54 minut

26. dubna 2023

Část: Rušení slev na jízdném pro studenty a zdražení dálničních známek

Obsah dílu

Jednání o konsolidačním balíčku — Vládní plány úspor — Jednání o důchodech — Roztržka mezi Českem a Ruskem — Vztahy Ukrajiny a Číny — Dostupnost léků v EU — Kompenzace za stropy na energie — Rušení slev na jízdném pro studenty a zdražení dálničních známek — Mimosoudní vyrovnání za bdělé kóma — Prezidentova návštěva Libereckého kraje — Zabitý lídr ISIS — Dějiny genocidy ve vlaku Lemkin — Nové vedení v Ostravě — Fiktivní uchazeči o práci — Rychlé zdražování energií — Požár elektrokola v Plzni — Případ bizarní vraždy před soudem — Nadbytek soli na talířích Čechů — Nebezpečí nadužívání soli — Potíže kvůli přesolování a náhrady soli — Bezpečnostní opatření na slovenských hranicích — Ruská špionáž ve Skandinávii — Pozdní satba brambor — Úspory domácností a firem za teplo — Tanky Leopard pro Česko — Větřní bez lékaře pro děti — Setkání Miloše Zemana a Andreje Babiše — Trénink autonomních dronů — České filmy na festivalu v Cannes — 75 let izraelské nezávislosti — Cvičení letecké katastrofy — Dobrovolníkem nanečisto — Literatura žije v Českých Budějovicích

Části dílu

00:39
Jednání o konsolidačním balíčku
    Už čtyři hodiny jednají ve Strakově akademii lídři vládních stran o úsporách ve státním rozpočtu na příští rok. Česká televize zjistila, že ministr financí předložil partnerům návrhy na snížení výdajů a zvýšení příjmů v celkové hodnotě 186 miliard korun.
    01:31
    Vládní plány úspor
      Největší zvažovanou úsporou na výdajové straně je seškrtání národních dotací o několik desítek miliard korun. Ministerstvo financí navrhuje i snížit benefity pro státní zaměstnance nebo omezit podporu stavebního spoření. Opozice vládní plány odmítá - hnutí ANO doporučilo obnovit EET, hnutí SPD by zase šetřilo na armádě.
      04:37
      Jednání o důchodech
        Možným daňovým úpravám by se mohla věnovat i tripartita, která zasedá 15. května. Odbory žádají vládu, aby se na program zařadilo i téma důchodové reformy.
        06:30
        Roztržka mezi Českem a Ruskem
          Ostrá výměna názorů mezi Moskvou a Prahou. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl o prezidentu Petru Pavlovi, že nejedná jako normální politik.
          08:46
          Vztahy Ukrajiny a Číny
            Kyjev bude mít v Pekingu svého velvyslance. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se na tom telefonicky dohodl s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Čína zase vyšle do země čelící ruské agresi zvláštní představitele.
            09:07
            Dostupnost léků v EU
              Zajistit rovný přístup k novým lékům napříč Evropskou unií nebo lépe předcházet výpadkům v jejich dodávkách - Evropská komise představila velkou reformu lékového práva. Zástupci farmaceutického průmyslu tvrdí, že změny povedou k omezení investic do vývoje nových medikamentů.
              11:16
              Kompenzace za stropy na energie
                Dodavatelé energií spočítali, že budou státu vracet část kompenzací, které už letos inkasovali po zavedení takzvaného stropu na ceny elektřiny a plynu. Energie totiž zlevňují a firmy nabízejí levnější tarify.
                12:09
                Rušení slev na jízdném pro studenty a zdražení dálničních známek
                  Vláda zvažuje zdražení dálničních známek i další omezení studentských slev na jízdném ve veřejné dopravě. Získat by tím mohla skoro šest miliard do státního fondu dopravní infrastruktury. Taky tato opatření obsahuje koaliční seznam možných úspor, který ČT získala.
                  14:42
                  Mimosoudní vyrovnání za bdělé kóma
                    Pardubická nemocnice se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce, který po operaci mandlí začal krvácet, nedostalo se mu včasné pomoci a je v bdělém kómatu. Výše kompenzace je neveřejná. Pohybuje se mezi patnácti a půl milionem korun, které nabízelo zdravotnické zařízení, a dvaadvaceti miliony, které požadovala rodina.
                    15:09
                    Prezidentova návštěva Libereckého kraje
                      Živý vstup redaktorky Jany Šrámkové.
                      17:07
                      Zabitý lídr ISIS
                        Islamistické hnutí Tálibán zabilo podle Bílého domu radikála z takzvaného Islámského státu. Jde o strůjce sebevražedného útoku na kábulském mezinárodním letišti v srpnu 2021.
                        17:33
                        Dějiny genocidy ve vlaku Lemkin
                          Už 75 let zná lidstvo pojem genocida. Název jednomu z nejhorších zločinů dal polský právník židovského původu Rafael Lemkin při vzniku úmluvy, kterou přijala OSN v roce 1948.
                          20:16
                          Nové vedení v Ostravě
                            Ostrava má ode dneška nového primátora. Po devíti letech předal Tomáš Macura primátorský řetěz Janu Dohnalovi z ODS. Koalici po měsíci vyjednávání nakonec uzavřeli ANO, Spolu, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti.
                            21:31
                            Fiktivní uchazeči o práci
                              Bezpečnostní analytici varují před rizikovými internetovými nábory uchazečů o volná pracovní místa v renomovaných firmách. Praxe ukazuje, že někteří, původem převážně z Asie - vystupují pod falešnou identitou a prokazují se padělanými doklady.
                              24:00
                              Rychlé zdražování energií
                                Energie v Česku loni ve druhém pololetí zdražovaly rychleji než v jiných zemích Evropské unie. Podle Eurostatu tuzemské ceny plynu vzrostly o 231 procent, u elektřiny o 97 procent.
                                25:29
                                Požár elektrokola v Plzni
                                  Hasiči upozorňují na narůstající případy požárů elektrických přibližovadel. Jeden řešili včera v Plzni. Chlapci za jízdy vzplálo elektrokolo, stihl zastavit a bez zranění poodejít stranou.
                                  25:55
                                  Případ bizarní vraždy před soudem
                                    Soud začal rozplétat neobvyklý případ násilné smrti léčitele. Obžalobě z vraždy čelí dvě vysokoškolsky vzdělané ženy - zubařka z Kutné Hory a učitelka v důchodu. Hájí se tím, že si muž svou smrt přál a slíbil, že jeho tělo pak zmizí. Oběma hrozí až šestnáctileté vězení.
                                    28:14
                                    Nadbytek soli na talířích Čechů
                                      Češi solí víc, než většina obyvatel Evropy. Zatímco ve většině unijních států je denní příjem soli zhruba o polovinu vyšší než by měl podle zdravotníků být, v Česku je to skoro trojnásobek.
                                      31:00
                                      Nebezpečí nadužívání soli
                                        Sůl - odborně chlorid sodný - je chemická sloučenina. Smrtelná dávka pro člověka jsou tři gramy na kilogram tělesné váhy. To znamená, že ten, kdo váží 60 kilo, by musel najednou pozřít 180 gramů. Nebezpečná může být ale i dlouhodobě zvýšená spotřeba soli.
                                        32:21
                                        Potíže kvůli přesolování a náhrady soli
                                          Příliš soli konzumují už malé děti. Hygienici zjistili, že polovina sledovaných školních jídelen vyčerpala doporučenou obědovou dávku už polévkou. Slaná chuť je přitom návyková.
                                          35:04
                                          Bezpečnostní opatření na slovenských hranicích
                                            Slovensko zavede na dva týdny kontroly podél většiny svých hranic. Opatření potrvá od 24. května do 8. června - a to na hlavních přechodech s Českem, Polskem, Rakouskem a Maďarskem. Důvodem je bezpečnostní konference Globsec, ale i setkání sekce motocyklového klubu Hells Angels.
                                            35:28
                                            Ruská špionáž ve Skandinávii
                                              Veřejnoprávní stanice skandinávských zemí dokumentují působení ruských tajných služeb na svém území. Spolu s ruským centrem pro investigativní žurnalistiku s přístupem k tisícům uniklých databází identifikovali 38 špionů na ambasádách pod diplomatickým krytím.
                                              37:52
                                              Pozdní satba brambor
                                                Sázení brambor v Česku zdržují deště. Obvykle bývá hotovo zhruba do 10. května. Letos bude výsadba podle odborníků končit nejdřív v druhé polovině měsíce. V nejhorším případě až v červnu. Na Vysočině, kde se tradičně pěstuje nejvíc brambor, je situace horší než ve zbytku republiky.
                                                38:44
                                                Úspory domácností a firem za teplo
                                                  Živý vstup Martina Laštůvky.
                                                  40:23
                                                  Tanky Leopard pro Česko
                                                    Česká armáda dostává v těchto dnech další dva tanky Leopard verze 2A4 - z celkem čtrnácti, které má získat od Německa jako kompenzaci za pomoc Ukrajině. Informaci ČT potvrdil mluvčí generálního štábu. První vzorek k vojskovým zkouškám byl předaný už v prosinci - a po jejich ukončení teď začínají další dodávky.
                                                    40:48
                                                    Větřní bez lékaře pro děti
                                                      Jenom díky dočasnému záskoku není bezmála tisícovka dětí ve Větřní na Českokrumlovsku bez lékaře. Pediatrička, která o ně řadu let pečovala, zemřela v březnu při dopravní nehodě. Její rodina zařídila zástup na necelé dva měsíce.
                                                      42:54
                                                      Setkání Miloše Zemana a Andreje Babiše
                                                        Jedna z prvních návštěv v nové kanceláři Miloše Zemana – bývalý prezident pozval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle něj mu bývalá hlava státu zkritizovala kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, mluvili o situaci v Evropě i v hnutí ANO, a řeč byla taky o soukromých záležitostech.
                                                        43:15
                                                        Trénink autonomních dronů
                                                          Hledají a označují stromy napadené kůrovcem, umí se ubránit nepřátelskému převzetí kontroly a umí i spolupracovat v takzvaném roji - řeč je o létajících dronech, se kterými experimentují vědci a studenti z ČVUT.
                                                          45:22
                                                          České filmy na festivalu v Cannes
                                                            Do studentské soutěžní sekce se letos dostaly dva absolventské snímky FAMU.
                                                            46:05
                                                            75 let izraelské nezávislosti
                                                              Izrael si připomíná 75 let od svého vzniku. Oslavy Dne nezávislosti, stejně jako pietu okolo Dne památky padlých den předtím, poznamenaly vyostřené politické emoce okolo vládní soudní reformy, kterou část společnosti vehementně odmítá.
                                                              48:43
                                                              Cvičení letecké katastrofy
                                                                Pád vojenského vrtulníku do obytné oblasti simulovalo dnešní cvičení složek IZS ve vojenském areálu u Náměště nad Oslavou. Zapojilo se do něj na 160 lidí - někteří cvičili, jiní jejich práci hodnotili. Právě pád vrtulníku mezi domy patří k nejnáročnějším - kvůli možným následkům i škodám.
                                                                49:28
                                                                Dobrovolníkem nanečisto
                                                                  V šesti krajích Česka začaly dnešním dnem Dny dobrovolnictví. Lidé si při nich mohou vyzkoušet, jaké to je pomáhat například klientům v domovech pro lidi se zdravotním postižením nebo pacientům v nemocnicích. Akce trvá do soboty.
                                                                  51:28
                                                                  Literatura žije v Českých Budějovicích
                                                                    Jedno představení začalo před chvílí ve Studentském univerzitním divadle. Hraje slovenské uskupení Praktikábel pseudodokumentární inscenaci o nepravděpodobném setkání dvou velkých dramatiků: Karla Čapka a Petera Karvaše.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž54 minut
                                                                    Další díl
                                                                    27. dubna 2023

