Maso

Jehněčí tažin s kdoulí a nakládaným citronem

Pro tento recept je nejlepší použít nádobu na tažin nebo pomalý hrnec, všechny suroviny narovnáme dovnitř a za několik hodin je vařeno.

2,5–3 hodiny

pro 4 osoby

1 lžíce olivového oleje
1 kg jehněčího ramínka, zbaveného tuku a nakrájeného na kostky
sůl
čerstvě mletý pepř
1 malá cibule, nakrájená na kolečka
1 stroužek česneku, drcený
3cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
1 bobkový list
1 svitek skořice
1 lžička římského kmínu
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžička kurkumy
3 hřebíčky, drcené
1 konzerva krájených rajčat (450 g)
125 ml kuřecího vývaru
500 g kdoulového kompotu, scezeného
300 g bulguru
0,9–1,1 l vody
nakládané citrony k podávání

V tažinu nebo hrnci rozehřejeme olej. Maso osolíme, zlehka opepříme a opečeme ze všech stran dohněda, trvá to zhruba 5–7 minut. Maso vyjmeme a do uvolněného hrnce vsypeme cibuli a opékáme ji dosklovita. Přidáme česnek a zázvor a opékáme zhruba 1 minutu. Vsypeme bobkový list, skořici, kmín, papriku, kurkumu a hřebíčky, opepříme, promícháme a dusíme zhruba 30 vteřin, pak přilijeme rajčata a vývar. Ztlumíme teplotu, vrátíme zpět maso, přikryjeme pokličkou a zvolna vaříme při nízké teplotě, až maso změkne, zhruba 1,5 hodiny. Kdoule pokrájíme na kostičky, přidáme do hrnce a dusíme ještě 15 minut, vypneme plamen a necháme ještě 5 minut odpočinout.

Jakmile k masu přidáme kdoule, vsypeme do jiného hrnce bulgur, zalijeme vodou, zlehka osolíme, přivedeme k varu, vaříme na mírném plameni 5 minut, poté vypneme, přiklopíme pokličkou a necháme změknout.

Maso podáváme s bulgurem a nakládanými citronky (jsou-li moc slané, můžeme je propláchnout ve vodě). Bulgur můžeme promíchat i s dvěma hrstmi nasekané hladkolisté petržele.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: