Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kosí potok

Kosí potok Víte, kde najdete Kosí potok? Pokud ne, pak se vydejte v dalším toulání s námi. Chvilku jsme ho sice museli hledat, protože za Konstantinovými Lázněmi se ztratí v údolí, v němž se jako by zastavil čas. Potok kdysi sloužil jako vodní zdroj množství vodních děl. Geolog Jiří Hlávka nás pak uvede do děje: řekne nám, čím se do historie tohoto kraje zapsal Oswald Hanika a nebo čím se zde proslavil rod Šliků z Plané. Postupně pak doputujeme až ke Slavkovskému lesu.

MapaKosí potok
videoKosí potok
...
video video

Kosí potok

Muzeum stříbra

Muzeum stříbra Kronikář Václav Hájek z Libočan charakterizoval tohle město jako místo, kde lidé kopajíce, stříbrnou rudu nacházeli. První zmínka o něm pochází už ze začátku 12. století. Pozvání jsme přijali – kam jinam – do Stříbra, které právě otevřelo své muzeum. Obdivovat budeme stříbrský poklad a projdeme se gotickými chodbami staronové budovy. Z muzea se pak můžete – budete-li chtít – vypravit na další naučné hornické stezky nebo na prohlídky jiných expozic.

MapaMuzeum stříbra
videoMuzeum stříbra
...
video video

Muzeum stříbra

Chodovar

Chodovar Češi jsou pivaři, pivo proslavilo naši zemi i za oceánem. My ale zůstaneme doma a zdržíme se ještě v západních Čechách. Říká se, že tam, kde se najde vydatný pramen pitné vody, by mohl vyrůst i pivovar. To se taky stalo - v Chodové Plané na Tachovsku vznikl jeden takový docela malý nenápadný rodinný pivovárek - i když podle legendy za to všechno vlastně mohl pejsek Albi. Majitel pivovaru Jiří Plevka nás svou „firmou“ provede, ukáže nám třeba druhou nejstarší varnu vyrobenou v Čechách a dozvíme se i něco o prospěšnosti tohoto zlatohnědého nápoje. A k dobru přidáme i historku o začarované kašně.

MapaChodovar
videoChodovar
...
video video

Chodovar

Další stránky:« 5 6 7 8 9