Soutěž

Soutěžte s Toulavou kamerou a vyhrajte dvě knihy a batoh s logem pořadu.

Soutěžní otázka ze 17. března

Za odpovědí na dnešní otázku se vydáme severozápadně od Prahy do míst, spjatých s naší dávnou historií i legendami. Před časem jsme navštívili památkově chráněnou rotundu Narození Panny Marie z první poloviny 13. století. Obec, v níž se nachází a na kterou se ptáme, je prvně zmiňována roku 1204. Nejstarší část rotundy byla vystavěna z kopaninské opuky doksanskou hutí patrně v roce 1225. Velmi cenné jsou raně gotické nástěnné malby v předsíni svatyně. A ve věži jsou dva zvony, svatý Václav a svatý Mikuláš z druhé poloviny 17. století. Kdepak rotundu najdeme? Tady jsou možnosti:

  • A) Budeč
  • B) Tursko
  • C) Holubice

Čas na odpověď máte do čtvrtka do 14:00. Odpovědi můžete posílat pouze SMS zprávou ve formátu: KAMERA mezera A nebo B nebo C na telefonní číslo 900 11.

Cena SMS dle tarifu operátora. Technicky zajišťuje ATS Praha, www.atspraha.cz.

Pravidla soutěže

Přehrát video

Soutěž

Soutěž

Výherci minulých soutěží

Soutěžní otázka z 10. března

Minule nás zajímal klášter založený ve 12. století knížetem Soběslavem. V počátcích sloužil benediktinům, ale záhy je vystřídali premonstráti, kteří v něm žijí i dnes. V padesátých letech minulého století tam ale místo nich pobývali v internačním táboře nepohodlní kněží a řeholníci. Už víte, kde tuhle památku najdete? Správná odpověď byla B) v Želivě.

Výhercem se stal Giuliano Toni, Praha 9. Gratulujeme!

Soutěžní otázka z 3. března

Minule jsme se ptali na severočeské město, spojené s bohatým a podnikavým rodem Liebigů. Zanechali tam nepřehlédnutelné stopy. Zbyla po nich historická čtvrť s dělnickými domky i vilami inženýrů. A také Liebigův palác v centru z druhé poloviny 19. století. Měl řadu vychytávek, jako garáž či, řekněme, ústřední topení. Zrekonstruovaný palác se stal stavbou roku Libereckého kraje 2023. Rekonstrukce vyšla na víc než čtvrt miliardy korun. Kde jej najdeme? Správná odpověď byla A) v Liberci.

Výherkyní se stala Jiřina Raulinová, Ústí nad Labem. Gratulujeme!