Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Jičínský věžník

Jičínský věžník V Jičíně žije pan Wilda. Pan Wilda je jediným Čechem, který je členem Evropského cechu věžníků a ponocných. A v Jičíně končíme naše putování – nabídneme vám však pohled na město tak, jak je na něj zvyklý jičínský ponocný – z výšky. Vystoupejte tedy spolu s námi do výšek města Albrechta z Valdštejna, Rumcajse a zámku rodu Smiřických – dnes je zde regionální muzeum, samozřejmě plné zajímavých věcí.

MapaJičínský věžník
videoJičínský věžník
...
video video

Jičínský věžník

Stopy Jiráskovy

Stopy Jiráskovy Pak se vydáme po stopách Jiráskových a putovat budeme až na hřeben Broumovských stěn, k Hvězdeckému kostelíku. Než tam ale dostoupáme, zastavíme se v Křinicích, kde koukat bude na co. Od sakrálních plastik až po ojedinělý statek nebo Bránu času. Krásu celého pohledu, který se nám naskytne, pak umocní Dientzenhoferova barokní pískovcová kaple. Starosta Křinic pan Šleis nám ukáže a poví víc.

MapaStopy Jiráskovy
videoStopy Jiráskovy
...
video video

Stopy Jiráskovy

O železe

O železe Že i železo může být krásné a zajímavé – to vám dokážeme ve čtvrtém novoročním povídání. V Muzeu východních Čech v Hradci Králové probíhá výjimečná výstava „zasvěcená“ právě tomuto kovu, který sehrál v dějinách lidstva významnou roli pomocníka člověka. Restaurátor Ivan Doubrava nám předvede, co všechno se dá z takového „živého“ železa vyrobit a jak vlastně vypadaly první začátky kovových výrobků.

MapaO železe
videoO železe
...
video video

O železe

Vystřihovánky

Vystřihovánky A pak si budeme hrát, protože kdo si hraje, nezlobí. Vzpomínáte na dobu, kdy k prvním omalovánkám přibyly i první vystřihovánky? A víte třeba, že začátek téhleté tvůrčí kratochvíle spadá až do sedmnáctého století? Vystřihování propadla i paní Vránová z Úpice v Podkrkonoší. A vlastně náhodně – to když její dědeček vystříhal babičce záclony. A vy posuďte sami, co všechno dokážou i dnes zručné a šikovné ruce a dobře nabroušené nůžky. Vánoce se blíží – tak se nechte inspirovat.

MapaVystřihovánky
videoVystřihovánky
...
video video

Vystřihovánky

Malé Svatoňovice

Malé Svatoňovice V kraji bratří se pohyboval objektiv Toulavé kamery v předposlední reportáži. Malé Svatoňovice – rodiště významného českého spisovatele – najdete rtyňsko-svatoňovické kotlině. Spolu s bratrem Josefem, významným českým malířem, vytvořili nezapomenutelné osobnosti české kultury devatenáctého století. Za přispění Společnosti bratří Čapků byla v roce 1946 uspořádána celonárodní čapkovská výstava. Společnost funguje dodnes, pořádá výlety do míst, která měli Čapci rádi. Starostka Malých Svatoňovic Eva Hylmarová nám řekne víc. Přiblížíme si život těchto dvou kulturních velikánů.

MapaMalé Svatoňovice
videoMalé Svatoňovice
...
video video

Malé Svatoňovice

Další stránky:« 75 76 77 78 79 »