Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Zámek Náměšť na Hané

Zámek Náměšť na Hané Náměšť na Hané leží mezi Olomoucí, Prostějovem a Litovlí, v oblasti, která byla osídlená už v pravěku. Dokládají to nálezy v lokalitě Rmíz nedaleko městyse. Náměšť se pyšní hned třemi historickými sídly z různých období. Nejstarším je středověký hrad, který ale připomínají jen odkryté základy. Tvrz v městečku byla později přestavěna na renesanční a následně barokní zámek. Dnes slouží jako sladovna a říká se mu Dolní zámek. Tím třetím je pak takzvaný Horní zámek, který si prohlédneme.

MapaZámek Náměšť na Hané
videoZámek Náměšť na Hané
...
video video

Zámek Náměšť na Hané

Z Ramzové na běžkách k Dalimilově rozhledně

Z Ramzové na běžkách k Dalimilově rozhledně Ramzová je malá vesnička v horském sedle oddělujícím Hrubý Jeseník a Rychlebské hory, kterou prochází historická zemská hranice mezi Moravou a Slezskem. Je jedním z největších lyžařských středisek v oblasti a pyšní se mimo jiné nejdelší sjezdovkou v České republice měřicí 3 260 metrů. Příznivci bílé stopy se z ní navíc mohou vydat na výlet po Jesenické magistrále, která začíná na Dolní Moravě a končí ve Vernířovicích. My jsme si vybrali 20 kilometrů dlouhý okruh, který nás dovede mimo jiné na nejvyšší bod Rychlebských hor.

MapaZ Ramzové na běžkách k Dalimilově rozhledně
videoZ Ramzové na běžkách k Dalimilově rozhledně
...
video video

Z Ramzové na běžkách k Dalimilově rozhledně

Konvikt Olomouc

Konvikt Olomouc Olomouc je odedávna městem vojáků a studentů. Univerzitní i vojenské dějiny v sobě unikátním způsobem spojuje budova bývalého jezuitského konviktu. Svůj dnešní charakteristický půdorys ve tvaru písmene E barokní stavba získala v 70. letech 17. století. Její bohatě zdobené interiéry se do velké míry dochovaly do dnešních dnů. V současnosti je konvikt kulturní památkou a také Uměleckým centrem Univerzity Palackého. Jeho nejkrásnější prostory si společně prohlédneme.

MapaKonvikt Olomouc
videoKonvikt Olomouc
...
video video

Konvikt Olomouc

Svatý kopeček u Olomouce

Svatý kopeček u Olomouce Svatý Kopeček u Olomouce je vyhledávaným cílem věřících i turistů. V roce 2018 byla zdejší Bazilika navštívení Panny Marie zapsána na seznam kulturních památek České republiky a v následujících letech prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Díky ní se návštěvníkům otevřely i některé prostory, do nichž jim byl dřív vstup zapovězen. K areálu mohou vystoupat poutní alejí, která společně s kostelem tvoří pomyslný kříž v krajině. Do míst, kde lidé po staletí hledají útěchu a naději, se teď společně vypravíme i my.

MapaSvatý kopeček u Olomouce
videoSvatý kopeček u Olomouce
...
video video

Svatý kopeček u Olomouce

Svébohov

Svébohov Svébohov je malá podhorská obec na úpatí kopce Háječek na Šumpersku. Nejstarší dochovaná zpráva o ní pochází z roku 1358, kdy patřila k zábřežskému panství. Lidé se tu živili převážně zemědělstvím a také třeba výrobou nitěných knoflíků nebo dřeváků. Projdeme se po naučné stezce, která ve vsi vznikla, zastavíme se u nejvýznamnějších místních památek a také zamíříme k nově otevřené rozhledně.

MapaSvébohov
videoSvébohov
...
video video

Svébohov

Další stránky:« 2 3 4 5 6 »