Ádžmán

13. 11. 2022

Nejmenší ze Spojených arabských emirátů se jmenuje Adžmán. Věděli jste to? Zároveň se tak jmenuje i hlavní město. Žije tu asi 250 tisíc obyvatel a mezi turisty je poměrně oblíbené. Jsou tu krásné písečné pláže a nádherné moře. My se ale spolu s autorem reportáže Danielem Novotným vydáme do přístavu, na rybí trh a nebo přímo do ulic města. Ve městě to žije, až když opadne vedro. Během léta, které tu trvá od května až do konce září tady průměrné teploty málokdy klesnou pod 30 stupňů.

videoÁdžmán
...
video video

Ádžmán

Mapa

Přejít na obsah dílu


Džebel Džais

19. 6. 2022

Na severovýchodu Spojených arabských emirátů se nachází horský masiv Džebel Džais. V dvoutisícových výškách nad mořem je úplně jiné počasí než dole na plážích, které turisti v tomto státu upřednostňují. V horských údolích se dochovaly i pozůstatky původních osídlení, které místním slouží něco jako víkendová sídla. Jak se chalupaří na arabský způsob, nám ukáže David Borek, který si za nás vyzkoušel i jízdu na nejdelší a nejvyšší lanovce na světě.

videoDžebel Džais
...
video video

Džebel Džais

Mapa

Přejít na obsah dílu


Šardžá

2. 5. 2021

Míříme do Spojených arabských emirátů, konkrétně do Šardžá. Navštívíme třeba místní přístav nebo ochutnáme tamní specialisty. A čím se tento emirát liší od těch zbylých? Dozvíte se v reportáži Michala Novotného.

videoŠardžá
...
video video

Šardžá

Mapa

Přejít na obsah dílu


Spojené arabské emiráty: Abu Dhabí

22. 1. 2012

O arabských zemích jsme v uplynulém roce slýchali výhradně v souvislosti s dramatickými politickými zvraty. Vřelo to samozřejmě i na arabském poloostrově, příběh bahrajnského království patří k těm nejznámějším a nejkontroverznějším. Jiných států jako třeba Spojených arabských emirátů a jeho centra Abu Dhabí se velké zvraty příliš netkly. Možná proto, že příjmy federace jsou páté nejvyšší na světě - tedy alespoň měřeno v hrubém domácím produktu přepočítaném na jednoho obyvatele. Ale nebojte se naše následující reportáž rozhodně nebude ani o politice, ani o ekonomice, nýbrž o tom, co vás asi bude zajímat v tuhle chvíli nejvíce - o zábavě, životním stylu a místní kultuře.

videoSpojené arabské emiráty: Abu Dhabí
...
video video

Spojené arabské emiráty: Abu Dhabí

Mapa

Přejít na obsah dílu