Švédské kapky

Oč vlastně jde? Je to macerát směsi bylin naložených v alkoholu. Prastarý „všelék“, tedy lék na běžné potíže od nachlazení přes bodnutí hmyzem až po zkažený žaludek. Mluví o něm už Paracelsus, poté upadl v zapomenutí, až ho v 18. století znovuobjevili a údajně také upravili lékaři Claus Samst a Urban Hjarne. Ti ho podávali svým pacientům jako posilující prostředek. Recept se dostal do ruky bylinářce Marii Treben, díky které zažily švédské kapky v sedmdesátých letech minulého století renesanci a proslavily se po celém světě.

Receptur existuje celá řada. My vám nabízíme následující seznam bylinek, které se ve švédských kapkách obvykle objevují, doplněný o některé obměny. Je totiž možné, že nebude úplně snadné sehnat některé ingredience. Vyrábět švédské kapky podomácku je prostě tak trochu dobrodružství.

Seznam bylinek
20 g šafránu
20 g manny z jasanu mannového (manna je ztuhlá míza, která vytéká ze stromu, prodává se sušená)
5 g myrhy (pryskyřice)
14 g sušené pomerančové kůry
12 g sušeného zázvoru
13 g kořene anděliky lékařské
10 g sušených švestek
6 g kořene pupavy bezlodyžné
12 g kurkumy
1 čajová lžička kořene kafrovníku
1 čajová lžička kořene hořce žlutého
Další bylinky, které je možné přidat
10 g aloe
10 g listů senny
10 g zedorie neboli citvaru
10 g reveňového kořene

Bylinky nasypte do lahve se širokým hrdlem (je to praktičtější) a zalijte půllitrem čtyřicetiprocentního alkoholu. (Domácí výrobci používají buď žitnou pálenku, anebo vodku.) Lahev uzavřete a pořádně protřepte. Nechte vyluhovat 10–14 dní a lahev opět denně protřepte. Poté přeceďte přes čisté plátýnko do lahve z tmavého skla. Můžete přisladit, například medem.

Maria Treben považovala švédské kapky za všelék. Doporučují se například při trávicích obtížích, anebo na posílení organismu po nemoci, anebo jako prevence. Dají se jimi také potírat povrchová zranění – například štípnutí hmyzem – a doporučují se také na záněty svalů a šlach.

Užívání

Nejlepší je zamíchat třikrát denně 1 čajovou lžičku tekutiny do šálku slabého bylinkového čaje a vypít. Kapky nejsou vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy a alergiky. O jejich užívání by se měli poradit s lékařem ti, kdo trpí závažným onemocněním trávicího traktu, jater, anebo poruchami mozkových funkcí. Pokud se nechcete pouštět do domácích experimentů, můžete si švédské kapky koupit v lékárně. K dostání jsou běžně, a to buď ve formě tekuté, anebo jako směs usušených bylinek, kterou si doma sami naložíte do alkoholu podle návodu.

Theriak

V receptuře Marie Treben je uváděný také poněkud záhadný theriak. Jde o další směs bylin – takže vlastně taková směs ve směsi. Jenže do původního theriaku se přidávalo opium, které je pochopitelně na seznamu zakázaných látek. Co theriak ale ještě obsahoval? Například sušený kozlík lékařský, skořici, mořskou cibuli, kardamom a hadí kořen. Ingredience se používaly sušené a všeho dohromady bylo přibližně 10 g.

Ohodnoťte tento recept: 

89 hlasů

Bylinky v tomto receptu:

Další recepty Celý díl