Různé

Celožitný chléb

Podle Maškrtnice.
Použijete-li žitné vločky, získáte opravdu celožitný chléb. Můžete přidat všemožná semínka, a tak si chléb vyladit podle vlastní chuti a fantazie.

Na jeden kvádřík o hmotnosti asi 1,2 kg – obdélníková forma 25–28 cm

Kvásek

1 lžičku kvásku
125 g celozrnné žitné mouky
125 g vody

Kvas rozmíchejte ve vodě, přisypejte mouku, promíchejte do husté pasty a nechte přikryté cca 12 hodin zrát. Poté do lednice odeberte opět lžičku. Kvásek zadělávám v míse, ve které plánuji zadělat i těsto, abych si ušetřila mytí další užitečné nádoby, přikrývám talířem nebo pokličkou odpovídající velikosti.

Chléb

cca 250 g kvasu
525 g vody
lžíce medu
250 g ovesných, špaldových nebo žitných vloček (pozor na alergie, s ovsem nebo špaldou už to není čistě žitný chléb)
50–100 g slunečnice nebo jiných semínek, lněná je vhodné namlít, aby přinesla užitek
375–400 g celozrnné žitné mouky
15 g soli
libovolná semínka k posypání – sezam, mák, lněné semínko, jejich kombinace…
chlebovou formu o délce alespoň 26 a tuk k vymazání

Rozmíchejte kvásek s vodou, sladem dle vašeho výběru a vločkami.

Poté přidejte zbytek surovin (mouka, sůl, slunečnice) a propracujte v husté těsto. Stačí natolik, aby byla konzistence jednolitá, lepit to bude tak jako tak, s prací to nepřehánějte. Delším hnětením byste narušili škroby v žitné mouce, čímž by utrpěla struktura chleba.

Těsto můžete nechat půlhodinu odpočívat, ale není to nutné, klidně rovnou vymažte formu máslem nebo klidně rostlinným tuke, vysypejte semínky a těsto do ní přesuňte.

Nechte vykynout, dokud se nezvětší a povrch nepoprraská, poté pečte v předehřáté troubě cca 45 minut na 220 stupňů, chleba vyklopte a dopékejte dalších 15 minut volně na plechu. Vnitřní teplota chleba by měla být Aspoň 97 stupňů, raději pečte déle, než nechat nedopečený.

Hotový žitný chléb je dobré krájet až po úplném vychladnutí, tedy nejlépe upéct navečer, aby bylo co snídat.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: