Chat

přednosta Otorinolaryngologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA

Záznam chatu z pátku 16. listopadu

SK: „Je v ČR dostatek otorinolaryngologů?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, orinolaryngologů je dostatek. V naší odborné společnosti je sdruženo přibližně 1000 otorinolaryngologů.“

SK: „Je česká otorinolaryngologie kvalitní?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, česká otorinolaryngologie je na vysoké úrovni a je srovnatelnatelná s otorinolarylogiía v Evropě. Samozřejmě ale existují rozdíly mezi jednotlivými lékaři i pracovišti. Výhodou je velmi dobrá a snadná dostupnost pracovišť pro pacienty.“

DAYD: „Je potřeba chodit preventivně k otorinolaryngologovi?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Preventivní vyšetřování je vhodné pro pacienty nedoslýchavé (např.děti či , pracující v riziku hluku (prevence poruchy sluchu), pro pacienty s dlouhodobými nespecifickými potížemi jako chrapot (může být příznakem nádoru) či již dříve zjištěnými přednádorovými změnami na sliznicích dýchacích a polykacích cest. Samozřejmostí jsou i trvalé kontroly pacientů, kteří absolvovali léčbu nádorového onemocnění.“

BOŽENA: „dobry den 65let prez 10 let kašel když mne plicni veme vzorky mam neustale plisne na + křižky a nekdy i zalteho stafilokoka.. nyni zase po naplivani do skleni ček plisne.. jinak beru leky na zachvat rymu nemam spiš pocituji v noci stekani po zadni stene jak mne zase daji tinktar tak mam krvave hleny a tak toto zase neberu- piju hodne teple večer vincentku.. Nejhorši je u mne rano vse vykašlat - a přitom mne vše draždi i po teplem jidle když jim kdysi byla reakce na studene - alergicka poradna nic nenasla v krvi.zkousela sem i homeopatika nic. čim sem starči tim horči.,. nyni na zimu chyi vyzkoušet a podavam jako samoplatce si zadost do luhačovic- prosim na co se tam zaměřit..“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, vše svědčí pro to, že máte chronický zánět průdušek (nejspíše tzv. chronickou bronchopulmonální obstrukční plicní nemoc), pro které je vykašlávání a chronický kašel velmi typický. Léčba této choroby by měla být řízena plicním specialistou. Lázeňská léčba naprosté většině pacientů s těmito chronickými stavy pomáhá.“

Pavla H.: „Dobrý den, mám dotaz ohledně rýmy, chápu, že muži při ní trpí, já také, protože každou rýmu mi teče i z očí. Stačí jen malinko vlhko v nose a automaticky začnu "brečet". Vysmrkám se a je toto dobré. Ale když mám zkraje řídkou rýmu,nelze tomu zabránit. Proč to tak je a lze to nějak ovlivnit, zmírnit? Je toto nepříjemné, chodívám první dva dny z práce domů, protože sotva koukám. Děkuji za odpověď, pěkný den.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, slzení a podráždění očí může být i příznak prosté infekční rýmy. Nicméně tyto oční příznaky jsou velmi často příznakem alergie. Doporučuji Vám absolvovat alergologické vyšetření.“

Kateřina: „Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda existuje ověřený postup, jak se zbavit závislosti na nosních kapkách? Už více než 10 let se trápím a veškeré postupy selhaly. Přežít noc bez průchodného nosu je noční můra. Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Doporučuji tento stav řešit s odborným lékařem. Příčinou neprůchodnosti nosu může být m.j. i některá anatomická změna na sliznici, která může být řešena operačně. Konzervativně jsou používány průplachy nosu a speciální kortikoidní spreje do nosu - ty obvykle vedou ke zlepšení stavu.“

Petr Kona: „Dobrý den, Mám kašel už týden suchý ale když kašlu pálí mě v krku a na pravou. Používám ambrobene 30mg.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Zatím vyčkejte, týden není nijak dlouhá doba. Doporučuji pít hodně tekutin, budou-li potíže trvat 2-3 týdny, ev. se objeví další příznaky (horečky), řešte stav se svým praktickým lékařem.“

Janka: „Nosím v práci roušku při nachlazení,má to význam?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, u nás tento postup není zvyklý. Tímto opatřením chráníte především "okolí", tedy své spolupracovníky před přenosem a šířením infekce.“

Roza: „Dobry den, už léta doma používáme místo kapek do nosu obyčejnou Vincentku ve spreji. Myslíte, že je to dobré? Pěkný den“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, jedná se o velmi účinné opatření. Na rozdíl od anemizačních nosních kapek (Sanorin, Olynth, Nasivin apod) lze používat Vincentku trvale.“

Soňa D.: „Dobrý den,je mi 50let,už asi 20 let se mi dělají na jedné mandli čepy. ORL lékař můj krk vidí minimálně 1x do roka. Operaci ani nedoporučuje ani nezavrhuje.Já sama se jí bojím,ale je fakt ,že z estetického hlediska mě ten problém poměrně obtěžuje,navíc měl můj děda ca hrtanu,takže i proto mám strach, jestli se tato chronická záležitost nemůže zvrhnout.Výsledky Aslo,Latex byly v pořádku.Můj dotaz : 1)doporučil byste vyndání mandlí? 2)je v pořádku čepy mechanicky odstraňovat ? Děkuji, hezké ráno. Soňa“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, odstranění patrových mandlí je operací, která často pomůže. Při rozhodování i operaci je třeba ale vždy zvážit všechna pro a proti. Asi by bylo tuto otázku řešit s Vaším ORL lékařem, který zná Váš stav. Pokud Vás čepy obtěžují, může být odstranění mandlí na místě.“

