Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Roubené chalupy

Roubené chalupy O tom, že Novopacko je skutečným rájem s mnoha zajímavými místy, jste se už mohli přesvědčit sami z našich minulých reportáží. Tato oblast je po staletí spojována nejen s bohatými nalezišti drahých kamenů, spiritismem, množstvím výtvarných umělců, ale i s krásou půvabných dřevěných roubených staveb.

Víte, že Nová Paka byla do 17. století celá dřevěná? Proto se tady uchovaly dodnes roubenky, hlavně z 18. a 19. století. Tyhle stavby jsou krásným dokladem řemeslného umu a zručnosti našich předků. Některé z nich buď zanikají, nebo jsou nešetrně opravovány novými majiteli. Na některé z nich je ale radost dívat se. Tak proč ne s kamerou!

Krásné stavby, zajímavá architektura – to vše udělalo z oblasti místo zajímavé nejen pro turisty. Mimo město pak ke koloritu Novopackých cest patřily chalupy, zemědělské usedlosti či zájezdní hostince. Kolem bývalé kovárny vedla zemská stezka. Spojovala Prahu a Vroclav. Za ní dodnes stojí první textilka na Novopacku. Je jí 140 let. Dávala práci mnoha rodinám.

Chloubou nejednoho vesnického stavení býval vodní mlýn. My se podíváme na Drážníkovský. Byl postaven kolem roku 1593. A ukážeme vám i zajímavou školičku. Ve Staré Pace. Pro 120 dětí. I s vejminkem pro učitele.

MapaRoubené chalupy
videoRoubené chalupy
...
video video

Roubené chalupy

Nová Paka

Nová Paka Pak se vypravíme na Husův kopec v Nové Pace a prohlédneme si dřevěný kostelík, který si sem v roce 1930 nechal přivézt z Podkarpatské Rusi továrník Otto Kretschmer. Svatostánek je dnes kulturní památkou.

Původně sloužil jako soukromé muzeum církevního umění, bohužel nenechavé ruce byly příčinou toho, že byl několikrát vykraden. Veřejnosti už přístupný není, ale s kamerou toulavou jsme se do něj dostali.

Stromy a duby, ze kterých byl kostel postaven, pamatují už 4 století. Snad až neuvěřitelně vypadá to, že stavební dřevo, kterého bylo užito, bylo macerováno 50 let v nádržích s příměsí volské krve a skalice modré. Důvod? Aby si na něm jen tak nepošmákl dřevokazný červ.

Kostelík je navíc postaven tak, že při pohledu z jeho věže při slunovratech zapadá slunce přesně za kaplí bývalého hradu Kumburk. Od ostatních staveb, které sem byly převezeny, se tahle liší tím, že má uprostřed kněžiště výpravně vytvořený baldachýn – nad kamenným oltářem.

MapaNová Paka
videoNová Paka
...
video video

Nová Paka

Josef Vágner

Josef Vágner Zoolog a spisovatel, ale hlavně dlouholetý ředitel královédvorské zoo Josef Vágner by loni oslavil své 80. narozeniny. Právě na jeho počest byla otevřena výstava přibližující odborné i laické veřejnosti jeho africké výpravy.

Během osmi do Československa přivezl na dvě tisícovky exotických zvířat – spousta zajímavostí z těchto cest je k vidění v předhradí zámku Staré Hrady na Jičínsku díky Nadaci Josefa a Zdeňky Vágnerových a sdružení Safari Archa 2007.

A proč tady, a ne přímo ve Dvoře Králové nad Labem? „Je to častá otázka a vždy na ni odpovídáme: není to ještě ta správná doba, až přijde, tak určitě se to musí vrátit do Dvora Králové. Tam je jeho místo v galerii Zdeňka Buriana, v jeho hlavní vile.“ Tak takhle odpovídá jednu z našich otázek Roman Komeda, předseda Sdružení Safari Archa 2007.

Expozice připomíná Josefa Vágnera hned ve dvou úhlech pohledu. Tím prvním jsou jeho výpravy do Afriky, druhý pak zdůrazňuje a vyzdvihuje jeho myslivecký život a bohaté záliby. Dominantou Safari části je ručně vyřezávaný nábytek z Kašmíru a nejrůznější štíty, oštěpy či bubínky z Afriky.

MapaJosef Vágner
videoJosef Vágner
...
video video

Josef Vágner

Zkamenělý prales

Zkamenělý prales Zavítáme pak do Nové Paky v Podkrkonoší – cíl naší cesty byl přírodovědný. Mají tu totiž zkamenělý prvohorní prales a klenotnici drahých kamenů. První souvislé zprávy o jejich zpracování pocházejí ze 14. století, z doby Karla IV.

Základ nové expozice „Klenotnice drahých kamenů“ tvoří školní a soukromé sbírky, které vznikly v polovině 19. století. Celá Klenotnice je členěna do tří tematicky odlišných okruhů.

Ve vstupním prostoru míjíme prodejnu drahých kamenů a šperků z nich vyrobených, dále geologickou mapu části podkrkonošské pánve, která nás uvádí do expozice geologického vývoje. Její levá část je věnována podkrkonošskému permokarbonu, království araukáritů, plavuní, přesliček, medulós a psarónií.

Přechodem přes lávku se dostáváme do blízkosti melafýrového masivu, který je zčásti tvořen melafýrovými mandlovci, matečnou horninou podkrkonošských drahých kamenů. V prvním patře vstupujeme do vlastní „Klenotnice drahých kamenů“, kde si můžeme tyhle poklady Podkrkonoší „osahat vlastníma očima“.

Expozice čítá i jedinečnou sbírku zkamenělého prvohorního pralesa. Proplétáte se tady mezi zkamenělými stromy až 2 metry vysokými nebo přesličkami.

Pomyslný trůn jedinečnosti patří pralesu torz zkamenělých stromů. Jeden z nich je dnes i ozdobou muzejní zahrady. Když totiž v roce 1952 tehdejší ředitel Novopackého muzea, Otakar Jón v ateliéru rodinného domu uměleckého rodu Suchardů nechal udělat první Klenotnici, netušil, jakým přírodním pokladem sbírku obohatí.

MapaZkamenělý prales
videoZkaměnelý prales
...
video video

Zkaměnelý prales

Staré Hrady

Staré Hrady Vypravíme se na Jičínsko, konkrétněji se můžete těšit na Staré Hrady. Původně tvrz, o níž je zmínka už v roce 1340, se postupně změnila v gotický hrad s podzámčím.

Největší rozmach zažily Staré Hrady v polovině 17. století. Tehdy patřily Albrechtu z Valdštejna a ten se činil. I proto se region označoval šťastná země.

Zámek měnil po Valdštejnovi pány i podobu. Proměna to byla bohužel k horšímu. V roce 1921 se stal majetkem státu, a bylo po štěstí. Začal chátrat a pustnout.

V roce 1960 bylo úředně rozhodnuto zámek srovnat se zemí. Díky učiteli Holmanovi a skupině dobrovolníků k demolici nedošlo.

Tu současnou slušivou podobu vtiskli Starým Hradům ovšem až noví majitelé – manželé Sukovi. Zchátralý objekt od obce koupili, zrekonstruovali a letos poprvé otevřeli pro veřejnost.

Lenka Hochová se nás ujme a ukáže nám, jak to tady všude vypadalo před sto lety, zavede nás i do obchůdků. Díky nadšení nových zámeckých pánů se Sukovým podařilo objekt oživit novými zajímavými exponáty: kromě hodinářského a kupeckého krámku třebas i barokní kuchyni.

MapaStaré Hrady
videoStaré Hrady
...
video video

Staré Hrady

Další stránky:« 6 7 8 9 10 »