Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Zámek Liblice

Zámek Liblice Zámek Liblice u Mělníka byl postaven v letech 1699 až 1706 hrabětem Arnoštem Josefem Pachtou z Rájova. Pro svou krásu získal přízvisko Barokní perla. My ale prozkoumáme jeho okolí, konkrétně zámeckou oboru. Ta má charakter přirozeného lužního lesa a od roku 2012 je přírodní památkou. Zdejší krajinou vedou dvě poznávací stezky a vydat se tudy můžete pěšky i na kole.

MapaZámek Liblice
videoZámek Liblice
...
video video

Zámek Liblice

Hrad Kokořín

Hrad Kokořín Hrad Kokořín je typickou ukázkou středověké architektury lucemburského období. Už v roce 1320 byste v historických pramenech našli zmínky o poplužním dvoře Kokorzin. Tehdy ho získal jeden z nejmocnějších šlechticů té doby Hynek Berka z Dubé a Lipého a právě jemu je přisuzováno i vybudování stejnojmenného šlechtického sídla poblíž onoho statku. Jenže důkazy chybějí a neví se ani, jak památka přišla ke svému názvu. O dalších osudech hradu se toho ale naštěstí ví víc, tak se zaposloucháme do jeho příběhu.

MapaHrad Kokořín
videoHrad Kokořín
...
video video

Hrad Kokořín

Pískovcové labyrinty

Pískovcové labyrinty Pískovcovými labyrinty prosluly zejména Český ráj nebo Adršpašsko-teplické skály. Méně známé je Skalní bludiště nedaleko Mšena u Mělníka. Mezi kamenné soutěsky a komíny můžete z města, které je považováno za vstupní bránu do Kokořínska, vyrazit po 9 km dlouhé Cinibulkově naučné stezce, která vám navíc na pěti zastaveních přiblíží místní historii i okolní krajinu. Počítejte ale s náročnějším terénem, takže si v následujících minutách dáme trochu do sebe.

MapaPískovcové labyrinty
videoPískovcové labyrinty
...
video video

Pískovcové labyrinty

Muzeum kočárků v Mělníce

Muzeum kočárků v Mělníce Mělník, město na soutoku Labe s Vltavou, není spojen pouze s vínem a kněžnou Ludmilou, ale od 20. let 20. století také s podnikem Liberta, neboli TDV, továrnou dětských vozidel. Ta se po znárodnění stala nástupcem všech výrobců kočárků a od roku 1955 monopolním producentem tohoto artiklu v celém Československu. Není proto divu, že právě v Mělníce před 20 lety v prosinci roku 2003 otevřeli muzeum věnované těmto vozítkům. Ve stylizovaných interiérech se tu představují kočárky od počátků sériové výroby až do konce 80. let minulého věku.

MapaMuzeum kočárků v Mělníce
videoMuzeum kočárků v Mělníce
...
video video

Muzeum kočárků v Mělníce

Zoopark Zelčín

Zoopark Zelčín Když jsem byla malá, jezdila jsem každý víkend k babičce a dědovi na vesnici. Měli malé hospodářství, chovali krávy, prasata, husy, slepice, králíky, takže jsem věděla, jak je náročné starat se o ně a co všechno k životu potřebují. Byla to skvělá škola a doteď z ní čerpám. Tuhle možnost ale spousta dnešních dětí nemá. Hlavně těch městských. A právě to se rozhodla změnit parta nadšenců z Mělnicka. V obci Zelčín vybudovali největší kontaktní zoopark u nás. Mají tam dvě stovky zvířat 26 druhů, všechna si můžete pěkně zblízka prohlédnout, pohladit je a nakrmit, tak račte vstoupit.

MapaZoopark Zelčín
videoZoopark Zelčín
...
video video

Zoopark Zelčín

Další stránky:1 2 3 4 5 »