Moučníky a cukroví

Klasický dýňový koláč z USA (a Kanady)

Těsto

300 g jemně mleté špaldové mouky + na pomoučnění válu
200 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
1 lžička soli
100–150 ml studené vody

Náplň

3 hrnky dýňového pyré (dužina ze 2 středních upečených dýní)
250 g třtinového cukru
6 vajec + 1 vejce na potírání těsta
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička soli
1,5 lžičky skořice
1,5 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce vanilkového cukru
špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu podle chuti
1 drcený hřebíček

Na pomoučeném vále vypracujte ze všech surovin těsto. Pracujte rychle a používejte studené suroviny z lednice, aby se těsto neroztékalo. Vodu dolévejte postupně, potřebujete tuhé máslové těsto. Vyválejte ho na tenkou placku o 1–2 cm větší, než je průměr formy, kterou chcete použít. My jsme koláč pekly ve formě o průměru 29 cm, vysoké zhruba 4 cm. Těsto vložte dovnitř a okraje seřízněte. Zbytek použijte třeba na lístečky, kterými můžete vršek koláče později ozdobit.

Korpus ve formě lehce propíchejte, aby se vám nevyboulil, a pečte ho ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 10 minut.

Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na náplň. Až korpus lehce zchladne, vlijte do něho náplň a dejte péct na 160 °C klidně hodinu, dokud i vnitřní část náplně lehce neztmavne a neztuhne. Je lepší péct koláč pomalu a déle, než zkoušet těsto špejlí, protože to zásadní, co je na tomhle dezertu tak skvělé, je právě jeho neporušený sytě oranžový tvar.

Zhruba po půl hodině pečení koláč ozdobte zbylým těstem, třeba jako já ve tvaru lístků, a potřete rozšlehaným vejcem. Nechte dopéct ještě 30 minut, vychladnout a jezte. Je to trochu piplačka, ale výsledek stojí za to. Dobrou chuť.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: