Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Březno u Chomutova

Březno u Chomutova Manufaktura v Březně u Chomutova byla naší další zastávkou. Skupina nadšenců se tady pustila do výroby historických mečů, šavlí a přileb. Jan Čengery, kovářský mistr, nám krok za krokem popíše, jak takové věci vznikají, a pokud vás zajímá, pro koho jsou určeny, pak vězte, že jen v Česku je na čtyři stovky skupin historického šermu, které o repliky takových historických mečů mají zájem a líbí se i turistům- zákazníkům. A že takový meč musí být dostatečně tvrdý a že se právě tahle tvrdost měří v rokvelech - to jste věděli? Dívejte se a dozvíte se leccos zajímavého.

MapaBřezno u Chomutova
videoBřezno u Chomutova
...
video video

Březno u Chomutova

Kyjov

Kyjov Víte, že Kyjov můžete najít i v Čechách? Podél říčky Křinice, která jimi protéká, vyrazíme na túru k největšímu skalnímu hrádku v Čechách - do Českého Švýcarska. Kdysi tu prý bývali loupežníci a podle pověsti k jejich vymýcení prý přispěla místní šikovná kuchařka. A jaký trest ji za to potkal? A jak to tady vypadalo kdysi? O tom všem bude naše poslední reportáž. Jejím průvodcem bude archeolog Fr. Gabriel.

MapaKyjov
videoKyjov
...
video video

Kyjov

České Švýcarsko

České Švýcarsko S archeologem Františkem Gabrielem pak vystoupáme na Dolní Chřibskou, Falkenštejn a Saunštejn. Jde o středověké skalní hrady, na které narazíte v Národním parku České Švýcarsko. Bude to sice místy hrdinný, téměř horolezecký výkon, ale odměnou nám bude nejen krásný rozhled do krajiny, ale především zajímavé povídání. On totiž každý ten hrádek byl postaven tak trochu z jiných důvodů.

MapaČeské Švýcarsko
videoČeské Švýcarsko
...
video video

České Švýcarsko

Soutěsky u Hřenska

Soutěsky u Hřenska Pak se přesuneme na samé hranice naší republiky, na Hřensko do oblasti, které se vždycky říkalo České Švýcarsko. Podívaná to bude ještě tak trochu mrazivá – natáčeli jsme tady v době, kdy zdejší říčku Kamenici a okolní pískovcové skály svíral sníh a chlad. Průvodkyní nám bude Hana Kozáková a ta nás seznámí i s historií těchto ojedinělých přírodních soutěsek.

MapaSoutěsky u Hřenska
videoSoutěsky u Hřenska
...
video video

Soutěsky u Hřenska

Úštěk

Úštěk Pak se vypravíme na Litoměřicko. Tady jsme narazili na jedno městečko, které se pyšní jednou raritou. Zatímco jiná města vznikala pod už postaveným hradem, v tomhle se jezuité rozhodli zasadit hrad už do vystavěného města. To město se jmenuje Úštěk a se svou raritou, tedy hradem, který sloužil i jako skladiště, má své plány. O těch ale mluvit nebudeme, raději vám ještě ukážeme, že v této nekonečné zimě se dá jít i tady na severu Čech kam se podívat – kromě hradu mají Úštěčtí ještě židovskou synagogu.

MapaÚštěk
videoÚštěk
...
video video

Úštěk

Další stránky:« 53 54 55 56 57 »