54 minut

29. září 2021

Obsah dílu

Návrh státního rozpočtu na příští rok — Neshody nad státním rozpočtem — Rozpočet na příští rok — Schvalování rozpočtu — Jedy ve vzduchu — Ptačí chřipka na Příbramsku — Viktor Orbán v Česku — Spory ohledně dolu Turów — EU přitvrdí vůči běloruským politikům — Kauza Krejčířova podvodu na Čepro — Cvičení ostrahy hranic — Imigrace do Česka — 80 let od masakru v Babim Jaru — Zahajovací koncert České filharmonie — Zájem o přeočkování proti covidu — Vývoj počtu nakažených — Severokorejský test hypersonické rakety — Policisté oživili muže po kolapsu — Sanace skalních stěn — Končí lhůta pro změnu zdravotní pojišťovny — Benefity zdravotních pojišťoven — Jak změnit zdravotní pojišťovnu — Předvolební debata lídrů z Moravskoslezského kraje — Firmy a byrokracie — Stávka části pošťáků — Zadržení podzřelého z vloupání do testovacích buněk — Průzkum chování dlužníků — První maďarské primárky — Přibývá nakažených na Slovensku a v Polsku — Zimní sezona na horách — Likvidace bouraného vlaku — Virtuální stavba českého pavilonu pro EXPO — Sbírka na boj proti rakovině — Příběh opatrovnice — Přeměření nejvyšší evropské hory — Ruské modlitby za sv. Ludmilu

Části dílu

00:40
Návrh státního rozpočtu na příští rok
    Nejpozději zítra musí vláda do sněmovny poslat návrh státního rozpočtu na příští rok. Prezident k němu podle vicepremiéra Jana Hamáčka nemá silné výhrady. Šéf ČSSD to řekl po schůzce s hlavou státu.
    01:21
    Neshody nad státním rozpočtem
      Výhrady má řada opozičních stran, volají po úsporách. A na podpoře rozpočtu se kvůli platům státních zaměstnanců neshodla ani koalice.
      04:05
      Rozpočet na příští rok
        Pro stát pracuje čím dál víc lidí. Příští rok už bude veřejná sféra nabízet přes 489 tisíc míst - o desetinu víc než před pěti lety.
        04:54
        Schvalování rozpočtu
          Státní rozpočet na příští rok posoudí až nově zvolení poslanci. Současná sněmovna se ale ještě sejde minimálně na dvou schůzích. A to příští úterý. Dopoledne k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k ekologické havárii na Bečvě.
          05:18
          Jedy ve vzduchu
            Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma dorazil v noci do Atlantského oceánu. Odborníci varují, že žhavá hmota v kontaktu se slanou vodou vytváří toxické emise.
            07:24
            Ptačí chřipka na Příbramsku
              Nebezpečný podtyp ptačí chřipky H5N1 v Česku - veterináři potvrdili jeho výskyt v Trhových Dušníkách na Příbramsku. Tam se nákaza potvrdila v domácím malochovu, kde uhynulo 5 hus. Informace už mají krajští hygienici.
              08:09
              Viktor Orbán v Česku
                Viktor Orbán v Praze – Česko označil za hospodářský vzor, s premiérem Babišem ale také kritizovali Unii kvůli migraci i hrozícímu růstu cen energií.
                10:40
                Spory ohledně dolu Turów
                  S dalším ze svých středoevropských partnerů - s Polskem - aktuálně vede Česko spor. Rozdílné názory na důl Turów zatím nemají řešení.
                  12:58
                  EU přitvrdí vůči běloruským politikům
                    Evropská komise chce zpřísnit vízová pravidla pro běloruské představitele. Brusel tak reaguje na kroky autoritářského vládce Alexandra Lukašenka. Ten se podle sedmadvacítky snaží destabilizovat unijní hranice.
                    13:21
                    Kauza Krejčířova podvodu na Čepro
                      Justice uzavřela případy spojené s tunelováním státního podniku Čepro, spojené s Radovanem Krejčířem. Vrchní soud v Praze dnes pravomocně rozhodl, že český distributor paliv nemusí společnosti Lancelin platit pohledávku přes 2 a půl miliardy korun.
                      15:46
                      Cvičení ostrahy hranic
                        Živý vstup redaktorky Kateřiny Beranové.
                        17:55
                        Imigrace do Česka
                          Podle statistik resortu vnitra přibývá odhalených cizinců, kteří jsou v Česku nelegálně. Vloni jich bylo přes 7 tisíc – o čtvrtinu víc než rok před tím. Na číslech se ale výrazně projevili lidé, kteří při příjezdu ze zahraničí porušili koronavirová opatření.
                          18:30
                          80 let od masakru v Babim Jaru
                            Ukrajina si připomíná osmdesáté výročí masakru v rokli Babi Jar. Během druhé světové války tam nacisté za dva dny povraždili na 34 tisíc kyjevských Židů. Ke krveprolití došlo jen krátce poté, co Německo začalo okupovat tamní hlavní město.
                            18:54
                            Zahajovací koncert České filharmonie
                              Živý vstup redaktorky Pavly Sedliské.
                              20:53
                              Zájem o přeočkování proti covidu
                                Posilující dávku očkování proti covidu-19 dosud dostala zhruba desetina z těch, kteří už se přeočkovat mohou. Těm co mají 8 měsíců od dokončené vakcinace kvůli tomu chodí informační SMS zprávy s nabídkou registrace.
                                23:06
                                Vývoj počtu nakažených
                                  Včera laboratoře v Česku odhalily 470 nových pozitivních testů na koronavirus, je to o 128 míň než před týdnem – byl totiž svátek, a to se vždy méně testuje.
                                  24:10
                                  Severokorejský test hypersonické rakety
                                    Severní Korea oznámila, že otestovala novou nadzvukovou raketu Hwasong-8. V posledních týdnech je to už několikátý pokus Pchjongjangu se střelami různého doletu.
                                    25:55
                                    Policisté oživili muže po kolapsu
                                      Záchrana života na benzinové pumpě – třiašedesátiletému muži v bezvědomí pomohli nejdřív svědci a poté přivolaní dálniční policisté – ti ho oživili pomocí defibrilátoru. Cizinec na místě zkolaboval při čerpání pohonných hmot.
                                      26:13
                                      Sanace skalních stěn
                                        Hned dvě zřícené skalní stěny musí teď řešit v Národním parku České Švýcarsko. V prvním případě kameny zasypaly turistickou stezku, ve druhém je zachytil ochranný plot nad Hřenskem.
                                        28:07
                                        Končí lhůta pro změnu zdravotní pojišťovny
                                          Poslední možnost změnit od příštího roku zdravotní pojišťovnu. Lidé, kteří chtějí přejít od 1. ledna, musí podat žádost nejpozději zítra.
                                          30:34
                                          Benefity zdravotních pojišťoven
                                            Zdravotní pojišťovny nabízejí různé benefity. Kromě už zmíněných příspěvků na očkování jsou to hlavně programy na prevenci nádorových onemocnění. Až tisíce korun dávají na vyšetření, která nejsou běžně hrazená.
                                            32:11
                                            Jak změnit zdravotní pojišťovnu
                                              Zdravotní pojišťovnu mohou lidé změnit jenom jednou za rok. Buď k 1. lednu nebo k 1. červenci - přihlášku ale musí podat tři měsíce dopředu. Kdo chce tedy změnu od nového roku, má zítra poslední den na vyřízení žádosti.
                                              34:28
                                              Předvolební debata lídrů z Moravskoslezského kraje
                                                Živý vstup moderátora předvolební debaty Martina Řezníčka.
                                                35:22
                                                Firmy a byrokracie
                                                  Podnikům v Česku přibývá administrativních povinností. Průměrná malá firma letos podle Liberálního institutu vynaloží na papírování 272 hodin ročně. Vloni to bylo o 49 hodin méně.
                                                  35:41
                                                  Stávka části pošťáků
                                                    Část zaměstnanců České pošty zahájila třídenní stávku. Odboráři uvádějí, že se do ní zapojilo přes devět tisíc lidí, tedy asi třetina. Dvě menší odborové organizace, které protest vyhlásily, chtějí dosáhnout lepších pracovních podmínek.
                                                    38:02
                                                    Zadržení podzřelého z vloupání do testovacích buněk
                                                      Zloděje, který vykrádal stavební buňky sloužící jako odběrová místa na koronavirus, zadržela policie v Praze. Informovala o tom na svém webu. 24letý recidivista se k činům přiznal – z 16 buněk vzal notebooky, mobilní telefony a peníze – celkem za zhruba půl milionu korun.
                                                      38:23
                                                      Průzkum chování dlužníků
                                                        Zkušenost s nějakým typem půjčky má osm z deseti Čechů. Necelá polovina aktuálně nějaký úvěr splácí. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace. Dobrá zpráva je, že nepřibývá lidí, kteří mají s úhradou svých závazků problémy.
                                                        40:35
                                                        První maďarské primárky
                                                          V Maďarsku skončilo první kolo opozičních primárek – na celostátní úrovni jsou novinkou. Nevládní strany vůbec poprvé vytvořily společný blok ve snaze porazit Fidesz dlouholetého premiéra Viktora Orbána.
                                                          42:46
                                                          Přibývá nakažených na Slovensku a v Polsku
                                                            Slovensko a Polsko čelí prudkému nárůstu nakažených koronavirem. Varšava zaznamenala přes 1200 nových případů. Naposledy takový počet evidovaly polské úřady na konci května.
                                                            43:15
                                                            Zimní sezona na horách
                                                              Jak bude vypadat zimní sezona na horách zatím mohou provozovatelé areálu i zájemci o lyžování jen odhadovat. Třeba rakouská vláda už rámcové podmínky oznámila.
                                                              45:28
                                                              Likvidace bouraného vlaku
                                                                Dělníci dnes začali u Milavčí na Domažlicku rozebírat vagon Západního expresu, který se tam 4. srpna srazil se soupravou Regioshark. Tři lidé tehdy zemřeli a další desítky se zranily.
                                                                46:14
                                                                Virtuální stavba českého pavilonu pro EXPO
                                                                  Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji začíná už pozítří. Pro český pavilon bylo mimo jiné potřeba s předstihem vyškolit personál. Zácvik byl přitom velmi netradiční. Budoucí zaměstnanci se s uspořádáním výstavní plochy totiž seznámili v Praze a týdny dopředu.
                                                                  48:05
                                                                  Sbírka na boj proti rakovině
                                                                    Ode dneška až do pátku můžou lidé v ulicích potkat dobrovolníky Ligy proti rakovině. Už po pětadvacáté prodávají žluté květy měsíčku lékařského. Jubilejní ročník nejstarší sbírky v Česku museli organizátoři - stejně jako loni - kvůli epidemii covidu-19 přesunout z tradičního květnového termínu až na září.
                                                                    48:48
                                                                    Příběh opatrovnice
                                                                      Stoupající společenská prestiž, ale i vyšší finanční ohodnocení. Podle asociace provozovatelů sociálních služeb i charit je shánění pracovníků a dobrovolníků snadnější, než před lety. Některé do péče o ostatní vede i vlastní zkušenost.
                                                                      50:28
                                                                      Přeměření nejvyšší evropské hory
                                                                        Nejvyšší hora Evropy je o téměř metr nižší, než při předposledním měření v roce 2017. Podle čerstvých údajů se Mont Blanc tyčí do výšky 4807 metrů a 81 centimetrů.
                                                                        50:50
                                                                        Ruské modlitby za sv. Ludmilu
                                                                          Kněžna Ludmila, babička českého patrona svatého Václava, je velmi populární i v Rusku. Tamní pravoslavná církev ji taky považuje za svatou, mnoho věřících si dokonce myslí, že se jedná o ruskou světici.
                                                                          Přehrát celé video
                                                                          Stopáž55 minut
                                                                          Další díl
                                                                          30. září 2021

                                                                          Přehled dílů

                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          22. dubna

                                                                          Headlines — Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na Ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                          22. 4. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          22. dubna

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          22. 4. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          21. dubna

                                                                          Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                          21. 4. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          21. dubna

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          21. 4. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          20. dubna

                                                                          Hospodaření obcí a krajů — Jednání o rozpočtovém určení daní — Rozpočty samospráv v rekordním přebytku — Zákon o zhraniční pomoci v americkém Kongresu — Ceny bytů i nájmů opět rostou — Trh s nemovitostmi — Počasí komplikuje dopravu — Silničáři drží zimní pohotovost — Istanbulská úmluva — Úklid odpadků — Česká kultura v Belgii — Převody nepotřebného majetku — České dráhy vyřazují staré vlaky — Výcvik nových strojvedoucích — Paliativní péče o nemocné — Personál pro obsluhu nových stíhacích letounů — Modernizace letectva — Opravy starých objektů armády — Administrativa ve školách — Napětí na Blízkém východě — Setkání Erdogana s vedením hnutí Hamás — Výstup skautů na Lysou horu — Nízké odměny za právní pomoc zranitelným — Půl století od rozehnání koncertu Plastic People — Británie odmítla jednání s EU — Česká pomoc Ukrajině — Mefisto v Národním divadle

                                                                          20. 4. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          20. dubna

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          20. 4. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          19. dubna

                                                                          Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd čejky chocholaté — Soud s Donaldem Trumpem — Analýza odpadních vod

                                                                          19. 4. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          19. dubna

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          19. 4. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž56 minut

                                                                          18. dubna

                                                                          Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                                          18. 4. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž56 minut

                                                                          18. dubna

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          18. 4. 2024 na ČT24

                                                                          Události na sociálních sítích

                                                                          Napište nám