Témata akcentované v Herbáři
Bio a čeští pěstitelé
Když jsme začínali, dramaturgové se báli, zda bio nebude Čechy odrazovat. Zjistili jsme opak. Je to populárnější než kuchtíci v televizi. Farmářské trhy praskají ve švech, bio produkce mizí z pultů a čeští poctiví farmáři skoro nemají čas s námi točit. Skvělý!
Trvale udržitelný rozvoj
Trvale udržitelný rozvoj není nic nového. Jde o respekt ke koloběhu přírody a o snahu koexistovat s ní tak, jak to po tisíciletí dělali naši předkové. To všechno jsou naše témata už od počátku Herbáře. Byliny, tradice, zdraví, bio i rodina. Ve třetí sérii je ale chceme akcentovat a zaměřit se na konkrétní řešení pro moderního člověka.
Včely
Masivní pěstování technických plodin v ČR a s tím spojené nadužívání pesticidů, herbicidů, ale i umělých hnojiv vnímáme jako obrovskou ekologickou katastrofu, jaká od revoluce u nás nemá obdoby.
Ekologie
Civilizovaný svět včetně amerického prezidenta považuje globální oteplování za největší problém, Naše generace je první, která bude tomuto problému muset opravdu čelit, a zároveň poslední, která s ním může ještě něco udělat. Odchod od fosilních paliv je možný a přináší s sebou obrovské výhody. I to je tématem letošního Herbáře.
Zdravé jídlo ve školách
Mezi mladými rodiči byste asi těžko hledali někoho, kdo vám řekne, že chce, aby jeho dítě jedlo závadné a zdraví škodlivé jídlo vyrobené z ropy. Že by rodiče chtěli nemocné a tlusté děti? A přesto školní jídelny a výchova ve školách tomu neodpovídá.