Staletá historie prosycená vůní piva dýchá z každého koutku členitého dvoru historického pivovaru. Stará technologie a originální receptura láká do dvora tisíce lidí. Je tu i muzeum piva. Právě tady se scházeli Němci z obou rozdělených zemí

00:00:03 TAJEMSTVÍ PRAŽSKÝCH DVORKŮ
00:00:10 Zatímco teď v létě míří statisíce Čechů
00:00:12 do Chorvatska, před 104 lety byli Chorvati
00:00:15 při své návštěvě Prahy tak nadšeni fotbalovým zápasem
00:00:18 Sparty a Slavie, že hned ten večer
00:00:20 založili v pivovaru U Fleků později slavný klub, Hajduk Split.
00:00:24 Stalo se to právě tady, u tohoto stolu.
00:00:27 V zahradě už tehdy proslulého pivovaru s restaurací.
00:00:30 Jako architektura z jiného světa působí pivovarský dvůr
00:00:33 třeba z nadhledu terasy protějšího domu,
00:00:36 ale i při detailním zkoumání přímo z dláždění rozlehlé zahrady.
00:00:40 Kdysi tady nebyla tato dlažba, která tu je,
00:00:42 byl tady pouze písek, byly tady židličky a stolečky,
00:00:47 takový zahradní jenom nábytek.
00:00:49 Dneska je to už několik let, co to vypadá v této situaci tak,
00:00:53 jak to vidíte dneska, to znamená lavice napevno, dlažba.
00:00:57 Svůj pivovar měl v dnešní Křemencově ulici už od roku 1499
00:01:01 Vít Skřemenec.
00:01:03 Současný název pivovaru pochází z roku 1762,
00:01:06 kdy se jeho majitelem a sládkem stal Jakub Flekovský.
00:01:10 Zásadní změnu zdejší pivovarské filozofie
00:01:13 ale zavedl až v roce 1843 Bedřich Pštross.
00:01:17 Mistr Bedřich Pštross byl první sládek,
00:01:21 co začal s černým pivem, to byl vlastně on,
00:01:24 tenkrát dost riskoval, dneska jsme rádi,
00:01:27 že ten risk vzal na sebe, protože hned se to stalo
00:01:30 kulturní součástí Prahy.
00:01:32 Říká pan Stanislav Derungs, Čechošvýcar,
00:01:35 který U Fleků zastává funkci průvodce.
00:01:37 Právě Pštross byl dlouhá léta znakem pivovaru,
00:01:40 než ho vyměnil medvěd brtník podle Václava Brtníka,
00:01:43 který se k Flekům dostal už na konci 19. století.
00:01:47 Právě Václav Brtník je pradědečkem současného spolumajitele
00:01:50 Iva Brtníka.
00:01:52 Někdy kolem roku 1898, kdy tady nastoupil
00:01:56 v pivovaru U Fleků a od roku 1905 vykonával funkci sládka.
00:02:02 Někdy kolem roku 1921 odkoupil z dědictví zbylé podíly
00:02:10 a stal se jediným majitelem pivovaru U Fleků.
00:02:16 Tady už vidíme současného emeritního sládka pivovaru U Fleků
00:02:20 Ivana Chramosila, který tu pivo vařil
00:02:22 celých 44 let.
00:02:25 Jako nedaleký rodák si tak splnil sen z mládí,
00:02:28 kdy toužil pracovat právě tady.
00:02:30 Receptura je daná, ale já říkám, že každý pivovar
00:02:36 má své mikroklima, takže třeba ta třináctka
00:02:41 by se těžko, třináctka ano, ale to flekovské pivo
00:02:45 by se těžko dávalo v jiném pivovaře,
00:02:49 úplně ve stejné podobě by nebylo.
00:02:52 A potom je další věc, že každý ten sládek
00:02:55 tomu dá nějaký svůj přívlastek.
00:02:58 Teď se tu vlády nad flekovským pivem
00:03:01 ujal Michael Adamík, jeden z potomků
00:03:03 prvorepublikových majitelů pivovaru.
00:03:06 S ním zaznamenáváme jednu z mnoha fází výroby
00:03:09 zdejšího piva.
00:03:12 Potom přichází scezování, což se děje teď,
00:03:15 že se ten pevný podíl, to mláto, oddělí od sladiny,
00:03:18 od toho tekutého podílu.
00:03:20 Pak ta sladina se vaří hodinu a půl s chmelem
00:03:24 a po hodině a půl varu se tedy přečerpá
00:03:27 na speciální zařízení, což je tady ten chladící štok.
00:03:31 To je velice stará technologie, která, pokud vím,
00:03:35 se používá už jen u nás v pivovaru.
00:03:38 Právě tady získává flekovské onen 13. stupeň své plnosti.
00:03:42 Až středověce působící dvůr je vlastně novostavbou.
00:03:47 Poslední úpravy tu stavitelé prováděli ještě ve 20. století.
00:03:51 Staropražská atmosféra je tu ale všudypřítomná.
00:04:02 Kdysi tímto dvorem procházela ulice
00:04:04 a tenhle objekt uprostřed areálu býval kostelem.
00:04:08 Teď je tu Rytířský sál a kostel uvnitř připomíná
00:04:11 už jen klenutí nad oltářem nebo kůr na druhé straně.
00:04:15 To je naše nejvíc reprezentační místnost
00:04:19 a tady každá židle reprezentuje jeden pivovar u nás
00:04:23 v Čechách, to nenajdete dvakrát stejnou.
00:04:25 Vidíte pokaždé, tady zezadu je erb
00:04:28 a takhle z druhé strany je jméno.
00:04:31 U Fleků je celkem 1200 míst u stolů v osmi sálech a salóncích.
00:04:36 Do toho největšího, kde i teď bývá pravidelně kabaret,
00:04:39 se vejde 180 hostů.
00:04:42 Právě tady se točily slavné scény ze seriálu Chalupáři,
00:04:45 kdy obyvatelé Třešňové končí svůj jednodenní zájezd
00:04:49 do Prahy.
00:04:56 Dnešní flekovská klientela je vskutku pestrá.
00:04:59 Vedle Čechů jsou tu lidi z celé Evropy,
00:05:01 ale i spousta hostů z jiných světadílů.
00:05:04 Kdysi se tu mluvilo hlavně německy,
00:05:06 ale to už teď neplatí.
00:05:10 Toto vzniklo v době, kdy sem před revolucí
00:05:13 jezdila německá klientela, ale jak východní, tak západní.
00:05:16 To mělo jednoduchý důvod, oni se tady na zahradě U Fleků
00:05:19 v létě scházeli a potkávali se třeba
00:05:22 i po delší době.
00:05:24 Potkávaly s tady rodiny, příbuzní, slavily tady narozeniny,
00:05:28 předávali si tady dárky.
00:05:30 Už byla řeč o průvodcích, kteří U Fleků pracují,
00:05:33 ti provázejí i zdejším pivovarnickým muzeem.
00:05:36 Stanislav Derungs ovládá asi šest jazyků,
00:05:39 a i když v Čechách žije jen pár let,
00:05:42 zvládne i historii výroby česky.
00:05:44 Musíte si přestavit, že tady bylo plno kouře,
00:05:47 ale ten opravdu hustý kouř, ten byl pak vevnitř, v té vísce,
00:05:51 tam se teď podíváme.
00:05:53 A tady, aby se vůbec dalo pracovat,
00:05:56 se muselo nejdřív vyvětrat, takže tady se otevřelo
00:06:02 a díky tomu pak, jakmile se dalo dýchat,
00:06:06 tak se tady rozložil ten slad a tady se to dosušovávalo,
00:06:11 to trvalo až tak deset dní.
00:06:13 Jakmile to bylo kompletně suché, tak to šlo o patro níž,
00:06:19 a tam už stáli připravení s pytli a už se to naplnilo
00:06:25 a šlo to rovnou do pivovaru.
00:06:28 V pivovaru byla vždycky tvrdá dřina,
00:06:31 pracovali tu ledaři i bednáři a vedra nevedra,
00:06:34 tady se topilo, aby chmel rychle uschnul.
00:06:37 Ostatně dřina je to i teď. U Fleků to nezvládne každý.
00:06:46 Důležité je, aby uměl jednat s lidmi,
00:06:48 aby dokázal být příjemný, milý, aby samozřejmě byl statný,
00:06:51 protože tady se obsluhuje trošku jinak
00:06:54 než třeba většinou v jiných restauracích,
00:06:57 to znamená, že pivo, jídlo se nosí na platech
00:06:59 a je ta práce trošku náročnější, ale musí být pohotový,
00:07:03 slušný, poctivý.
00:07:04 Ve zdejším pivovarském muzeu je třeba i tenhle dávný
00:07:08 ruční kompresor, kterým se točilo pivo ze sudů
00:07:11 ve sklepě až k pípě.
00:07:12 A termín točit pivo tak zůstal až dodnes
00:07:15 i v případě tmavého flekovského ležáku.
00:07:20 Skryté titulky: Tomáš Seidl Česká televize, 2015
Staletá historie prosycená vůní piva dýchá z každého koutku členitého dvoru historického pivovaru. Stará technologie a originální receptura láká do dvora tisíce lidí. Je tu i muzeum piva. Právě tady se scházeli Němci z obou rozdělených zemí
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 12