Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Stezka v oblacích

Stezka v oblacích Výlet mezi ptáky si dopřejeme na netradiční výletní trase, která byla nedávno otevřena v Dolní Moravě. Ve výšce víc než tisíc metrů nad mořem tu vybudovali Stezku v oblacích. Je dlouhá bezmála tři čtvrtě kilometru a díky širokým ochozům se na ní cítí bezpečně i ti, kteří se trochu bojí výšek. Celá konstrukce je připravena odolat i velmi silnému náporu větru. Cestou narazíme na 10 informačních tabulí, které nám představí zdejší kraj. A připomenou taky sportovním minulost Dolní Moravy. Potěšíme se nejen krásnými výhledy do daleka, ale nemineme ani různé atrakce, které návštěvníkům toulky zpestří. Čeká je tu například sto metrů dlouhý tobogán, desetimetrový rukáv nebo ocelová síť, která si díky svému tvaru vysloužila název kapka.

MapaStezka v oblacích
videoStezka v oblacích
...
video video

Stezka v oblacích

František Formánek

František Formánek František Formánek začínal jako štukatér a dekoratér fasád. Byl šikovný a o jeho práci projevovali zájem mnozí architekti. Připravoval návrhy fasád, prováděl i jejich realizace. Pak absolvoval UMPRUM a pustil se dokonce do studií na pražské akademii výtvarných umění. Nakonec se ale vrátil do rodné České Třebové. Tam se kromě sochařiny dál věnoval své druhé velké životní lásce. Tou bylo létání. Po celý život navrhoval a taky stavěl modely aerohelikoptér. Fotografie i kratičký filmový záznam dokazují, že jeho vynálezy létaly. I když měly svá technická omezení. Připomenout si neobvyklé počiny muže, který chtěl dobýt oblohu, si můžeme v nové expozici. K poctě svého rodáka ji připravili v muzeu v České Třebové.

MapaFrantišek Formánek
videoFrantišek Formánek
...
video video

František Formánek

Vojenské muzeum

Vojenské muzeum Nejmodernějším vojenským muzeem u nás je to v Králíkách. Vyrostlo v místech, kde nejprve stávala hospodářská usedlost a později areál zemědělského družstva. V těsné blízkosti objektů předválečného pohraničního opevnění naší republiky. Zrodilo se teprve nedávno a k vidění je v něm celá řada unikátních exponátů. Najdeme tu vzácné dokumenty, součásti výstroje vojáků i vzpomínky na významné osobnosti naší armády. Ale taky zástupce vojenské techniky. K těm nejzajímavějším patří kupříkladu zákopový pluh, výbušný odminovač nebo tanky. Pozornost si bezpochyby zaslouží i v Evropě jediný exemplář kompletně dochovaného chodícího bunkru. Při mimořádných příležitostech se vystavené stroje předvádějí v plné parádě na zdejší dráze.

MapaVojenské muzeum
videoVojenské muzeum
...
video video

Vojenské muzeum

Dolní Morava

Dolní Morava V obci Dolní Morava na rozhraní Orlických hor a Jeseníků si přijdou na své milovníci poznání, zábavy, dobrodružství i krásné přírody. Pokud nevěříte, přijměte naše pozvání na krátký výlet. Začneme ho v Mamutíkově vodním parku, kde hlavně ti nejmenší můžou na celé řadě atrakcí poznávat, jak to chodí ve světě vody. Jak se dá rozpohybovat její proud nebo třeba to, jak se dřív zavlažovalo. Hned vedle nás čeká park lesní s pohádkovými domečky ve větvích stromů a dalšími lákadly pro děti. Dospěláci si na své přijdou poté, co se nechají vyvézt lanovkou. Jen kousek od její konečné stanice roste totiž unikátní stezka v oblacích, která všem zájemcům umožní nahlédnout do sfér, kterým vládnou ptáci. Příznivce adrenalinu pak určitě potěší dvě single trailové trasy.

MapaDolní Morava
videoDolní Morava
...
video video

Dolní Morava

Bětnické údolí

Bětnické údolí Výlet krásnou přírodou doplněný prohlídkou několika historických staveb si dopřejeme v Bětnickém údolí na Vysokomýtsku. Naším výchozím bodem bude obec Vinary. Většina staveb je tu kamenných, při jejich budování se využívalo tady těženého materiálu. Najdeme tu ale i jednu roubenku, o níž se historici dlouho domnívali, že patří k nejstarším u nás. Nakonec ale výzkumy ukázaly, že dřevo na ni bylo pokáceno a upraveno až někdy na konci 18. století. Pak se zastavíme u kapličky sv. Floriana, v níž najdeme zvon stejného jména. A minout nemůžeme ani zhruba padesát metrů hlubokou jeskyni U Ouhlířů. Přes zimu poskytuje azyl až třem stovkám vrápenců malých a taky netopýrům. Těšit se můžete ještě na staré ovocné sady nebo na prameniště v obci Domoradice, kde naše putování skončíme.

MapaBětnické údolí
videoBětnické údolí
...
video video

Bětnické údolí

Další stránky:« 3 4 5 6 7 »