

Šachova synagoga

Květná zahrada

Květná zahrada Květná zahrada neboli Libosad patří k chloubám Kroměříže. Spolu s tamním Arcibiskupským zámkem byla dokonce zapsána do seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. U jejího zrodu stál po třicetileté válce olomoucký biskup Karel II. z Lichtenštejna - Kastelkornu, který chtěl vybudovat zahradu po vzoru italských. Jenže pak se mu dostal do ruky plánek nově vzniklé ozdoby sídla francouzských králů ve Versailles a všechno bylo jinak. V průběhu staletí se podoba Libosadu samozřejmě poněkud změnila. Nedávno se ale dočkal velké rekonstrukce, při níž byly obnoveny i už zaniklé prostory. Největším pomocníkem pro ty, kteří se do velkého díla pustili, byly grafické listy z dílny holandského rytce z konce 17. století. Na těch je totiž tehdejší uspořádání zahrady zachyceno.

MapaKvětná zahrada
videoKvětná zahrada
...
video video

Květná zahrada

Hostýnské vrchy

Hostýnské vrchy Hostýnské vrchy byly vyhlášeny přírodním parkem. Můžeme se v nich toulat v lesích a objevovat i vzácné rostliny. Své stopy tu ale zanechali taky naši dávní předci. Ti nejstarší se v kraji usadili už v pravěku, později si tady Keltové vybudovali oppidum. A ještě později na vrch Hostýn začali mířit poutníci. Hora, k jejímuž jménu bývá někdy přidáváno Svatý, je totiž jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Za jeho vznik mohou podle legendy vlastně tak trochu tatarští bojovníci. Právě před nimi se sem prý schovali místní lidé a na přímluvu Panny Marie byli zachráněni. Proto postavili jako projev vděčnosti její sochu, pak kapli a nakonec velkou baziliku. Připomeneme si ale taky hrad, který stával na vrchu Skalný, a porozhlédneme se po kraji ze staré rozhledny.

MapaHostýnské vrchy
videoHostýnské vrchy
...
video video

Hostýnské vrchy

Rymice

Rymice Rymice na Kroměřížsku jsou obcí s dlouhou historií. My si připomeneme, jak se tu žilo v posledních dvou stovkách let. Ve vesnici se totiž dochovalo několik starých stavení, která připomínají lidovou architekturu typickou pro tenhle kraj, ale taky každodenní život i sváteční chvíle jejich obyvatel. Jen musíme vyfasovat mapu, a chalupy, které vytvořily unikátní skanzen, hezky najít. Nejsou totiž shromážděné na jednou místě, ale zůstaly tam, kde vyrostly a kde se v některých v druhé polovině minulého století ještě bydlelo. Zastavíme se na zahrádce, kde se dozvíme spoustu zajímavostí o včelaření, ale taky u mlýna, který sice už neklape, ale připomíná dlouhou tradici tohohle řemesla. A přijmeme taky pozvání na svatbu. Tedy symbolické.

MapaRymice
videoRymice
...
video video

Rymice

Další stránky:1 2 3 4 5 »