Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Keltská keramika

Keltská keramika V první reportáži jsem se vydali do Kohoutova nedaleko Dvora Králové nad Labem. Důvod byl jediný. Keltská keramika. Dvakrát ročně tady totiž ve 150 let staré škole rozpálí unikátní keramické pece paní Jarmila Tyrnerová. Podle starých keltských „receptů“ tu vyrábí užitkové předměty – nejen praktické, ale i hezké. Paní Tyrenerová nám navíc řekne, jak se keramika dělala u nás před příchodem Keltů. Dozvíte se ale určitě víc, třeba co je to koch nebo co umí takový Golem.

MapaKeltská keramika
videoKeramika Kohoutov
...
video video

Keramika Kohoutov

Výstava Ukaž, co umíš

Výstava Ukaž, co umíš Kinetika. Vědní obor. Proč je v Toulavé kameře? Hlavně proto, že Jičínské regionální muzeum připravilo výstavu Ukaž, co umíš. Podílelo se na ní Národní technické muzeum a hlavní postavou příběhu je vynálezce Václav Král – kinetika ho baví a svět fyzikálních zákonů, převodů, tření se snaží přiblížit i malým. Impulzem bylo vydání knížky o slepé holčičce a postiženém klukovi a výuka na slepecké škole. Netradiční kinetické hračky udělají nedělní dopolední tečku Toulavé kameře.

MapaVýstava Ukaž, co umíš
videoJičínské regionální muzeum
...
video video

Jičínské regionální muzeum

Dřevěné lékovky

Dřevěné lékovky Kouzlo výroby dřevěných lékovek nám v naší reportáži přiblíží paní Markéta Krouzová z krkonošské Dolní Olešnice. Před několika lety pomohla s přípravou farmaceutického muzea v Kuksu, a protože zkušenost a praxe hovořily za ní v její prospěch, rodinnou tradici dřevěných dóz na léky začala rozšiřovat. Dřív se třeba používala i volská krev. Dnes už jsou to jiné „techniky“.

MapaDřevěné lékovky
videoDřevěné lékovky
...
video video

Dřevěné lékovky

Rychnov nad Kněžnou

Rychnov nad Kněžnou Rychnov nad Kněžnou je s tvorbou a životem nejen Karla Poláčka spjato. Právě tady vznikala jeho kniha Bylo nás pět. Bravurní vyprávění o pětici kluků, kteří právě tady prožívali své příběhy. Vy spolu s námi máte možnost podívat se do těch skutečných míst, kde se to vlastně všechno odehrávalo. Krásná kniha, její autor bohužel krásný osud neměl. Zemřel za své židovství v Osvětimi v roce 1946.

MapaRychnov nad Kněžnou
videoRychnov nad Kněžnou
...
video video

Rychnov nad Kněžnou

Muzeum v Novém Městě nad Metují

Muzeum v Novém Městě nad Metují Pro tentokrát skončíme v Muzeu v Novém Městě nad Metují. Nejdřív se na vlastní oči podíváme na nálezy třeba bronzové spony nebo žárový hrob a pak se přesuneme do expozice, která nám přiblíží vodní život: říční akvárium a v něm i koljuška tříostná – barevný a šikovný krasavec. A k vidění bude i včelí úl nebo mraveniště.

MapaMuzeum v Novém Městě nad Metují
videoMuzeum v Novém Městě nad Metují
...
video video

Muzeum v Novém Městě nad Metují

Další stránky:« 69 70 71 72 73 »