53 minut

3. srpna 2023

Část: Papež v Portugalsku

Obsah dílu

Headlines — Sazby ČNB — Konec intervencí proti slábnutí koruny — Vývoj základní úrokové sazby — Zdražování paliv po vyšším zdanění nafty — Obvinění Donalda Trumpa — Zpráva o extremismu — Požár firmy na recyklaci pneumatik — Likvidace požáru skládky pneumatik — Ruské ostřelování Ukrajiny — Osvobozené obce bez lidí — Kauza trnavského dětského domova — Unikátní náhrobek Petra Uhla — Stíhání za investiční podvody s kryptoměnami — Dopravní výstavba v Česku — Prodej nových osobních automobilů v Česku — Nákazy ze zahraničních cest — Podmínka pro Ladislava Vrabela — Povolený odstřel vlků — Opatření obcí proti suchu — Počasí v upynulých i nadcházejících dnech — Zalévání dešťovou vodou — Předpověď počasí — Prezident na motorce bez helmy — Dopravní nehody motocyklistů — Pardubická nemocnice před odstávkou — Papež v Portugalsku — Čínský obrat v zemědělské politice — Ekologičtí aktivisté a britský premiér — Světový týden kojení — Největší živočich na Zemi — Hledaný Čech zadržený v Řecku — Poštovní drony na Orknejích — Zátěžová zkouška lávky v Chebu — Slavonice Fest

Části dílu

00:03
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:42
    Sazby ČNB
      Česká národní banka dál drží základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Klesající – ale stále vysoká inflace - zatím podle ní jiný scénář nedovolí.
      01:40
      Konec intervencí proti slábnutí koruny
        Korunu dnes ale oslabilo oznámené ukončení režimu intervencí, kterými bankovní rada od loňska bránila větším výkyvům kurzu.
        05:06
        Vývoj základní úrokové sazby
          Základní úrok začala centrální banka zvedat předloni v červnu – tehdy to bylo o čtvrt bodu na půl procenta. Následovalo 12 měsíců postupného růstu. Od minulého léta se sazba drží na současných 7-mi procentech.
          05:45
          Zdražování paliv po vyšším zdanění nafty
            Brzdit inflaci v minulých měsících pomáhaly i levné pohonné hmoty. Ty ale teď rychle zdražují. Litr nafty za poslední týden skoro o 2 koruny 20 haléřů. Hlavně proto, že od srpna skončila daňová úleva.
            08:36
            Obvinění Donalda Trumpa
              Živý vstup zpravodaje Bohumila Vostala.
              10:26
              Zpráva o extremismu
                Extremisty a xenofoby v Česku podle ministerstva vnitra zcela zastínilo takzvané antisystémové hnutí. Tvoří ho hlavně lidé starší čtyřiceti let, kteří na sociálních sítích šíří dezinformace ve prospěch Ruska a podkopávají české demokratické uspořádání.
                11:11
                Požár firmy na recyklaci pneumatik
                  Požár skládky pneumatik v Borovanech na jihu Čech. Škoda experti odhadují na šedesát milionů korun. Kvůli obyvatelům v okolí hasiči hlídali hodnoty škodlivin ve vzduchu. Během jediného dne hořelo v této oblasti už podruhé.
                  13:14
                  Likvidace požáru skládky pneumatik
                    Živý vstup redaktora Martina Štěpánka.
                    15:04
                    Ruské ostřelování Ukrajiny
                      Ruské ostřelování Chersonu zranilo osm lidí. Opakovaně útočil agresor na tamní kostel, kde se poranili hasiči, kteří zasahovali u požáru z prvního zásahu. Palba překvapila i cestující trolejbusu. Na Kyjevem Ukrajinci sestřelili deset ruských dronů.
                      15:31
                      Osvobozené obce bez lidí
                        Už je to téměř rok, co se podařilo osvobodit většinu Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Tamní obce se ale z působení okupačních vojsk nevzpamatovaly.
                        17:36
                        Kauza trnavského dětského domova
                          Slovenská prokuratura kvůli pochybným praktikám zrušila program v trnavském centru pro děti a rodiny. Děti se pod hrozbou trestu musely několikrát denně modlit, chodit do kostela, nebo podniknout náročnou pouť v Bosně a chodit bez bot po skalách. Jednoho z nich centrum poslalo i na vymítání ďábla.
                          18:16
                          Unikátní náhrobek Petra Uhla
                            Ostatky novináře a disidenta Petra Uhla budou uloženy na Vinohradský hřbitov. Někdejšího chartistu a zastánce lidských práv bude připomínat unikátní náhrobek. Navrhl ho sochař a výtvarník Pavel Karous.
                            20:40
                            Stíhání za investiční podvody s kryptoměnami
                              564 okradených firem a lidí a škoda za víc než miliardu korun. Policie stíhá trojici podnikatelů společnosti Cryfin kvůli investičním podvodům s kryptoměnami. Peníze podle vyšetřovatelů získávali pod příslibem jejich správy a zhodnocení, použili je ale k financování vlastních potřeb.
                              21:08
                              Dopravní výstavba v Česku
                                Do výstavby silnic a železnic chce mistr dopravy zapojit víc soukromých peněz formou takzvaných PPP projektů. Další finance má podle něj přinést i úvěr od Evropské investiční banky. Záměry dnes Martin Kupka představil prezidentovi Petru Pavlovi.
                                24:10
                                Prodej nových osobních automobilů v Česku
                                  Prodej nových osobních aut v Česku roste. Letos do konce července jich zákazníci koupili už skoro 132 tisíc. To je o 17 procent víc než před rokem. Škoda Auto zvýšila odbyt skoro o třetinu.
                                  24:27
                                  Nákazy ze zahraničních cest
                                    Dvakrát tolik nemocí ve srovnání s loňským rokem si letos vozí lidé z dovolených - ukazují to čísla hygieniků. Podle nich je to hlavně návratem k cestování po covidových letech. Nejčastěji se turisté nakazí střevními infekcemi.
                                    26:45
                                    Podmínka pro Ladislava Vrabela
                                      Čtyřměsíční podmínka pro Ladislava Vrabela. Soud znovu potrestal jeho výroky na internetu o tom, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi. Případ vrátil odvolací soud.
                                      27:15
                                      Povolený odstřel vlků
                                        Odstřel vlků s problematickým chováním povolilo myslivcům jako první z krajů královéhradecké hejtmanství. Jako krajní možnost a se souhlasem expertů. Povolení zatím není pravomocné, platit má nejdřív od poloviny srpna v 17 honitbách na Trutnovsku.
                                        29:21
                                        Opatření obcí proti suchu
                                          Déšť v posledních dnech zmírnil nedostatek vláhy v Česku. I přesto ale na polovině území podle hydrometeorologů panuje půdní sucho.
                                          32:29
                                          Počasí v upynulých i nadcházejících dnech
                                            Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                            35:29
                                            Zalévání dešťovou vodou
                                              Roste zájem o zalévání dešťovou vodou. Obchodníci hlásí vyšší poptávku po klasických sudech i podzemních nádržích. Firmy mají v tuto dobu většinou plno - podle poptávkových portálů nabízejí termíny v závislosti na regionu v řádu týdnů až měsíců.
                                              37:03
                                              Předpověď počasí
                                                Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                                38:41
                                                Prezident na motorce bez helmy
                                                  Prezident Petr Pavel se omluvil za jízdu na motorce bez helmy. Video odpoledne zveřejnila CNN Prima News. Na sociálních sítích uvedl, že i při krátké cestě na čerpací stanici má jít v dodržování pravidel příkladem. Motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku, věnuje peníze na léčbu.
                                                  39:31
                                                  Dopravní nehody motocyklistů
                                                    Přibývá nehod motocyklistů. Letos už jich policie připsala do statistik přes 14set. Nejčastější příčiny jsou nepřizpůsobení jízdy a taky alkohol. Dopravní policisté v Brně proto dnes řidičům motocyklů připomínali pravidla bezpečné jízdy.
                                                    41:25
                                                    Pardubická nemocnice před odstávkou
                                                      Pardubická krajská nemocnice dnes v noci začne omezovat příjem pacientů. Připravuje se totiž na sobotní kompletní odstávku elektrického proudu. V tu chvíli budou technici připojovat do sítě novou budovu centrálního příjmu. Jako první se omezení dotkne porodnice.
                                                      41:59
                                                      Papež v Portugalsku
                                                        Papež František se v Lisabonu setkal se třinácti oběťmi sexuálního zneužívání ze strany církevních představitelů. Více než hodinová schůzka probíhala za zavřenými dveřmi velvyslanectví Vatikánu.
                                                        42:36
                                                        Čínský obrat v zemědělské politice
                                                          Čínská společnost prochází největší změnou za posledních dvacet let. Zatímco dřív politika nařizovala lidem, aby se z venkova stěhovali do městských aglomerací a zemědělskou půdu měnili v lesy, teď je to naopak.
                                                          45:00
                                                          Ekologičtí aktivisté a britský premiér
                                                            Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace zahalili černou látkou rezidenci britského premiéra. 200metrové plátno symbolizovalo ropu, jejíž těžba podle nich ničí klima.
                                                            45:24
                                                            Světový týden kojení
                                                              Světový týden kojení v těchto dnech upozorňuje na důležitost mateřského mléka pro novorozence.
                                                              47:52
                                                              Největší živočich na Zemi
                                                                Vážila asi jako 50 afrických slonů - vědci popsali zřejmě největšího živočicha, který kdy žil na Zemi. Části 33 milionů let staré fosílie velryby našli vědci před 13 lety v Peru. Teď zjistili, že zvíře bylo mnohem větší než se původně domnívali. Podrobnosti nabízí web věda24.cz
                                                                48:10
                                                                Hledaný Čech zadržený v Řecku
                                                                  Řecká policie zadržela na lodi u Korfu hledaného Čecha – muž je podezřelý z úvěrových podvodů s miliardovou škodou skrz spořitelní družstvo, v zahraničí se skrýval od března. Stopy vedly policisty přes Německo a Chorvatsko.
                                                                  48:42
                                                                  Poštovní drony na Orknejích
                                                                    Historický mezník pro britskou Královskou poštu. Poprvé začíná využívat pro doručování zásilek drony. Nasadila je v těžce dostupných oblastech Skotska.
                                                                    50:39
                                                                    Zátěžová zkouška lávky v Chebu
                                                                      Nová železobetonová lávka přes vlakové nádraží v Chebu obstála v zátěžovém testu. Stavbaři na ní naskládali 80 kontejnerů s vodou o celkové váze 84 tun. Teď ještě dokončují zprávu o dynamické a statické zkoušce, od září by měla sloužit veřejnosti.
                                                                      51:28
                                                                      Slavonice Fest
                                                                        Začal 10. ročník festivalu Slavonice Fest. Hudební vystoupení a filmové projekce mohou diváci sledovat na devíti místech v centru obce. Ve spolkovém domě, kam se právě díváme živě, se právě promítá psychologické drama Arvéd Vojtěcha Maška. Dnes večer vystoupí ještě kapela Mig 21 nebo DJ James Wing.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž55 minut
                                                                        Další díl
                                                                        4. srpna 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        13. května

                                                                        Headlines — Rychlejší růst cen — Inflace v dubnu — Které zboží a služby nejvíce zdražily — Měnová politika ČNB — Ruský postup v okolí Charkova — Nový ruský ministr obrany — Protesty v Tbilisi — Příprava na stavbu nových jaderných bloků — Soud v kauze uplácení kolem rozdělování bytů v Brně — Izraelský postup v Pásmu Gazy — Zemřel Josef Michl — Festival Pražské jaro — Cvičení Lion Effort — Nominace za ČR do Evropské komise — Nehoda kamionu — Zápas hokejové reprezentace se Švývarskem — Studio o intimním chováním Čechů — Sledování pornografie — Sexuální potíže — Historie seznamek a inzerátů — Premiér Fiala v Římě — Zveřejňování trestních rozsudků — Komplikace v přijimacích zkouškách na SŠ — Převod majetku na obce — Voda u Turowa — Změny ve vyšetřování korupce na Slovensku — Šíření černého kašle — Ocenění webových portálů obcí a měst — Volby v Lotyšsku — Sledování německé strany AfD — Katalánští separatisté ztratili většinu v parlamentu — Betonování dna pod mostem u Pardubic — Natáčení vánoční pohádky

                                                                        13. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        13. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        13. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž48 minut

                                                                        12. května

                                                                        Nižší než plánované výdaje na obranu — Modernizace české armády — Výdaje na obranu — Válka na Ukrajině — Volby do Evropského parlamentu — Medvěd ve Zlíně — Vazby pro podvodníky — Otevření památníku v Letech pro veřejnost — Požár nákupního centra ve Varšavě — Zahradnictví plná zákazníků — Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro — Odložené přijetí eura — Debata o přijetí eura — Opravené testy v Dipsy — Vývoj inflace — Odhalení množírny psů na Olomoucku — Pokles spotřeby piva — Produkce piva v ČR — Potíže hospod na venkově — Vojenské dodávky pro Rusko — Kompenzace pěstitelům za mrazy — Dodržování zákazu kočárů — Operace dětí se vzácnou nemocí — Parlamentní volby v Katalásnku — 30 let od krachů bank — Traktor zastavil vlaky — Opravy katedrály Notre-Dame — Výsledky Eurovize

                                                                        12. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž48 minut

                                                                        12. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        12. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        11. května

                                                                        Končí Národní rozvojový fond — Fond nepodpořil ani jeden projekt — Nová bankovní daň na Slovensku — Boje v Gaze — Policejní dohled nad akcemi v hlavním městě — Němečtí Rammstein v Letňanech — Válka na Ukrajině — Protesty v gruzínském Tbilisi — Vykradené chaty a chalupy — Nehoda na Plzeňsku — Vyloučení z Eurovize — Adaptace románu Bílá Voda v Národním divadle — Peněžité tresty za zločiny — Systém nemocenského pojištění — Unikátní rekonstrukce obličeje mladé ženy — Varování před medvědem na Zlínsku — Polární záře nad Českem — Zahájení hlavní sezóny v českých lázních — Lázeňský pobyt — Zkušenosti s pobytem v českých lázních — Slatinné koupele v Třeboni — Český export na Ukrajinu — Záplavy v Afghánistánu — Zdržení na cestě do Krkonoš — Krádež části trakčního vedení — Úprava mysliveckého zákona — Gaia - jméno nejmladší gorily v pražské zoo — Rozloučení s mladým fotbalistou — Běh pro Paměť národa — 10. ročník stepařského festivalu v Plzni

                                                                        11. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        11. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        11. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž53 minut

                                                                        10. května

                                                                        Hokejové MS v Praze a Ostravě — Fanoušci v centrech Prahy a Ostravy — Zisky z hokejového mistrovství — Hokejové MS v Ostravě — Projednávání korespondenční volby — Nová vlna ruské ofenzivy — Ruské útoky na ukrajinský Charkov — Zuzana Čaputová v Kyjevě — Protesty zemědělců — Dubnová nezaměstnanost: 3,7 % — Růst tržeb za služby — Postavení Palestiny ve strukturách OSN — Další omezení pro turisty na Baleárských ostrovech — Výstava Contemporary Problems Milana Caise — Návrh na jmenování Marka Ženíška — Počet hostů ubytovacích zařízení — Pátrání po generálovi ruské tajné služby — Požár v přírodní rezervaci Příhrazské skály — Bezpečnost při hokejovém MS — MS v hokeji 2024 — Cesty fanoušků na zápasy — Pletení hokejových ponožek — Loděnice v Děčíně v konkurzu — Protest polských zemědělců — Celosvětová opatření WHO — Vydání šesti Čechů z Ukrajiny — Setkání vedoucích kanceláří — Pád autobusu do řeky — Úložiště jaderného paliva ve Finsku — Uzavřený železniční přejezd — Cena pro zachránce židovských životů — Zlín patří modernímu designu

                                                                        10. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž53 minut

                                                                        10. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        10. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        9. května

                                                                        Sněmovna o korespondenční volbě — Výhrady opozice ke korespondenční volbě — Návrh korespondenční volby — Debata o korespondenční volbě — Přerušení dodávek leteckých pum USA do Izraele — Zalužnyj velvyslancem v UK — Tržby obchodníků rostou — Prognóza vývoje české ekonomiky — Vojenská přehlídka v Moskvě — Policie o vlajce se svastikou — Druhé semifinále Eurovize s českou účastí — Neobsazený post ministra pro vědu, výzkum a inovace — Průměrné ceny pohonných hmot — Zkáza po tornádech ve Spojených státech — Trestní oznámení na advokáty — Srážky zmírnily sucho — Hokejový turnaj už zítra — 50 let pražského metra — Trestní oznámení po auditu v NSA — Uzavření dolu ČSA — Protesty v Gruzii — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Chybějící místa v mateřských školách — Zabezpečení skály u Brošova — Vyprošťování vykolejených vagonů — Čínský prezident v Maďarsku — Pád zdi na seniorky — Vlk na předměstí Plzně — Poutní cesta z Istanbulu na Velkou Moravu

                                                                        9. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        9. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        9. 5. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám