Chat

hematoložka, primářka odd. hematologie FNUSA

Silvia Rajecká

Záznam chatu ze středy 20. října

BOŽENA: „dobry den - nevesta po operaci žaludku ma problem s ubytkem červenych krvinek- stim že dodava železo, potraviny , ja ji koupila čaj z indickych bylin a pan mne doporučil activ tekuta měd k piti tech bylinek / co si o kombinaci mědi či tekuteho železa myslite- dekuji BOŽENA“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, měď je určitě důležitým prvkem pro krvetvorbu, v případě operací žakudku bývá porucha komplexní, t.j. kromě nedostatku železa může být i nedostatek vitaminu B12. Je vhodné stanovit tyto hladiny. Obecně se nedoporučuje současně s přípravky železa nic jiného neužívat, tudíž je potřeba dodržet odstup, alespoň 2 hodiny.“

Iva: „Hezké ráno. Mám dědičné křečové žíly, otec zemřel na rozsáhlý infarkt, chtěla bych se zeptat, jaká je prevence, abych neskončila podobně a zda je vhodné užívat třeba vitmín K. Děkuji, Iva“

Silvia Rajecká: „Dobré ráno, křečové žíly jsou ve své podstatě rizikovým stavem pro vznik trombózy, tudíž je vhodná angiologické vyšetření, které posoudí stav žilního systému, případně vhodnost k chirurgické intervenci. Obecně v rámci prevence má význam nošení kompresních punčoch, které podpoří mechanicky žilní návrat, dostatek pohybu, vyvarovat se dlouhých stacionárních aktivit a prevence a důkladná kontrola případných rizik - hypertenze, diabetes, obezita... Vitamin K se v rámci orevence nedoporučuji, pokud máte křečové žíly, může Vám pomoct spíše medikace zaměřená na podporu cévní stěny - tzv. venotonika.“

LIBUŠE: „TROMBOZU JSEM MĚLA ZHRUBA PŘED ROKEM TED BERU ELIQUIS NA ŘEDĚNÍ KRVE JAKO PREVENCI 2.5 MG PŘED PŮL ROKEM D,DIMERY 5,4 JAKÁ JE PROSÍM DOBRÁ PREVENCE TROMBOZY HLAVNĚ STRAVA.P.PRIMÁŘKO DĚKUJI“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, bohužel stravou tuto situaci moc neovlivníte, opravdu je důležité, za jakých okolností tromboza vznikla, jestli byla v souvislosti s nějakou imobilizací nebo úrazem. V rámci prevence je pak nejdůležitější pohybová aktivita, příp. kompresivní punčochy.“

Tereza: „Dobrý den, je bezpečne očkováni proti covid 19 při leidenske mutaci ( heterozygot )? Mnohokrát děkuji.“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, vzhledem k tomu, že virus SARS-COV2 cíleně destruuje endoletové buňky - t.j. výstelku cév, je mnohem bezpečnější se naočkovat než se infikovat. My očkování pacientů s leidenskou mutací doporučujeme a nezaznamenali jsme žádnou komplikaci očkování u našcih pacientů s touto mutací.“

Dana: „paní primářko, je pro pacienta, který prodělal před 6 měsíci covid s těžším průběhem (plicní embolie, ATB léčba, 67 let, hypertenze) a následně trpí hlubokou žilní trombozou, vhodné očkování proti covidu? Případně za jakých podmínek? Je nutná léčba třeba eliquisem? Děkuji.“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, prodělání plicní embolie v souvislosti s Covidem byla bohužel běžná zkušenost u hospitalizovaných pacientů, vyplývá to z interakce viru s cévní výstelkou. Jedná se o provokovanou situaci, což je vždy ta lepší situace a pokud byla léčba plicní embolie dostatečně dlouhá, kontrolní vyšetření jsou v pořádku, tak není důvod, proč se neočkovat. Není k tomu potřeba žádné premedikace, pokud již byla léčba ukončena, není potřeba ji znovu zavádět, pokud trvá, je potřeba jen v očkovacím centru informovat o užívání antikoagulační léčby.“

Marie: „6 Mám trombozu od únra 2021 v jedné noze, pořád po kontrole trvá, a ted mně začíná otok i na druhé noze, jen některré dny, bez bolesti. Mám navštívit lékaře ? Stále užívám lék na ředění krve a v listopadu jdu na kontrolu“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, ne vždy musí dojít ke kompletní rekanalizaci a může se stát, že nějaký nález bude přetrvávat již napořád, je potřeba jen posoudit, zda-li se ten nález nemění a lze jej považovat za chronický. V takovém případě je ovšem vhodné antikoagulační léčbu spíše prolongovat, minimálně rok medikaci ponechat. Pokud Vám začala otékat i druhá končetina, je určitě vhodné svého ošetřujícího lékaře kontaktovat, protože příčina oboustranných otoků může být různá a ne vždy je příčinou trombóza.“

Libor: „Dobrý den paní doktorko, před třemi lety jsem si zlomil kotník a u tohoto úrazu se mi udělala krevní sraženina. Poté u mě byl diagnostikovaná Leitenská mutace toho horšího typu (myslím, že homozygot, u které je až 5Oti násobně větší možnost výskytu krevní sraženiny). Každého půl roku musím chodit na kontrolu na které se ale nic nového nedozvím. Posléze jsem zjistil, že tím trpí i má sestra, která se nijak neléčí. Dotaz je tedy: musím chodit stále na půlroční kontroly, příp. užívat nějaké léky? Děkuji za odpověd“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, nepíšete, zda-li se jedná o kontroly na cévním nebo na hematologii. Pokud již nemáte potíže a antikoagulační léčba již byla ukončena, pak se interval hematologických kontrol může prodloužit, ovšem záleží na přídatných rizikových stavech. Jestli je potřeba užívat něco v rámci prevence závisí hodně na cévním nálezu, samotná Leidenská mutace to jednoznačně nevyžaduje, pokud se nebude trombóza opakovat.“

Líba: „Syn (nyní 12 let) před dvěma lety prodělal (úspěšně odléčenou medikamenty) trombózu ve vnějším řečišti mozku (objevenou sekundárně při MRI, bez konkrétní příčiny), od léta je možné ho očkovat proti Covidu a my zvažujeme ano či ne?“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, byl syn vyšetřen na hematologii? Tromboza v mozku u dítěte je jistě indikací k hematologickému vyšetření, i když byla zjištěna náhodně. Pokud bylo provedeno řádné došetření vzniklé situace a nic se nenašlo, pak bych se očkování proti Covidu nebála, samozřejmostí je ale pečlivé sledování zdravotního stavu bezprostředně po vakcinaci.“

Jitka Rašková: „Dobre ráno, léčím se na ředění krve warfarinwm....prodělala jsme masivní cévní embolii a mam vysoký Faktor 8 , dcera 18 let má půl roku oteklé lytko na cevi jsme měly vyloučeno trombóza, ale zjistili nám, že má také vysoký Faktor 8 a k tomu nízký protein s,c ......v únoru máme termín na trombocentrum vfn ,je možné že nám dají nějaké redeni aby dcera mohla dostat očkování na covid doteď nám to každý zakazuje.Dekuji za odpověď a přeji hezký den.“

Silvia Rajecká: „Dobrý den, pokud jste léčená Warfarinem, není kontraindikace k očkování. Dcera má kombinaci rizik, pokud ovšem byla vyloučena tromboza, pak takový stav není absolutní kontraindikací k vakcinaci. Samotná infekce Covidem -19 se často primárně manifestuje trombózou i v atypické lokalizaci a vakcinace je mnohem bezpečnější.“