54 minut

19. července 2023

Část: Veterinární správa kontroluje trhy

Obsah dílu

Obranná smlouva s USA — Obranná smlouva s USA — Koalice o změnách úsporného balíčku — Změny u důchodů — Úspory a obranná smlouva s USA — Evakuace kvůli požáru na Krymu — Válka na Ukrajině — Šéf britské rozvědky MI6 v Praze — Vysychání řek na Moravě — Prezidentova návštěva Jihočeského kraje — Uzavřené hřiště na Pankráci — Osud Američana v KLDR — Putinova neúčast na summitu BRICS — Zahájení festivalu Colours of Ostrava — Konzultace s lékařem přes internet — Prodej nových osobních aut v EU — Policejní reakce na demonstraci Romů — Odhalení organizátorů podvodné sbírky — Ceny zemědělských produktů — Veterinární správa kontroluje trhy — Inflace v červnu a ceny stavebních prací — 5,5 roku pro Tomáše Čermáka za propagaci terorismu — Požár lesa na Blanensku — Čínský ministr zahraničí — Pohřeb Milan Kundera — Vláda o kyberbezpečnosti — Výpověď znalce v kauze otravy Bečvy — Zvířata v rozpálených autech — První linka z Tchj-wanu — 95. narozeniny spisovatele Pavla Kohouta — Požáry v Evropě — Ocenění strojvůdce za záchranu cestujících — Zadržení anonyma, který vyhrožoval bombou prezidentovi — Vězni pomáhají s úklidem Liberce — Sčítání královských labutí

Části dílu

00:42
Obranná smlouva s USA
    Sněmovna právě rozhoduje o česko-americké obranné smlouvě. Finální hlasování je v plánu ještě dnes večer. Spojeneckou dohodu podporují koaliční strany i hnutí ANO.
    01:24
    Obranná smlouva s USA
      Podobnou dohodu má s USA většina členských zemí NATO. Hnutí ANO ale vyslalo jasné signály, že ji podpoří, proti je tak ze sněmovních stran jen SPD. I tak její schvalování v dolní komoře provázejí obstrukce.
      04:32
      Koalice o změnách úsporného balíčku
        Živý vstup redaktorky Kristýny Jelínkové.
        06:02
        Změny u důchodů
          Ještě předtím začali poslanci ve třetím – tedy závěrečném čtení projednávat vládní novelu týkající se změn u důchodů. Ta zpřísňuje podmínky pro odchod do předčasné penze a upravuje valorizace.
          07:08
          Úspory a obranná smlouva s USA
            Hostem Událostí je premiér Petr Fiala /ODS/.
            11:08
            Evakuace kvůli požáru na Krymu
              Mohutný požár vypukl na ruské vojenské základně na okupovaném Krymu. Z místa byly slyšet výbuchy. Úřady z okolí evakuovaly na dva tisíce lidí. Kyjev se k odpovědnosti nepřihlásil. Rusové v noci znovu bombardovali jihoukrajinské přístavy - úder na Oděsu byl podle starosty vůbec největší od začátku invaze.
              11:46
              Válka na Ukrajině
                Okupanti tvrdí, že se jim daří postupovat na severovýchodě Ukrajiny. Kyjev přiznává, že situace je složitá, velení ale dodává, že se se obráncům podařilo převzít iniciativu.
                14:14
                Šéf britské rozvědky MI6 v Praze
                  Ředitel britské rozvědky MI6 Richard Moore na půdě britské ambasády v Praze prohlásil, že nedávná vzpoura Wagnerovy skupiny v Rusku odhalila "neúprosný rozklad" Putinovy nestabilní autokracie. Ve svém teprve druhém veřejném projevu od jmenování v roce 2020 Moore s optimismem mluvil o ukrajinském postupu na frontě.
                  15:43
                  Vysychání řek na Moravě
                    Horké počasí a mimořádné sucho. Už se to začíná projevovat třeba v moravských řekách. Některými z nich protékají jen dvě procenta toho, co obvykle. Podle odborníků tak hrozí přemnožení sinic i úhyn ryb. Některé obce už odběr vody omezily. A suchem trpí taky rostliny.
                    17:45
                    Prezidentova návštěva Jihočeského kraje
                      Druhým dnem pokračovala návštěva prezidenta Petra Pavla na jihu Čech. Setkal se se starosty obcí kolem Lipna, se kterými se bavil o problémech s příliš vysokým počtem turistů a nedostatečnou infrastrukturou.
                      18:38
                      Uzavřené hřiště na Pankráci
                        Policie odpoledne uzavřela hřiště v pražském sídlišti na Pankráci kvůli nálezu předmětů podobných třaskavinám. Mělo jít o větší množství, které pyrotechnici odvezli k analýze. Případem se zabývají i kriminalisté – zjišťují, jestli souvisí s několika nedávnými požáry kontejnerů v této oblasti.
                        18:57
                        Osud Američana v KLDR
                          Americké ministerstvo obrany zjišťuje osud vojáka, který překročil hranici do Severní Koreje. Pravděpodobně byl zatčen. K incidentu dochází v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově. Do oblasti připlula americká ponorka s jadernými zbraněmi a Pchjongjang zkušebně odpálil dvě rakety do moře.
                          21:03
                          Putinova neúčast na summitu BRICS
                            Vladimir Putin nepojede na srpnový summit zemí rozvíjejících se ekonomik BRICS. Podle jihoafrické prezidentské kanceláře k rozhodnutí došlo po vzájemné domluvě.
                            21:26
                            Zahájení festivalu Colours of Ostrava
                              Živý vstup redaktora Marka Slavíka.
                              25:29
                              Konzultace s lékařem přes internet
                                Vláda podpořila novelu zákona o zdravotních službách. Norma upravuje pravidla pro elektronické vedení zdravotní dokumentace a upřesňuje, za jakým účelem je možné do ní nahlédnout bez souhlasu pacienta.
                                27:41
                                Prodej nových osobních aut v EU
                                  Elektromobily v Evropské unii poprvé v prodejích překonaly naftové vozy. Celkem v červnu zákazníci pořídili přes milion nových aut. O 18 procent víc než před rokem. Plně elektrický pohon mělo skoro 160 tisíc prodaných vozů, dieselový necelých 140 tisíc.
                                  28:00
                                  Policejní reakce na demonstraci Romů
                                    Policie na Twitteru vyvrací kritiku, že adekvátně nezakročila při včerejší demonstraci Romů v Krupce proti Ukrajincům. Reagovala na přirovnání k fotbalovým zápasům, kde běžně nasazuje vysoké počty policistů.
                                    28:37
                                    Odhalení organizátorů podvodné sbírky
                                      Mimořádně rozsáhlou podvodnou sbírku řeší pražská policie. Organizovaná skupina vybrala od dárců přes nadační fond desítky milionů. Pomoc měla jít handicapovaným, ti ale peníze nedostali.
                                      30:47
                                      Ceny zemědělských produktů
                                        Zlevňování zemědělských výrobců pokračuje. Jejich ceny v červnu meziročně klesly o skoro 14 procent. Řada zemědělských produktů zlevnila taky ve srovnání s minulým měsícem.
                                        33:19
                                        Veterinární správa kontroluje trhy
                                          Reportáž o tom jsme natočili na farmářských trzích v Chrudimi.
                                          35:17
                                          Inflace v červnu a ceny stavebních prací
                                            Zdražování v Evropské unii v červnu znovu výrazně zvolnilo - na 6,4 procenta - to je o 7 desetin míň než v květnu. V Česku růst cen zpomalil ještě výrazněji - o jedno celé 3 desetiny procenta - na 11,2.
                                            37:23
                                            5,5 roku pro Tomáše Čermáka za propagaci terorismu
                                              Tomáš Čermák půjde na 5 a půl roku do vězení. Pražský vrchní soud mu pravomocně potvrdil trest za podporu a propagaci terorismu. Muž loni formou videa na internetu vyzýval veřejnost, aby násilím zabránila přijetí novely pandemického zákona.
                                              38:16
                                              Požár lesa na Blanensku
                                                Živý vstup redaktora Petra Minaříka.
                                                39:23
                                                Čínský ministr zahraničí
                                                  Záhada kolem nepřítomnosti čínského ministra zahraničí Čchin Kanga. Na veřejnosti se neobjevil přes tři týdny a to ani na významných diplomatických schůzkách. Oficiální místa neposkytují o důvodech mnoho informací, což podněcuje spekulace na čínském internetu.
                                                  40:07
                                                  Pohřeb Milan Kundera
                                                    Poslední rozloučení s Milanem Kunderou proběhlo dnes v úzkém kruhu na hřbitově v Arcueil na jižním předměstí Paříže. Informoval o tom jeho francouzský vydavatel Antoine Gallimard. Během obřadu zazněla nahrávka skladby Leoše Janáčka v podání spisovatelova otce.
                                                    40:35
                                                    Vláda o kyberbezpečnosti
                                                      Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost loni řešil 146 bezpečnostních incidentů. Rok před tím jich bylo o 11 víc. Vyplývá to ze zprávy, kterou projednala vláda. Policie loni evidovala téměř dvojnásobný nárůst kybernetické kriminality, podobně stouplo i množství útoků na kritickou infrastrukturu.
                                                      41:12
                                                      Výpověď znalce v kauze otravy Bečvy
                                                        Živý vstup redaktora Josefa Kvasničky.
                                                        43:25
                                                        Zvířata v rozpálených autech
                                                          Zanedbání péče o zvíře anebo dokonce týrání – řeč je o špatném zacházení (špatné péči) o zvíře v době veder. Policisté na jihu Čech a Vysočině řeší desítku takových oznámení. Dnes taky začal GIBS trestně stíhat policistu ze Žďárska, který vloni nechal svého služebního psa v autě – přehřátí nevydržel.
                                                          45:31
                                                          První linka z Tchj-wanu
                                                            Na letišti Václava Havla v Praze dnes přistála první přímá linka mezi Českem a Tchaj-wanem. Let trvá přes 13 hodin a až do října je spoj téměř vyprodaný. Zájem je i o navazující spojení do dalších asijských zemí a Austrálie nebo Nový Zéland. O otevření linky se jednalo 15 let.
                                                            46:09
                                                            95. narozeniny spisovatele Pavla Kohouta
                                                              Básník, spisovatel a dramatik Pavel Kohout, jedna z nejvýraznějších osobností české poválečné literatury, zítra oslaví 95. narozeniny. Z představitelů tzv. budovatelské poezie se později stal jedním z nejvýznamějších exilových autorů.
                                                              47:05
                                                              Požáry v Evropě
                                                                Francie a Itálie poslaly Řecku čtyři speciální letadla, která mají pomoci s hašením požáru západně od Atén. Polsko vyslalo na stopadesát hasičů a pět desítek vozů.
                                                                47:29
                                                                Ocenění strojvůdce za záchranu cestujících
                                                                  Strojvedoucí vlaku, který se 21. června na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou srazil s nákladním autem, dostal ocenění. Díky jeho rychlé reakci neměl střet tragické následky.
                                                                  49:26
                                                                  Zadržení anonyma, který vyhrožoval bombou prezidentovi
                                                                    Policie zveřejnila video po zadržení anonyma, který v pondělí vyhrožoval bombou v kanceláři prezidenta. Pár hodin po odeslání e-mailu detektivové jedenatřicetiletého muže vypátrali v České Lípě.
                                                                    49:50
                                                                    Vězni pomáhají s úklidem Liberce
                                                                      Dobrovolně a bez nároku na odměnu pomáhají vězni z liberecké věznice s úklidem města. V posledních týdnech se zaměřili na bývalé skladiště, které roky obývali narkomani a lidé bez domova. Za tu dobu stihli do okolního lesa nanosit stovky kilogramů odpadků.
                                                                      50:26
                                                                      Sčítání královských labutí
                                                                        V Anglii na řeku Temži vyrazili královští sčítači labutí. Tento historický zvyk, který v minulosti mapoval populaci ptáků ve výlučném vlastnictví panovníka - se letos vůbec poprvé koná pro nového krále - Karla III. Jde o tradici sahající do 12. století.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        20. července 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        12. června

                                                                        Headlines — Modernizace tankové brigády — Nákup tanků Leopard — Modernizace armády — Plán strategických projektů — Slovenská prezidentka v Praze — Rozhovor se Zuzanou Čaputovou — Konference Česko na křižovatce — Zvyšeování konkurenceschopnosti — Jednání o zavedení cel na čínská elektroauta — Soud v Hunterem Bidenem — Šéf NATO jednal s Viktorem Orbánem — Natáčení seriálu Děcko — Jednání o zavedení korespondenční volby — Rychlost na českých železnicích — Ústavní soud o kauze Dominika Feriho — Zákon o dostupném bydlení — Zabezpečení českých železnic — Tratě chráněné systémem ETCS — Příprava záchranářů na mimořádné události — Zabezpečení vlakových vagónů — Zájem o studium medicíny v Plzni — Liberty Ostrava žádá soud o povolení reorganizace — Boje na Ukrajině — ÚS od odškodnění pro pozůstalé obětí nehody — Předvolební kampaň ve Francii — Jednání o příměří v Gaze — Nehoda kamionu na D7 — Trest za schvalování terorismu — Aktivisté před úřadem vlády — Rekonstrukce přehrady v Nechranicích — Šíření komára tygrovaného v Evropě — Požáry v Brazílii — Práce robotů v podzemí — Začal festival Rock for People

                                                                        12. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        12. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        12. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        11. června

                                                                        Inflace za květen — Vliv cen na poptávku a spotřebu — Vývoj spotřebitelských cen — Ceny zboží a služeb — Hledání nového generálního tajemníka NATO — Konference o Ukrajině v Berlíně — Soud s bývalým důstojníkem Pohraniční střáže — Následky bleskových povodní — Bleskové povodně ve Valašských Kloboukách — Rada bezpečnosti o situaci v Gaze — Mezinárodní konference pro Gazu — Film Vzor líčí šikanu i vztek mladých — Změny ve sněmovně — Odstranění havarovaného vlaku v Pardubicích — Houba pojmenovaná po českém vědci — Policisté na Děčínsku — Blesková povodeň ve Valašských Kloboukách — Nasycení půdy vodou — Srážky v květnu — Průtok vody v řekách — Opatření proti suchu — Novela zákona o držení střelných zbraní — Zákon o změnách v RTVS na Slovensku — Porota uznala Huntera Bidena vinným — Přípravy opravy mostu v Ústí nad Labem — Hořící auto v Praze — Vlak poháněný energií z baterií — Připomínka vyhlazení francouzské vesnice nacisty — Zájem o školy v přírodě — Nemovitosti v Číně — Jednání o nové spalovně v Písku — Seriál o astronautce Sally Rideové

                                                                        11. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        11. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        11. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        10. června

                                                                        Volby do Evropského parlamentu — Volby do Evropského parlamentu — Výsledky voleb do EP — Vítězové voleb — Získané mandáty v EP — Výsledek hnutí ANO ve volbách — Výsledky Pirátů a SPD — Získané mandáty v EP — Dopad voleb na politiku ve Francii — Frakce v Evropském parlamentu — Nové trendy — Volby v okolních zemích — Noví zástupci ČR v Evropském parlamentu — Výsledky v regionech — Jednání o novém složení Evropské komise — Bezpečnostní rada státu — Sabotáže v evropských zemích — Nezvěstní občané Ukrajiny — Výbuch v Polsku — Vývoj nezaměstnanosti — Odklízení poškozeného vlaku v Pardubicích — Stávka zaměstnanců RTVS — Spory uvnitř izraelského válečného kabinetu — Stavba dálnice D4 — Trestání dětí — Demolice mostu v Semilech — Končí období výsadby letniček — Přípravy KVIFF — Frankenstein v Divadle Komedie

                                                                        10. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        10. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        10. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        9. června

                                                                        Bezpečnostní opatření v Praze — Zadržení cizince — Stupně ohrožení v ČR — Reakce politiků — Volby do Evropského parlamentu — Výsledky voleb ve 23:00 — Čekání na výsledky voleb — Nové složení parlamentu i komise — Čekání na výsledky voleb — Volby a vliv na domácí politiku — Čekání na výsledky voleb — Které země volí dnes — Polské téma voleb: bezpečnost — Výsledky za celou Evropskou unii — Osvobození rukojmí — Přísnější podmínky pro dovoz medu — Zásah nejmodernějšího ruského letounu — Požár bytu v Plzni na Východním předměstí — Oprava silnice v Mikulově — Chybí místa v domovech pro seniory — Dovoz ojetých osobních aut — Tragické nehody cyklistů — Naréndra Módí složil přísahu — Nalezené fotky severočeských památek — Zájem o splouvání Teplé Vltavy — Krakatit ve Staré Huti — Benny Gantz opouští vládu

                                                                        9. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        9. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        9. 6. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        8. června

                                                                        Volby do EP v Česku — Volby do Evropského parlamentu v Česku — Průběh voleb do Evropského parlamentu — Práce ve volební komisi — Účast u voleb do europarlamentu — Volby do Evropského parlamentu v Česku — Volby v obci s nejméně obyvateli — Sčítání hlasů a dohled nad výsledky — Volby a festival v Litomyšli — Spokojenost se členstvím v EU — Evropské volby na Slovensku — Místní referendum o stavbě továrny na baterie — Záchrana rukojmích — Útok na dánskou premiérku — Bouřky, kroupy a silný vítr v části Česka — RegioJet stáhl z provozu spací vozy — Pomoc vážně nemocným dětem — Ceny za kempování v Česku — Počet kempů v ČR — Proměny stanování v průběhu dekád — Glamping – komfortní kempování — Rozhovory prezidentů USA a Francie — Policie hledá svědky nehody — Spor o úklid soutěsky po požáru — Vězni nastudovali West Side Story — Zemřel autor prvního barevného snímku Země z povrchu Měsíce — Kafkův Proces v Divadle Kolowrat

                                                                        8. 6. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž50 minut

                                                                        8. června

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        8. 6. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám