Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Muzeum zimních sportů Deštné

Muzeum zimních sportů Deštné Známé středisko Orlických hor Deštné má své muzeum. A v něm je k vidění jedna z největších sportovních expozic u nás – sbírka zaměřená na zimní sport, konkrétně na skiboby. Ten první si nechal patentovat v roce 1891 Američan Stevens, dnes jsou skiboby sportem rozšířeným a obdivovaným a o skibobování v Česku a jeho úspěšných reprezentantech si budeme povídat i my, a třeba i o lyžování, které se tady nejprve s rozpaky, a pak naplno rozjelo díky knížeti Kolowratovi.

MapaMuzeum zimních sportů Deštné
videoMuzeum zimních sportů Deštné
...
video video

Muzeum zimních sportů Deštné

Dobruška

Dobruška Kdo by neznal noční můru všech čtenářských deníků. Číst Jiráska, to bylo! Proslavil Dobrušku, tedy nejslavnějšího tamního rodáka Františka Vladislava Heka. Málokdo ovšem tuší, že Jirásek při psaní důkladně pátral i v dobrušském archivu, snažil se být historicky co nejvěrohodnější. O velkém literárním díle i historické osobě bude naše předposlední zastavení.

MapaDobruška
videoDobruška
...
video video

Dobruška

Jak se žilo na vsi

Jak se žilo na vsi Neznámá vesnička Dědov-Jarov u Teplic nad Metují. Kol dokola samé kopce a na kopcích samé ovce. Půvabný Večerníček Pohádky ovčí babičky jako by nacházel předlohu právě tady. Protože právě tady, v místě, kde není nouze o kvalitní vlnu, existují takové šikovné babičky, které mají svůj kolovrátek, česačku, vřetánko... Zkrátka všechny ty nezbytnosti, které připomínají onu starou práci, krásný um i řemeslo, kdy ovčí srst „doroste“ do vlny. Muzeum, které tu založila jedna šikovná přadlena, je ojedinělé svého druhu nejen u nás, ale i ve světě. Zkrátka moc jich není.

MapaJak se žilo na vsi
videoJak se žilo na vsi
...
video video

Jak se žilo na vsi

Hradec Králové

Hradec Králové Víte, které město se honosí označením město tří tváří? Najdete ho ve východních Čechách a my vás pozveme na prohlídku jeho historického náměstí. Najdeme tady třeba hostinec U černého orla, který navštívil několikrát Josef II. a za své sexuální harašení se se zlou potázal od jedné místní slečny. Stávala tu i šibenice a dodnes tu stojí věž, kterou postavil italský stavitel – a opředena je zajímavými pověstmi. Tím městem, kterým budeme procházet, je Hradec Králové.

MapaHradec Králové
videoHradec Králové
...
video video

Hradec Králové

Hradecká kolekce rytířských zbrojí

Hradecká kolekce rytířských zbrojí Chladná krása plátové zbroje. Tak takový je název výstavy, kterou s podporou východočeského muzea dal dohromady vášnivý šermíř Stanislav Hrbatý. Středověká klání měla bojový charakter, rytíři se snažili přemoct svého soupeře a právě „brnění“ bylo jakýmsi jejich nezbytným pomocníkem. Unikátní kolekce několika takových zbrojí jako výsledek platnéřského umění odkrývá nejen pro laiky, ale i odborníky zajímavou podívanou; třeba na to, jak vlastně taková zbroj vzniká.

MapaHradecká kolekce rytířských zbrojí
videoHradecká kolekce rytířských zbrojí
...
video video

Hradecká kolekce rytířských zbrojí

Další stránky:« 70 71 72 73 74 »