Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Ostrov

Ostrov Když se jeden upíše čertovi a ten si ho pak přijde na zem vyzvednout, je už pozdě bycha honit. Na jeho hřbetu pak putuje do míst pekelných. My vás dnes s jedním takovým čertíkem seznámíme. I naše kamera se totiž vypravila na cestu, nikoliv však pekelnou. Zavítali jsme do malého městečka Ostrov na Karlovarsku, prastaré osady ze třináctého století. Není proto divu, že se zde na malém místě koncentrují pestré stavby různých architektonických směrů, zámecké zahrady i tajuplná kaple. A to by bylo, aby se tady za těch sedm století nějaký ten čert neusadil. Takže směr Ostrov – a můžeme začít. A pokud nevíte, proč se Ostrov Ostrovem jmenuje, pak máte šanci se to dozvědět.

MapaOstrov
videoOstrov
...
video video

Ostrov

Hrad Ostroh

Hrad Ostroh Asi 6 kilometrů od Františkových Lázní stojí romantický hrad Ostroh nazývaný také Seeberg. Je jedním z nejstarších sídel v okolí, které si v minulosti oblíbili třeba Johan Wolfgang Goethe nebo Božena Němcová. Nejdeme tu například unikátní expozici nábytku i malý skanzen přibližující život chebského venkovského obyvatelstva. K Ostrohu se váže i jedna opravdu prapodivná legenda.

MapaHrad Ostroh
videoHrad Ostroh
...
video video

Hrad Ostroh

Lázně Kynžvart

Lázně Kynžvart Na nejzápadnější výspě republiky se vypravíme do Lázní Kynžvart. K německým sousedům je to z malého městečka co by kamenem dohodil. Kdysi tu stával hrad vybudovaný Přemyslem Otakarem II. Zbyla z něj zřícenina nad městem. Během mnoha století tu vyrostl překrásný zámek. Poslední stylovou přestavbou ve stylu vídeňského klasicismu prošel v první polovině minulého století. Tak se tam pojďme podívat.

MapaLázně Kynžvart
videoLázně Kynžvart
...
video video

Lázně Kynžvart

Strunné nástroje

Strunné nástroje Když se v 16. století začala v Lubech u Chebu těžit rumělka, jen málokdo si asi dokázal představit, jaký dopad to bude mít na vznik proslulé houslařské tradice. A přece. Hornická činnost totiž do města přivedla další řemesla včetně muzikantů. No a ti si posléze začali své nástroje vyrábět sami. Dodnes se v Lubech housle vyrábějí, najdete tu houslařskou školu, jedinou svého druhu u nás i ojedinělou expozici strunných nástrojů. My vás tam zavedeme v předposlední reportáži.

MapaStrunné nástroje
videoStrunné nástroje
...
video video

Strunné nástroje

Jáchymov

Jáchymov Necelých 20 kilometrů od Karlových Varů směrem na severovýchod, leží městečko Jáchymov. Tísní se v hlubokém údolí Krušných hor. Je známé hlavně díky lázeňství a pak taky uranovým dolům. Do takzvaného jáchymovského pekla totiž minulý režim posílal na namáhavou a vyčerpávající práci pro něj nepohodlné osoby. Zdejšími vězeňskými tábory jich prošlo 65 tisíc. Málokdo ale ví, že jáchymovští dali světu taky stříbrnou minci, která už nějaký ten pátek hýbe ekonomikou - dolar.

MapaJáchymov
videoJáchymov
...
video video

Jáchymov

Další stránky:« 30 31 32 33 34