Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Jiráskův domek

V Hronově, rodišti Aloise Jiráska, kterého si tolik oblíbil československý ministr Nejedlý, žily prý na dvě desítky Jirásků. Aby se rozlišili navzájem, dávali si přezdívky podle určitých charakteristik. Naši Jiráskovi, jejichž stavení stálo pod kostelem, byli ti podkostelní. Baráček se dochoval téměř v původní podobě – zakladatel stavitel byl Jiráskův praděd Jakub, který dům postavil už v roce 1790. Alois Jirásek své rodné místo miloval a rád se sem vracel.

MapaJiráskův domek
videoJiráskův domek
...
video video

Jiráskův domek

Exotárium

A zavítali jsme i do náchodského exotária. Už jenom proto, že tam chovají nejmenší opičky na světě, byste měli vyrazit s námi. Exotická zvířena vegetuje v náchodském Domě dětí a mládeže a vzorně tu o ni pečují dva nadšenci, laičtí zoologové-chovatelé. Budou našimi průvodci a byli to oni, kteří vysvětlili dětem, že had není slizký, a ukázali jim, co všechno umějí vakoveverky, nebo jak to vypadá, když vrubozubec a krunýřovka budují společný příbytek s kajmany.

MapaExotárium
videoExotárium
...
video video

Exotárium

Ranč Vápenka

Ranč Vápenka Pan Votava si na svém pozemku v Jestřebích horách zřídil ranč. Důvod k tomu měl vlastně jediný: obliba v indiánech a indiánském způsobu života. Už jako malý si přál mít koně. Sen si splnil až jako sedmadvacetiletý. Dnes už má početné dvacetihlavé stádo – bizonů. Na své farmě tráví většinu volného času a není sám, kdo si tohle rančování zamiloval a na Vápenku se rád vrací.

MapaRanč Vápenka
videoRanč Vápenka
...
video video

Ranč Vápenka

Sběratelka krojů

Paní Eva Tatoušková z Nového Města nad Metují si oblíbila lidové kroje. Začala je sbírat, a když měla několik kousků doma, pozorně je prohlížela a pak se rozhodla, že je zkusí šít a opravovat. Je to složitá práce, protože kroj – to je vlastně bohatě vyšívaná šněrovačka a paní Tatoušková, chtějíc být co nejvěrnější originálu, si při vyšívání nového kroje zajistila střihy původní včetně popisů.

MapaSběratelka krojů
videoSběratelka krojů
...
video video

Sběratelka krojů

Cukrářská výstava

Sladká, přesladká pak bude naše další reportáž. Z mlýnice se totiž přesuneme do náchodské cukrárny. O tom, jak taková výrobna na dobroty funguje, i o tom, jaké vybavení k tomu potřebuje, nám bude povídat cukrářka Věra Ducháčková. Triky a fígle na to, jak získat nebo nalákat zákazníka, mají cukrářští mistři promyšlené do detailu. Aby ne! Jde totiž o řemeslo, které se u nás objevuje už od roku 1335. Ve výstavní síni regionální náchodského muzea se dozvíte i to, co byly balcarky, nebo kdy Náchodští vyráběli cukrové kraslice.

MapaCukrářská výstava
videoCukrářská výstava
...
video video

Cukrářská výstava

Další stránky:« 65 66 67 68 69 »