Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Pěstování citrusů

Pěstování citrusů Mandarinky, pomeranče i další citrusové plody nám voní exotikou a teplem. Jenže my vás zavedeme na východ Čech do jednoho skleníku, kde se už desítky let tyhle dobroty rodí taky. Josef Boukal se pěstování citrusů věnuje od mládí, kdy se s několika kamarády dohodli, že se pokusí pro Čechy netypické rostliny u nás zabydlet. Prozradí nám, jak začínal, jak si doplňoval znalosti o svém koníčku a kdy se začalo dařit. Dozvíme se rovněž, jaké podmínky tyhle rostliny potřebují a jak jim jejich majitel zajišťuje třeba hodně důležitou vlhkost. A navíc to, kdy začínají kvést a kdy si může ochutnat první výsledky svého snažení. Na vánočním stole u Boukalů nebudou ani letos chybět a našli bychom tam i jablíčka, jejichž pěstování se pan Josef rovněž věnuje.

MapaPěstování citrusů
videoPěstování citrusů
...
video video

Pěstování citrusů

Rozhledna Milíř

Rozhledna Milíř Parta kamarádů a jejich nadšení můžou stát u velkých věcí. Přesvědčíme se o tom u rozhledny ve Vysoké nad Labem. Cesta k cíli naší cesty ale chvilku potrvá. Vyrazíme od areálu Zámeček u Lesního družstva Vysoké Chvojno do blízkého arboreta, které bylo vybudováno v 19. století a v němž můžete obdivovat 220 druhů dřevin z celé severní polokoule. K největším místním pokladům patří Pazerav sbíhavý, který je druhým největším stromem v České republice. Po prohlídce arboreta se vydáme směrem k jedné z nejstarší přírodních rezervací u nás. Vyhlášena byla už v roce 1884 hlavně kvůli ochraně mohutných buků, z nichž některé se dožívají až 400 let. V jedné z jejích částí pak můžeme vidět vývoj pralesa bez lidského zásahu. A na závěr nás čeká samotná rozhledna, na jejíž vrchol vede 160 schodů. Po jejich vyšlápnutí si dopřejeme okouzlující výhled do kraje.

MapaRozhledna Milíř
videoRozhledna Milíř
...
video video

Rozhledna Milíř

Bílá věž

Bílá věž V Hradci Králové určitě nepřehlédnete Bílou věž, 72 metrů vysokou dominantu města. Měla několik úkolů. Jedním bylo samozřejmě střežit město před nebezpečím, ale v podstatě jediným nebezpečím byl kdysi požár. Přímo uvnitř věže na vás čeká, kromě výpravy do její historie, taky několik zajímavých exponátů. Jedním z nich je model památky. Tři metry vysoká maketa z 500 dílů je světovým unikátem. Ale není to to jediné, co návštěvníci obdivují. Pozornost poutá Augustin. Je to jeden z největších zvonů v celé České republice a má zajímavý příběh. Vznikl totiž dřív než slavná stavba. To vše se dozvíte přímo v Bílé věži. A odměnou za vystoupání na samotný vrchol vám bude výhled na celé město a jeho okolí.

MapaBílá věž
videoBílá věž
...
video video

Bílá věž

Zdobené svíčky

Zdobené svíčky Uklidňující plamen svíčky máme rádi snad všichni. Zpříjemňuje nám sváteční chvíle. A protože jsou svíčky víc než zdrojem světla dekorací, vymýšlejí jejich výrobci nejrůznější zdobení. Neobvyklý způsob používá Jaroslav Krušina ze Sendražic na Královéhradecku. Před deseti lety ho manželka seznámila s ubrouskovou technikou a on se jí věnuje dodnes. Tenhle způsob zkrášlování je starý zhruba sto let. Nejprve se používalo plátýnko, to pak nahradily ubrousky. Jaroslav ročně nejrůznějšími motivy ozdobí na dvanáct tisíc krasavic a má i speciální fígl pro všechny, kterým bylo líto je zapálit. Prozradí nám taky, jak s parafínem, který na výrobu používá, pracuje, co je nejdůležitější a na co musí dávat největší pozor, aby se dílo podařilo.

MapaZdobené svíčky
videoZdobené svíčky
...
video video

Zdobené svíčky

Zapomenuté poklady z církevních sbírek

Zapomenuté poklady z církevních sbírek Přesně před třemi a půl stoletími vydal papež Alexandr VII. bulu, kterou zřídil královéhradeckou diecézi a prvním biskupem v metropoli východních Čech jmenoval Matouše Ferdinanda Sobka z Bílenberka. Kulaté narozeniny připomíná výstava Zapomenuté poklady z církevních sbírek 1664–2014. Jak už její název napovídá, návštěvníci se mohou těšit na exponáty, které doposud odpočívaly ukryty před zraky veřejnosti v depozitářích a k vidění jsou poprvé. Výjimkou jsou dva liturgické oděvy. Starší z nich, takzvanou Roudnickou kasuli, zdobí vzácná středověká výšivka s motivem Madony. K unikátním exponátům patří taky oblečky pro Pannu Marii a Jezulátko. A pozornost si zaslouží kronika s životopisem Jana Husa. V ní se navíc dodnes dochoval zásah cenzora pátera Koniáše.

MapaZapomenuté poklady z církevních sbírek
videoZapomenuté poklady z církevních sbírek
...
video video

Zapomenuté poklady z církevních sbírek

Další stránky:« 3 4 5 6 7 »