Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kokořín

Kokořín Hrad Kokořín vyrostl pravděpodobně už ve 14. století zásluhou Hynka Berky z Dubé. Získal si pověst stavby nedobytné, protože odolal i náporu husitských vojsk. Ale právě zmiňovaná nedobytnost přispěla málem k jeho záhubě. Císař Ferdinand III. ho prohlásil za prokletý a chtěl ho nechat zbořit. Naštěstí na realizaci jeho rozhodnutí nedošlo. Během staletí se tu vystřídalo hodně majitelů, k těm nejslavnějším patřil císař Rudolf II. a taky vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Podle legendy se tu dokonce jeden ze zdejších pánů zjevuje i dnes. Za svého života býval rytíř Ruprecht obávaným krutým vládcem, ale po smrti se prý proměnil v ochránce hradu. Možná chce odčinit své hříchy. Dnes o hrad pečují potomci předválečného majitele z rodu Špačků.

MapaKokořín
videoKokořín
...
video video

Kokořín

Poklady z historie Mělníka

Poklady z historie Mělníka Každý, kdo někdy zavítal do Mělníka, nejspíš navštívil tamní zámek a možná i jeho vinné sklepy. My vás tentokrát zavedeme do muzea, které schraňuje poklady z historie města a představuje je hned ve dvou budovách. Nejprve se vydáme na výstavu věnovanou Merkuru. Ale nemyslete si, že nás čeká známá stavebnice. Pod značkou Merkur se prodávaly taky vláčky a my se podíváme i na další hračky spojené s železnicí, které se za první republiky u nás vyráběly. Porozhlédneme se i po budově muzea, kterou dřív obývali mniši z řádu kapucínů. A pak se přesuneme do další muzejní expozice, která připomíná slavnou místní tradici – výrobu dětských kočárků značky Liberta. Dozvíme se, kdy takřka legendární továrna vznikla, a prohlédneme si nejzajímavější vystavené typy.

MapaPoklady z historie Mělníka
videoPoklady z historie Mělníka
...
video video

Poklady z historie Mělníka

Zámek Mělník

Zámek Mělník Vím, kde se stýká, tam u Mělníka…“ Nejspíš všichni milovníci lidovek i zeměpisu vědí, že tam se potkávají Labe s Vltavou. Krásný výhled na spojení nejznámějších českých řek se nabízí obyvatelům i návštěvníkům mělnického zámku, který si společně prohlédneme. Dopřejeme si samozřejmě krátkou výpravu do historie a dozvíme se mimo jiné to, kdy se zdejšími zámeckými pány stali příslušníci jednoho z našich nejstarších žijících šlechtických rodů. Nebudeme vás napínat, určitě víte, že mluvíme o rodu Lobkowiczů, který má své kořeny už v časech Václava IV. Povíme si, jaký osud potkal zámek i panstvo v minulém století a pak se zaměříme na současnost. K té patří nejen obnovené zámecké komnaty a sály, ale taky po staletí udržovaná tradice vinařská.

MapaZámek Mělník
videoZámek Mělník
...
video video

Zámek Mělník

Mšeno

Mšeno Nejstarší zmínky o středočeském Mšenu pocházejí už z 5. až 6. století, kdy se tu usadili Slované. Dávnou historii města připomíná jeho dolní část, bývalá obec Podolec a pak taky náměstí a jeho okolí. I když Mšeno v minulosti postihlo několik velkých požárů, dochovaly se tu zajímavé stavby. Na rozdíl od jiných měst v kraji nevyrostla zástavba Mšena formou budování ulic ústících na náměstí, ale najdeme tu nesourodý pletenec křivolakých uliček. Zajímavostí jsou i stavby z období první republiky – Masarykova škola, sokolovna a lázně. Ty byly vybudovány ve stylu art deco a autorem areálu je pravděpodobně některý z žáků architekta Jana Kotěry. Jedinou srovnatelnou stavbou je dnes kolonáda v Luhačovicích a koupaliště už je opravdovým unikátem.

MapaMšeno
videoMšeno
...
video video

Mšeno

Kokořínsko

Kokořínsko Pozdně podzimní výlet si dopřejeme na Kokořínsku. Naše putování začneme v Mělníku, v jedné z nejzajímavějších kostnic, v níž byly uloženy ostatky více než deseti tisíc lidí. Pak se porozhlédneme po městě i okolí z věže kostela sv. Petra a Pavla a vyrazíme do přírody. Cestou se ještě chvíli zdržíme v nedaleké Lhotce, která je známá skalními byty. Byla jich tu vybudovaná víc než stovka a poslední obyvatelé tu žili ještě v roce 1982. A pak už nás čekají krásné skalní útvary. Krásy Kokořínska pro turisty objevil před zhruba sto lety učitel Josef Bedřich Cinibulk, který celou oblast zmapoval a vytvořil dvanáct turistických stezek, které také sám v terénu vyznačil. My se projdeme po devítikilometrovém okruhu kolem města Mšena, na kterém nás čeká například skalní bludiště.

MapaKokořínsko
videoKokořínsko
...
video video

Kokořínsko

Další stránky:« 2 3 4 5 6 »