Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kadlín

Kadlín Kadlínští na Mělnicku se rozhodli, že nebudou bezvýznamnou neznámou obcí a v akci „Kadlínští sobě i druhým“ si sami postavili muzeum, rozhlednu nebo naučnou stezku. Sedm kadlínských zastavení ukazuje vesnici takovou, jaká ještě před pár desetiletími byla.

Cesta návštěvníka vede přes expozici venkovské kovárny, staré selské techniky, kostel či naučnou stezku travin a polních rostlin až na rozhlednu. A určitě nesmíme ani zapomenout na sbírku motyk. Zdeněk Šesták, starosta obce Kadlín nám ukáže ten nejstarší kousek, pravděpodobně z roku 1800, motyka tzv. syslovka. Samozřejmě že sloužila pro dolování syslů ze země.

Podíváme se i na motorky a selskou techniku. Když přijedete, můžete si na vystavované exponáty i sáhnout nebo se s námi alespoň dívat „skrz“ obrazovku. Cesta kadlínskými zastaveními pak bude pokračovat přes dvůr se starou selskou technikou.

Vesnice si některé exponáty půjčila z muzea, jiné získala od dárců, některé našli lidé vyhozené na smetišti. Jsou tady ale i pravé poklady: dvě unikátní rádla, jsou celodřevěná, mají jenom část té radlice kované a jejich původ odhaduji na konec 18. století.

MapaKadlín
videoKadlín
...
video video

Kadlín

Muzeum A. Dvořáka

Antonín Leopold Dvořák se narodil v roce 1841 v Nelahozevsi. Měl osm sourozenců, on byl nejstarší. Jméno Leopold nepoužíval, osudový pro něj byl asi 12. rok jeho života. Tehdy totiž pobýval u svého strýce varhaníka, který posléze přemluvil Dvořákova otce, aby dal mladého študýrovat hudební studia. O strasti i slastiplné cestě osobní i profesní, o jeho láskách i o roku 1892, kdy mu přichází pozvání do Spojených států, si budeme povídat s Jarmilou Tauerovou, ředitelkou Muzea Antonína Dvořáka – je umístěno v barokním letohrádku Amerika architekta Dienzenhofera.

MapaMuzeum A. Dvořáka
videoMuzeum A. Dvořáka
...
video video

Muzeum A. Dvořáka

Nelahozeves

Už skoro 6 stovek let stojí na skále nad Vltavou nelahozeveský zámek vystavěný v renesančním stylu. Dnes patří Lobkowiczům a jeho dveře jsou otevřeny i návštěvníkům. A „vizita“ stojí opravdu za to. Kde jinde byste mohli například spatřit dendrologickou knihovnu, v níž namísto knih „prolistujete“ dřevěnými schránkami? A dokonce i místnost čistě pro pánskou společnost – kabinet sloužící mužům ke hře v šachy nebo k drobnému hazardu – kterou ženy nesměly navštívit.

MapaNelahozeves
videoNelahozeves
...
video video

Nelahozeves

Zámek Mělník

Tam u Mělníka, tak tam se stýká tok řeky Labe s Vltavou. A nad soutokem krásný zámek stojí. A vlastně už od 10. století, kdy tu čněla a do okolí shlížela tvrz, posléze zámek, v němž našlo domov 23 českých královen nebo kněžen. Svůj vztah si k mělnickému zámku našel i sám Karel IV., za jehož vladaření tady vznikly dnes nejstarší sklepy v republice. Dnes zámek s panstvím patří Lobkowiczům a jeho majitel nás provede nejen vinnými sklepy, z nich někdy prý pro mnohé cesta nahoru obtížná jest.

MapaZámek Mělník
videoZámek Mělník
...
video video

Zámek Mělník

Historický tanec a šerm

Spolek historického šermu a dobového tance na domácím zámečku a v jeho přilehlém parku předvádějí své umění. V krásných kostýmech, v ladných, ale bojovných pozicích. Móda určovala trendy vždy a v každém oblasti lidské činnosti, pro šermíře a tanečníky to platí zrovna tak. Dozvíte se třeba to, co byly pachy.

MapaHistorický tanec a šerm
videoHistorický tanec a šerm
...
video video

Historický tanec a šerm

Další stránky:« 4 5 6 7 8