Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Řezbář

„Vítáme Toulavou kameru,“ zazněl nepřeslechnutelný pozdrav od plivníka domácího v Třebechovicích pod Orebem. Tedy aby bylo jasno, plivník je pohádková marioneta, kterou vyřezal pan Jan Vokoun, mistr řezbářský. Má na co navazovat, jeho dědovi se podařilo uchránit životnost před znárodněním, jako soukromý řemeslník pracoval až do roku 1978, kdy zemřel, a jeho vnuk nejenže navázal na jeho um, ale rozšířil pole své působnosti. Jeho loutky, plastiky i betlémy najdete v mnoha domácnostech po celé Evropě.

MapaŘezbář
videoŘezbář
...
video video

Řezbář

Betlémy

Jaroměřský výtvarník Jiří Škopek a výtvarnice Jarmila Haldová vytvořili krásné betlémy. Papírový, vystřihovací a měšťanský vystřihovací. K vidění jsou v Novém Městě nad Metují. Město totiž o svůj betlém přišlo v restituci, a teď se pyšní hned třemi novými přírůstky. Raritní je to, že novoměstský betlém je nejen prvním venkovním a největším v Česku, ale i tím, že si ho stavějí sami novoměstští. Ztvárňují buď sami sebe, nebo ty nejbližší či ty, které mají rádi. Nebo si některou postavu třeba jentak vymyslí.

MapaBetlémy
videoBetlémy
...
video video

Betlémy

Vánoční ozdoby

Toulavá kamera odstartovala své vánoční cestování ve Dvoře Králové nad Labem. Už 145 let právě odsud putují do celého světa skleněné vánoční ozdoby. Jejich výrobu založil Josef Kinčl a dodnes se tady vánoční krásy vyrábějí ručně a vlastně taky ústy. Ono totiž naučit se dobře vyfouknout kulovitý tvar ozdoby nebo i špičku dá zabrat. Skleněné polotovary se pak většinou smáčejí v barvách nebo stříkají. Vzorky si může u královédvorských navrhnout zákazník dokonce sám.

MapaVánoční ozdoby
videoVánoční ozdoby
...
video video

Vánoční ozdoby

Šermíři

Přímo vpřed se pak vydáme se skupinou historického šermu. Ta se totiž jmenuje Orcae ita, což přeloženo z latiny právě označuje ono rázné bojové směřování. Vznikla v roce 2002 díky královéhradecké skupince nadšenců a obdivovatelů středověké historie, dnes je už 20členná a divákům se snaží předvést život vojenské družiny i samotný boj nebo výzbroj družiníků, lišící se podle způsobu boje a sociálního postavení. Jana Kopřivová nám pak řekne, jak se šije a tká na karetkách i jak se žilo kdysi.

MapaŠermíři
videoŠermíři
...
video video

Šermíři

Vesec u Sobotky

Na konci vás pozveme do Vesce, vesničky nedaleko Sobotky, ve které se jakoby zastavil čas. Místní totiž nechtěli, aby se změnil původní ráz obce, a tak se snažili skoupit roubenky, které do ní patří. Podařilo se jim to a Vesec tak díky nim patří k těm nejkrásnějším a nejzachovalejším památkovým rezervacím u nás. Připočteme-li, že nedaleko odsud stojí hrad Humprecht a Kost, pak povídání o tom, jak se taková roubenka stavěla, bude už jen nedělní tečkou Toulavé kamery.

MapaVesec u Sobotky
videoVesec u Sobotky
...
video video

Vesec u Sobotky

Další stránky:« 66 67 68 69 70 »