Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Tetín

Tetín Podle legend dostala obec Tetín jméno po sestře kněžny Libuše. A my se budeme zajímat o to, co je na tom pravdy a kdy se vlastně Tetín poprvé objevil v historických dokumentech. Dozvíme se, že to bylo v roce 1088, kdy Vratislav II. daroval zdejší pozemky Vyšehradské kapitule. Řeč bude i o slovanském hradišti, které v těchto místech stávalo v 9. století. A naše putování bude bohaté na legendy. Jedna se bude týkat i vrchu Damil, který nabízí krásné výhledy na Tetín, ale taky na údolí řeky Berounky od Berouna až k Srbsku. Když už se budeme po Damilu procházet, povíme si něco o jeho minulosti, o těžbě vápence i malodráze, která byla vybudována na konci 19. století k jeho svážení. No a neutajíme vám ani poklad, který prý vrch ukrývá.

MapaTetín
videoTetín
...
video video

Tetín

Historické boty

Historické boty V posledních letech přibývá těch, kteří se rádi vracejí do historie. Ať už jsou tu různé soubory historického šermu nebo ti, kteří v duchu časů minulých žijí. Minulost učarovala i Martinovi Říhovi z Praskoles. Pustil se do výroby bot, které se nosívaly v dobách gotických, renesančních, barokních, ale i těch, které obouvali vikingští bojovníci. A přidal k nim i různé doplňky, jako třeba opasky nebo taštičky, které se na ně připevňují. Dokáže vytvořit taky celou zbroj. U jeho dílny se netrhnou dveře se zájemci. K zákazníkům patří i filmaři, kteří potřebují obout hrdiny historických filmů nebo pohádek. Martin nám ukáže, co všechno z kůže dokáže vykouzlit. Dozvíme se, co výroba kupříkladu takové gotické botky obnáší a co je k tomu zapotřebí.

videoHistorické boty
...
video video

Historické boty

Liteň

Liteň Na Karlštejnsku najdeme kromě slavného hradu taky řadu zajímavých obcí. Jednou z těch, jejichž historie se začala psát dřív, než historie oblíbeného sídla Karla IV., je Liteň. Bývala to prosperující obec do doby, než ji při třicetileté válce poničili Švédové. Z jejich řádění se začala vzpamatovávat na konci 17. století, kdy se v ní začali usídlovat Židé. K jejímu novému rozkvětu přispěli pánové z rodu Daubků. Ti si zdejší panství koupili v roce 1850. K známým postavám patřil zejména Josef Daubek, za nímž na zámek jezdila řada umělců a který se oženil se slavnou operní pěvkyní Jarmilou Novotnou. Ji si připomeneme v místním muzeu, kde se ale dozvíme i to, že v Litni taky v dětství žil spisovatel Svatopluk Čech. Pozveme vás na hudební festival, který nese jméno Jarmily Novotné a taky k hrobce, v níž společně s dalšími členy rodu Daubků odpočívá.

MapaLiteň
videoLiteň
...
video video

Liteň

Stezka Zlatý kůň

Stezka Zlatý kůň Koněpruské jeskyně, jednu z nejzajímavějších lokalit Českého krasu, zná asi každý z nás. My vás ale tentokrát provedeme jejich okolím a dokážeme vám, že zajímavostí nabízí mnohem víc. Povede nás naučná stezka Zlatý kůň, která dostala své jméno podle hřbetu, v němž se jeskyně skrývají. A co nás čeká? Na několika místech se nám může poštěstit objevit cenné zkameněliny z dávných časů. Připomeneme si přitom, že kdysi se v téhle oblasti rozlévalo moře, které tu samozřejmě zanechalo své stopy. A v procházce historií nemůžeme minout ani dávné obyvatele, archeologové našly důkazy o životě v těchto místech například z doby mladšího paleolitu. A na své si přijdou i milovníci přírody, kteří tu mohou obdivovat různé druhy teplomilných květin.

MapaStezka Zlatý kůň
videoStezka Zlatý kůň
...
video video

Stezka Zlatý kůň

Lomy podél toku Berounky

Lomy podél toku Berounky Podél toku Berounky mezi Berounem a Srbskem mohou turisté obdivovat nejen krásnou přírodu, ale taky zavítat hned k několika lomům, v nichž se v minulosti dobývaly dary přírody. I my si je prohlédneme zblízka. Nejprve se vypravíme k tomu, který se, poté co osiřel, stal oblíbeným místem trampů. Ty ovšem na počátku našeho století vytlačili horolezci, pro něž tu byl dokonce vybudován první lezecký park u nás. V podzemí dalšího z lomů za druhé světové války začali nacisté budovat továrnu na výrobu leteckých motorů a u třetího se dodnes tyčí staré pece, které zpracovávaly vytěžený vápenec. Cestou narazíme na netopýry, kteří si tu našli útočiště pro zimní období a při troše štěstí třeba zahlédneme i provazochodce, kterým se tu taky líbí.

MapaLomy podél toku Berounky
videoLomy podél toku Berounky
...
video video

Lomy podél toku Berounky

Další stránky:« 3 4 5 6 7 »