Pravda všude kolem nás

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Říká se, že ve víně je pravda. Pokud to budeme brát doslova, tak pravdu najdeme v Provence na každém kroku. Kdo z Vás navštívil moravský sklípek, určitě si dovede představit tu poetiku. V tomto regionu můžete jít prakticky ze sklípku do sklípku. Víno je také důležitou součástí společenského života. Na stole je už v poledne, a neopustí Vás až do konce dne. Žádná konverzace není možná bez přítomnosti vína. Vzpomeňte si na úsloví: „Tady je práce jak na vinici.“ Budete mít pocit, že Provensálci jsou nejvíce pracující na světě. Vinice jsou všude, kam se podíváte. Museli jste během vysokoškolského studia ochutnat pivo z druhé strany? Z pohledu ryzí suroviny, chmelu? Museli jste přežít brigádu? Asi si řeknete: „Ještě štěstí, že tam nebydlím.“ Zdání však klame. Réva tu vzhledem k vynikajícím přírodním podmínkám roste sama. V zimě se musí stříhat a dělat prostor dalším větvičkám. Ty se musí osekat, aby nevysilovaly květ. Na vinicích je rušno prakticky jen v době vinobraní.

Château de St. Martin je zajímavý tím, že ho vlastnily pouze ženy. Pozemek byl koupen na konci 18. století. Vystřídalo se tu snad deset generací. Víno Cru Classé je exportováno do mnoha zemí celého světa. V Provence a ve Francii vůbec ho nenajdete. Jeho kvalitou se však i tady rádi pochlubí. Už podle hroznu se pozná, zdali bude dobrý rok. Víno potřebuje hlavně hodně slunce a občas trochu vody. V Château de St. Martin potvrzují, že v tomto směru byl výborným rok 1998. Znalecky pokýváme hlavou a dáme jim zapravdu. Několikrát ochutnáme, a svět je hned radostnější. I samotný Alexandr Fleming připustil: „Zatímco penicilín léčí, víno obšťastňuje.“

Vyhlášenou vinicí v Provence je Châteauneuf-du-Pape. Městečko nechal postavit papež Jan XXII. Je zajímavé samo o sobě a také jako sídlo avignonských papežů. A co teprve sklepy! Ty teprve něco pamatují. Na vinicích se pěstuje třináct druhů révy. Samotný proces výroby vína není tak komplikovaný. Průběh fermentace dnes sledují a kontrolují moderní přístroje. Mladá bílá a některá červená vína nezískávají zraním na jakosti. Například beaujolais. Kvalitnější vína se naopak nechávají zrát v sudech. Dubové dřevo má výrazný vliv na jeho chuť. Tady v Châteauneuf-du-Pape nechávají víno zrát v sudech několik let. Dokonce i restaurace si ponechávají tady koupené víno uskladněné v sudech té nejlepší kvality. Jeho čas teprve přijde. Převažuje červené, což není pro Provence příliš typické. Tady jsou populárnější lehčí bílá vína. Ta dobře doplňují jídla z ryb a mořských plodů. Naprosto typické je víno růžové. Skvěle doplňuje jídla kořeněná a česneková. Skoro by se slušelo říct, že taková jsou tu všechna. V Provence se říká, že jídlo bez vína je jako den bez slunce. Ani jedno, ani druhé si tady nedovedu představit.

Stopáž5 minut
Rok výroby 2000
 ST AD 4:3
ŽánrDokument