Za tradicemi, které žijí a přinášejí užitek a radost (2013)

O nejlepší bukovanskou jitrničku

Zimní období je tradičně spojeno s pravými domácími zabíjačkami. A přesto, že se nám úředníci zpoza stolů zakoupených Evropskou unii snaží tuto tradici zakázat s chabou výmluvou ochrany zdraví, zejména na jižní Moravě se jí drží. Stisk sice trochu ochabuje vzhledem k dřině, kterou takováto taškařice přináší, ale někde naopak nabírá nové rozměry. A tak v hlavách lidí, kteří na „zelené louce“ postavili Bukovanský mlýn, vyrašila další myšlenka. Připravit 1. ročník soutěže řezníků „O nejlepší jitrničku“. Celkem desítka řezníků tak před porotce předloží své jitrničky, ale to by byl hodně hubený program. Jak se vlastně taková jitrnička dělá, předvedou i všem zájemcům. A tak si s řezníky, u budeme povídat o tom, jak to na takových zabíjačkách dříve probíhalo. Co k takové pravé rodinné zabíjačce patřilo a jaké zvyklosti se v té které rodině udržovaly. A to by nebyla zabíjačka, aby se k ní také neulélo. Ze sklepa se totiž už začali nosit první loňská vína – pomineme-li módní svatomartinská.

Masopust ve Včelákově

Masopust je tradice, která se u nás drží odnepaměti. V každé oblasti má masopustní průvod své zvyklosti. Na Vysočině odpradávna říkají: „Tady na vsi si rozdělujeme rok na pět období: jaro, léto, podzim, zima a – masopust.“ Celým dokumentem bude provázet výtvarnice a folkloristka Kamila Skopová, která se tradicemi masopustních obchůzek na Vysočině zabývá už několik desítek let. Povypráví, jaké masky nesmí v žádném průvodu chybět a jaký účel při obchůzce mají. Její vyprávění bude proloženo masopustní obchůzkou ve Včelákově, kde se tento obyčej dodržuje podle pamětníků už 150 let. Dnes už se striktně stará pravidla nedodržují, do průvodu masek se zapojují také ženy a masky typické pro dnešní dobu.

Stopáž26 minut
Rok výroby 2013
 ST
ŽánrMagazín