48 minut

18. ledna 2019

Část: Zahraniční programy sociálního bydlení

Obsah dílu

Jak rostou úroky — Zhodnocení vkladů na spořicích účtech — Vývoj úrokových sazeb — Vývoj úrokových sazeb — Nouzový režim amerických federálních úřadů — Kdy bude další schůzka Trumpa s Kim Čong-unem — Kancléřovy schůzky se soudci z pověření prezidenta — Správní žaloba na prezidenta kvůli zamítnuté profesuře — Dražba kladenské hutě Poldi — Muž se zapálil v centru Prahy — Plány kolem brexitu — Napjaté vztahy mezi britskými a francouzskými rybáři — Migranti zadržení v Německu — Česko jako tranzitní země migrantů — Architektonicky cenná usedlost Bertramka — Andrej Babiš v Indii — Čin Jana Palacha v médiích — Výpověď Davida Ratha — Ztracení při sestupu ze Sněžky — Peníze pro obce na sociální bydlení — Kolik sociálních a dostupných bytů obce vybudují — Projekt Bydlení především — Zahraniční programy sociálního bydlení — Spor o Huawei — Oprava lanovky na Bukové hoře — Strmý růst popularity německých Zelených — Maroš Šefčovič bude kandidovat na slovenského prezidenta — Chřipka a další respirační onemocnění — Začátek chřipkového období — Obavy z munice pod zemí — Česká fotografka uspěla v Londýně

Části dílu

00:35
Jak rostou úroky
    Úspory lidí se začínají zhodnocovat. Alespoň u některých bank, které už letos oznámily zvyšování úrokových sazeb u vkladů. I přesto ale sazby u spořicích produktů nerostou tak rychle, jako úroky u půjček – především pak u hypoték.
    01:18
    Zhodnocení vkladů na spořicích účtech
      Jedním z důvodů, proč úročení u spoření neroste tak rychle jako u půjček je i fakt, že banky teď mají dostatek peněz. Podle odborníků se tak lidé výrazného zhodnocení svých úspor nejspíš nedočkají ani letos.
      03:28
      Vývoj úrokových sazeb
        Česká národní banka zatím zvyšovala úrokové sazby celkem sedmkrát. Poprvé v srpnu 2017. Loni pak sazby navyšovala celkem pětkrát a od června hned na čtyřech zasedáních za sebou. Něco takového se nestalo 22 let.
        04:24
        Vývoj úrokových sazeb
          Hostem Událostí je Pavel Kysilka.
          07:13
          Nouzový režim amerických federálních úřadů
            Spory prezidenta Donalda Trumpa a opozice o odblokování financování vlády přerostly do osobní roviny. Šéf Bílého domu zrušil na poslední chvíli zahraniční cestu členů kongresu, které vedla demokratka Nancy Pelosiová.
            09:40
            Kdy bude další schůzka Trumpa s Kim Čong-unem
              O případné druhé vrcholné schůzce Donalda Trumpa s Kim Čong-unem jednal ve Washingtonu severokorejský vyjednavač Jong-čchol se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem.
              10:04
              Kancléřovy schůzky se soudci z pověření prezidenta
                Prezident Miloš Zeman potvrdil, že svého kancléře pověřuje schůzkami se soudci – i v kauzách, které se přímo týkají Hradu. V televizi Barrandov řekl, že to nepovažuje za ovlivňování.
                12:54
                Správní žaloba na prezidenta kvůli zamítnuté profesuře
                  Ředitel národní galerie Jiří Fajt potvrdil, že podá proti rozhodnutí prezidenta nejmenovat ho do profesorského stavu správní žalobu. Zeman svůj krok zdůvodnil například tím, že Fajt neodučil povinných pět let na univerzitách.
                  13:59
                  Dražba kladenské hutě Poldi
                    Živý vstup redaktorky Barbory Měkotové.
                    15:44
                    Muž se zapálil v centru Prahy
                      Na Václavském náměstí se odpoledne zapálil 54letý muž. Polil se hořlavinou, podle svědků benzinem. Kolemjdoucí ho uhasili a zavolali záchranku, má popáleniny na zhruba třiceti procentech těla.
                      16:35
                      Plány kolem brexitu
                        Britská premiérka jednala s některými členy kabinetu o dalších variantách plánu brexitu poté, co dolní sněmovna její původní návrh odmítla. Postup Londýna diskutovala také s unijními lídry.
                        16:53
                        Napjaté vztahy mezi britskými a francouzskými rybáři
                          Francie už v obavách z tvrdého brexitu spustila vlastní pohotovostní plán. Do přístavů a letišť investuje v přepočtu skoro 1 a půl miliardy korun. Komplikovaná situace může nastat hlavně při rybolovu.
                          18:57
                          Migranti zadržení v Německu
                            Počet nelegálních migrantů, kteří přešli do Německa, se vloni zvýšil. Alespoň podle německého ministerstva vnitra. Na svém území zadrželi vloni přes 3900 uprchlíků, kteří přešli hranici z Česka.
                            19:30
                            Česko jako tranzitní země migrantů
                              Že je Česko tranzitní zemí pro migranty, dokazuje i dnešní případ, kdy na pražském okruhu zadržela policie tři cizince. Podle vyšetřovatelů šlo o Afghánce, kteří cestovali kamionem se srbskou registrační značkou.
                              19:44
                              Architektonicky cenná usedlost Bertramka
                                Pražskou usedlost Bertramku navrhne ministerstvo kultury na nejvyšší stupeň památkové ochrany – podklady dostane vláda během následujícího půl roku.
                                22:13
                                Andrej Babiš v Indii
                                  Do indického Ahmadábádu se sjelo 15 zahraničních lídrů včetně českého premiéra Andreje Babiše. Globální ekonomické fórum má posílit pozici Indie jako hospodářské velmoci.
                                  22:56
                                  Čin Jana Palacha v médiích
                                    Rozhlas, televize, deníky, časopisy – o upálení Jana Palacha informovala před 50 lety všechna nejvýznamnější média v zemi. Zpočátku ještě svobodně, nastupující normalizace a cenzura ale postupně vytláčely jeho čin z veřejného prostoru.
                                    25:35
                                    Výpověď Davida Ratha
                                      Po 14 hodinách skončila výpověď bývalého hejtmana Davida Ratha u soudu. Až třetí den se dostalo na otázky státního zástupce. Ten se ptal na smlouvy mezi nemocnicemi ve Středočeském kraji i role dalších obžalovaných – manželů Kottových.
                                      26:28
                                      Ztracení při sestupu ze Sněžky
                                        Včerejší odstraňování návějí na Sněžce mělo dohru. Při sestupu z vrcholu ztratili orientaci dva muži. Po necelé hodině je našli členové Horské služby. Záchrannou akci jeden z mužů vysílal živě na sociální síti.
                                        28:08
                                        Peníze pro obce na sociální bydlení
                                          Místo zákona o sociálním bydlení peníze na jeho výstavbu. Letos dostanou města a obce na budování sociálních a dostupných bytů jednu miliardu. V dalších letech se má podle ministryně pro místní rozvoj podpora zvyšovat.
                                          30:22
                                          Kolik sociálních a dostupných bytů obce vybudují
                                            V případě, že by se na budování sociálního bydlení dávalo kolem dvou miliard ročně, mohlo by se podle ministerstva pro místní rozvoj postavit kolem 1250 bytů.
                                            31:47
                                            Projekt Bydlení především
                                              Právě tito lidé v bytové nouzi mají bez pomoci minimální šanci najít si městské nebo soukromé bydlení. To je také hlavní myšlenka projektu Bydlení především. Ten je další formou pomoci, do které chce teď stát investovat.
                                              34:12
                                              Zahraniční programy sociálního bydlení
                                                Různé formy sociálního bydlení existují takřka ve všech zemích západní a střední Evropy – např. v Belgii, Bulharsku, Dánsku, Finsku, Francii, Lucembursku.
                                                35:18
                                                Spor o Huawei
                                                  Česká diplomacie popřela slova prezidenta Miloše Zemana o zrušení schůzky s čínským ministerstvem zahraničí. Podle Zemana tak čínská strana reagovala na varování před technologiemi firmy Huawei.
                                                  35:38
                                                  Oprava lanovky na Bukové hoře
                                                    Provozovatel skiresortu Buková hora na Orlickoústecku dnes opravoval lanovku, na kterou včera spadl strom. Záchranáři z ní museli evakuovat 81 lyžařů. Případem se zabývá Drážní úřad i policie.
                                                    37:09
                                                    Strmý růst popularity německých Zelených
                                                      Paralelní vzestup dvou velkých rivalů německé politiky. Vedle často diskutované Alternativy pro Německo mohutně posiluje i její největší odpůrce – Strana Zelených. Tu by aktuálně podpořila celá pětina německých voličů.
                                                      39:29
                                                      Maroš Šefčovič bude kandidovat na slovenského prezidenta
                                                        Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič bude kandidovat na slovenského prezidenta. Přijal nabídku nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.
                                                        39:45
                                                        Chřipka a další respirační onemocnění
                                                          V Česku roste počet lidí s akutním respiračním onemocněním, včetně chřipky. Oproti minulému týdnu skoro o 6 procent – je to 1158 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle hygieniků to ale odpovídá současné sezoně.
                                                          41:58
                                                          Začátek chřipkového období
                                                            Česko je teď na začátku chřipkového období. Naplno propuknout může během několika týdnů. Chřipka může způsobit vážné zdravotní komplikace. Zejména u starších nebo chronických pacientů můžou být následky fatální.
                                                            43:38
                                                            Obavy z munice pod zemí
                                                              Nevybuchlá letecká puma z druhé světové války pod Svítkovem v Pardubicích není. Nepotvrdily se tak obavy pyrotechniků při prohledávání stavebních pozemků. Bagr dnes vykopal jen několik kovových předmětů.
                                                              44:16
                                                              Česká fotografka uspěla v Londýně
                                                                Velký úspěch pro českou fotografii v Londýně. Významná galerie Tate Britain uspořádala výstavu Markétě Luskačové, která do Anglie emigrovala z normalizačního Československa v 70. letech.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž43 minut
                                                                Další díl
                                                                19. ledna 2019

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž54 minut

                                                                17. dubna

                                                                Headlines — Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci Stardance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej hanácká kasárna — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                17. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                17. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                17. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                16. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                16. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                15. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                15. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                14. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                14. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                                13. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                13. 4. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám