Jitrocelové chipsy
Jitrocelové chipsy se dají udělat z listů jitrocele většího, zkusit můžete ale také mátu nebo listy pampelišky.
listy jitrocele
hladká špaldová mouka
pivo
kypřicí práškek do pečiva
sůl
černý či bílý sezam
koření dle chuti
kokosový tuk
Z hladké špaldové mouky a piva umícháme hladké těstíčko, do kterého vmícháme lžičku kypřicího prášku do pečiva. Těstíčko by mělo mít konzistenci o něco málo hustší, než je těsto na palačinky. Osolíme a můžeme přidat černý či bílý sezam nebo koření podle chuti.
Na pánvi rozehřejeme kokosový tuk (cca 2 polévkové lžíce).
Listy jitrocele protáhneme po obou stranách těstíčkem a smažíme v oleji, dokud nezezlátnou.
Dip
salátová okurka
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
sůl
černý seznam
olivový olej
citronová šťáva
lisovaný česnek
dijonská hořčice
čerstvá máta
Dip je velice jednoduchý. Stačí nastrouhat salátovou okurku a smíchat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Osolíme, přisypeme černý seznam, a dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou, lisovaným česnekem a lžičkou dijonské hořčice. Nakonec přidáme čerstvou mátu, anebo jinou bylinku, kterou máte rádi.
Můžete vyzkoušet i variantu se šalvějí. Tu ale doporučujeme dělat bez těstíčka – lístky šalvěje pouze lehce osmahneme na olivovém oleji.
Ohodnoťte tento recept: