Našim babičkám pohanka v kuchyni nechyběla. Proč už dnes nepatří do jídelníčku každé rodiny? (2008). Režie V. Korčák

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Našim babičkám v kuchyni pohanka nechyběla, ovšem dnes už je tomu jinak. Tato obilnina je sice stále předmětem zájmu farmaceutů a dietologů. Pro svůj vysoký obsah rutinu, vitamínů, minerálů, stopových prvků, vlákniny, může být stále přínosem v prevenci a léčbě celého spektra civilizačních chorob. Na polích ji sice ještě najdeme v menšině, ale pěstební plochy se udržely například na Valašsku a v podhorských oblastech Moravy. Populární „štramberské uši“ jsou dodnes coby sladká symbolika uťatých levých uší křesťanů památkou na dávná století a vítězství nad pohany. Odtud také pochází – až ze 13. století – název pohanka.

Stopáž17 minut
Rok výroby 2008
 ST