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    1. května

                                                                    1. 5. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    1. května

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    1. 5. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    30. dubna

                                                                    30. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    30. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    30. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    29. dubna

                                                                    Headlines — Případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích — Objasnění vrbětických explozí — Časová osa událostí ve Vrběticích — Kauza výbuchů ve Vrběticích — Situace na ukrajinských bojištích — Stavba Gigafactory u Dolní Lutyně — Nárůst počtu nakažených černým kašlem — Německý prezident v Česku — Sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly — Obavy o zatykač na izraelské politické a vojenské špičky — Finanční pomoc pro ovocnáře — Poškozená úroda mrazy — Zrušení dětských nebo interních lůžkových oddělení — Kauza kolem společnosti J.O. Investment — Okradený našel lupiče — Varování před nebezpečím požárů — Platba za využívání internetu — Sdílení osobních údajů na internetu — Jak smazat internetovou stopu — Soud s organizací Říšští občané v Německu — Zadržení Gerarda Depardieu — Víc cyklistů na stezkách i silnicích — NKÚ o Národní sportovní agentuře — Ministr Hladík na Křivoklátsku — Daň z tichého vína — Anonymizace soudních rozhodnut — Novým primátorem Mladé Boleslavi se stal Jiří Bouška — Britsko-irský spor o migranty ze Rwandy — Mezinárodní den tance — Opravy tramvajové tratě v centru Prahy — 110 let od narození Bohumila Hrabala

                                                                    29. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    29. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    29. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    28. dubna

                                                                    Spotřební daň z nápojů s vysokým obsahem cukru — Zdanění slazených nápojů — Výnos spotřebních daní — Operace v Rafahu — Válka na Ukrajině — Právo spotřebitele na opravu — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Změny v pražské MHD — Vláda o důchodové reformě — Zatčení novinářů v Rusku — Detektivní minisérie Vedlejší produkt — Končíčí čeští europoslanci — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Sokolníci pomáhají pacientům — Soudy bez laických přísedících — Počasí v Česku opět ovlivnil prach ze Sahary — Problémy kvůli suchu — Výpadky léků pokračují — Dostupnost a ceny léků v Česku — Doručování léků na předpis — Počet lékáren v ČR — Lékárny v obcích — Vzpomínka na masakr v Javoříčku — Zájem cizinců o české občanství — Mráz na francouzských vinicích — Ochrana relikviáře svatého Maura — Trauma v životě českých dětí — Zásahem policie skončil včerejší pražský Majáles — Tisíce pstruhů do krkonošských řek — 680 let od povýšení pražského biskupství na arcibiskupství — Záchrana šlechtického sídla v Uherčicích

                                                                    28. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    28. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    28. 4. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    27. dubna

                                                                    Nejméně vymáhaných dluhů za posledních osm let — Počet exekucí klesá — Zahájené exekuce — Ruské útoky na Ukrajinu — Jednání o míru s Hamásem — Neaktivní datové schránky živnostníků — Prestižní označení pro krajinu u Plas — Nové vedení České obce Sokolské — Zemřel historik Robert Kvaček — Ničivá tornáda v USA — Smrt Alexeje Navalného — Hokejová výstava "Na led!" — Vzpomínka na zavražděné obyvatele Zákřova — Vyšší platby za sociální služby — Spotřeba tepla v končící topné sezóně — Dražba býků plemene Angus — Čeští studenti v USA — Volné šíření filmů — Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 — Sčítání škod po vlně mrazů nekončí — Škody na zahrádkách — Předpověď počasí — Likvidace škůdců na rostlinách — Výroba stíhaček F-35 v italském Cameri — Projekt na podporu aktivních lidí v Česku — Setkání veteránů — Kastrace jako podmínka ke změně pohlaví — Český rekord v počtu psů — Kytara jako investice

                                                                    27. 4. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    27. dubna

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    27. 4. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám