Mrkvová polévka


2 lžíce kokosového oleje
1 červená cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
600 g mrkve
2 stroužky česneku
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžička římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
1 pomeranč
750 ml zeleninového vývaru
1 hrst pražených dýňových semínek
1 hrst koriandru
Olej vlijeme do hrnce a rozehřejeme ho na středním stupni. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a opékáme na oleji ze všech stran 2 minuty, osolíme, přiklopíme, snížíme teplotu a necháme dusit a karamelizovat zhruba 15–20 minut.
Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky.
Vsypeme drcený česnek a strouhaný zázvor, opékáme 1 minutu, vsypeme koření a 1 lžičku strouhané pomerančové kůry, restujeme 1 minutu, přidáme mrkev a vývar, zlehka osolíme a vaříme doměkka, zhruba 20 minut.
Rozmixujeme, ochutíme pomerančovou šťávou, rozlijeme do misek, posypeme praženými semínky a nasekaným koriandrem a podáváme.
TIP: Jemnější chuti docílíte použitím kokosového mléka. Vyměňte ho za 250 ml vývaru a vařte společně.