Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Tiské stěny

Tiské stěny V druhohorách tady bylo moře, dnes zde narazíte na dokonalé skalní město, které vlastně vzniklo díky zvětrávání hornin. Překvapivě krásné kamenné útvary jsme prošli celé – začali jsme v tzv. voštinách a přes skalní výklenky jsme došli až ke skalním tunelům. Dřív byla tahle krása přístupná jen s doprovodem, dnes nám geoložka Zuzana Vařilová poskytla odborný výklad a našli jsme pro vás taky některé legendy spojené s tímto místem. A kdeže jsme vzali inspiraci k naší první reportáži? V Tiských stěnách, které jsou součástí Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce.

MapaTiské stěny
videoTiské stěny
...
video video

Tiské stěny

Zubrnický skanzen

Zubrnický skanzen První naše reportáž nás zavedla do severních Čech. Nedaleko od Ústí nad Labem jsme tam v malé obci Zubrnici objevili mlýnský skanzen. Jde o kaskádu vodních stavení, tedy vlastně šlo. S jejich budováním začal v polovině 18. století Wenzel Wunder – dnes jsou z nich bohužel jen torza, ve Wunderovu mlýnu zůstaly třeba původní jen dva sloupy. Dnes se místní snaží oživit tyhle dřevěné skvosty. O tom, jakým způsobem se o to pokoušejí, jak se jim to daří nebo k čemu jsou takové remíže, nám povypráví místní mlynář pan Ledvinka.

MapaZubrnický skanzen
videoZubrnický skanzen
...
video video

Zubrnický skanzen

Zámek Ploskovice

Zámek Ploskovice Víte, že první česká věta se zmiňuje o Ploskovicích? My jsme se sem s kamerou vypravili, protože právě tady mají díky velkovévodkyni Toskánské rezidenci – ta se jí prý pěkně prodražila, a proto prý všechny účty pálila. Krásu místa ocenil i sám císař Ferdinand a jeho krásná císařovna Sisi, kteří se sem rádi vraceli. I zámecký park totiž stál za to.

MapaZámek Ploskovice
videoZámek Ploskovice
...
video video

Zámek Ploskovice

České Švýcarsko

České Švýcarsko Územím Českého Švýcarska jste s námi už putovali. Jsou pro něj mimo jiné typické skalní výklenky a kaple. A nevěřili byste, dokonce i trpaslíci. V první reportáži sem zavítáme a podíváme se na skalní kapličky – třeba v jedné se zabydlili skřítci, jiná místa prý mají i magickou sílu – léčivou.

videoČeské Švýcarsko
...
video video

České Švýcarsko

České Švýcarsko

České Švýcarsko V Českém Švýcarsku už jste s námi byli. Dokonce několikrát. Dnes se sem však vypravíme znovu, a to proto, abychom navštívili dva skalní hrádky. Ten první z nich se jmenuje Brtnický, druhý pak Vlčí hrádek. Oba mají svá tajemna. Tak třeba ten Vlčí skrýval u svého vstupu vysekané drážky, které měly sloužit jako základy dřevěného mostu. Pravda byla ale jiná – a vy máte možnost se ji dozvědět.

MapaČeské Švýcarsko
videoČeské Švýcarsko
...
video video

České Švýcarsko

Další stránky:« 51 52 53 54 55 »