Italští potravináři vynikají kvalitou těstovin, olivového oleje, balzamikového octa a parmazánu. Varšava převzala vedení v kamionové dopravě mezi severem a jihem Evropy a polští kamioňáci vynikají v oddanosti řemeslu, ale i v kabotáži. iReportáže z magazínu Francouzské televize Avenue de l’Europe

Pořad bylo možné přehrát do 15. 4. 2020
Video není k dispozici

Nejúčinnějšími zbraněmi ve světovém konkurenčním boji v potravinářství je chráněné zeměpisné označení garantující kvalitu typických italských produktů – těstovin, olivového oleje, balzamikového octa, parmazánu. Kontrola kvality chráněných značek je náročná a nepřetržitá. Varšava se stala evropským hlavním městem kamionové dopravy, její předměstí jsou posetá parkovišti. Polští řidiči pracují pro západoevropské přepravce a v Polsku je nahrazují Ukrajinci a Bělorusové. Poláci vynikají v kabotáži – vnitrostátní přepravě na území cizího státu, protože se maximálně snaží vyhnout jízdě naprázdno. Evropská unie kabotáž omezuje a kontroly na silnicích se snaží najít nepoctivé konkurenty poctivých řidičů.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2020
 P ST HD