Jana Heřmanská: „Dobré ráno pane profesore, můj dotaz se týká mojí maminky. Je jí 79 let a trpí vysycháním sliznic. Jejím problémem je, že když si lehne, tak jí "vrčí" v krku. Navštívila již paní doktorku ORL, která ji prohlédla, vzala stěr hlenu, který byl průhledný. Zkonstatovala, že se jedná o vysychání sliznice a doporučila tablety Panthenol. Tyto mamince nijak nepomáhají. Přes den se snaží pít a sliznici zvlhčovat.Není ještě jiná léčba? Moc děkuji a přeji hezký den.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, řada pacientů mívá podobné potíže. Ve vyšším věku jsou "opotřebované" i sliznice. Léčba by měla být v 79 letech jen podpůrná - Panthenol je v pořádku, dobré je i časté popíjení (třeba jen pár doušků) i během noci. Nemyslím si, že by byla indikována antibiotika.“

Zdena: „Dobrý den pane doktore. Prosím dotaz ke chronickým záležitostem. Výplachy nosu, zda doporučujete a čím. Zda sůl mořská nedraždí atd. Dcera má chronickou rýmu, kdy jí teče sekret občas málo i více. Má ji od doby, kdy byla na táboře ve slovenských horách(byly tam tvrdší podmínky). Dnes jí je 37. Dále mám dotaz ke chronickému pobolívání ucha, vítr, průvan, vše si musím hlídat čelenkou či čepicí. Uši mám v pořádku dle lékaře. děkuji a hezký den Zdena z Pardubic“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, výplachy nosu jsou velmi účinné a jsou dobře tolerovány. Některé přípravky k výplachům jsou méně koncentrované, jiné naopak více. Mořské vody mohou některé pacienty dráždit a být nepříjemné, naopak např. známá Vincentka (v podstatě také mořská voda z hlubin) je méně koncentrovaná a řada pacientů ji preferuje. Doporučuji tedy vyzkoušet. Ideálně ale řešit s odborným lékařem. Příčinou chronické rýmy může být i alergie.“

ilona: „Dobrý den je mi 46 roků a už několik let mě trápí hlen v krku ,který nelze odkašlat,je to nepříjemné nevím co s tím .... poradíte? děkuji Ilona“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, doporučuji tento stav řešit s odborným lékařem - příčin může být celá řada - měla by proto být vyšetřena celá oblasti horních a dolních dýchacích cest. Obecně těmto stavům pomáhá vlhký vzduch, popíjení minerálních vod. Řada pacientů s podobnými potížemi se cítí podstatně lépe u moře, kde je jiné klima. Lze tedy doporučit i tuto "klimatickou" léčbu. Mějte na paměti, že kouření bývá příčinou podobných potíží.“

Eva: „Dobrý den pane profesore.Jsem 3 roky po implantaci předních zubů a mám neustále nepříjemný pocit suchých úst kdy musím neustále něco žvýkat nebo cucat bonbony.Velmi mě to obtěžuje,byla jsem už na všech možných vyšetřeních a nic se nezjistilo.Teď mě paní doktorka doporučila ORL.Prosím poraďte budu vám velice vděčná.Děkuji moc a přeji vám hodně zdraví.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, s podobnými potížemi (pocit něčeho cizího, změněná citlivost, nepříjemný pocit.....) s bohužel setkáváme po implantaci zubů nezřídka. Je skutečností, že stomatologové v těchto případech obvykle tvrdí, že z jejich hlediska je vše v pořádku a že implantáty nejsou příčinou těchto potíží. Sám jsem u řady případů vystopoval jasnou souvislost potíží s implantáty. Při řešení bohužel proti sobě stojí "potíže" vůči "vysoké částce", kterou pacienti za implantáty zaplatí. Vyšetření ORL je každopádně dobré absolvovat.“

Průchová Kateřina: „Dobré ráno pane doktore, jsem po operaci ramene asi tři týdny. Léčba bude delší, a teď jsem onemocněla - kašel, rýma, zvýšená teplota. Je nutná konzultace s operatérem. Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, operace nejspíše byla provedena ortopedem/traumatologem. Ohledně kašle, nachlazení bude rozumnější navštívit praktického lékaře nebo ORL (ušního, nosního....) lékaře.“

Ivana: „Když je dítě očkované proti černému kašli jak ho tedy může babička nakazit?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Babičky mohou být přenašeči infekce.“

Martina Hlavatá: „Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, syn 4 a půl letLoni na podzim byl často nemocný, letos už v pořádku, od začátku školky měl pouze jednou rýmu. Nicméně teď měl rýmu, nebo spíše jen zvětšené nosní mandle, skoro nic nevysmrkal, jen v noci chrápe a občas se počůrá během tohoto zduření mandlí. Po týdnu je většinou klid. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je na zvážení odstranění nosních mandlí, jaké jsou kritéria? Jak jsme psala syn moc nebývá nemocný, jen ty rýmy a jen loni, měl na krku zvětšení uzlin, takovou bouli, ale nakonec se na nic nepřišlo z čeho to bylo a po dvou dnech boule splaskla, nebolela neměla hnis. Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Martina Hlavatá“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Indikací k odstranění "nosní mandle" bývají častější infekty, rýmy, záněty středního ucha, porucha dýchání, poruchy vývoje. Vždy jsou zvažovány všechny faktory. Doporučuji tuto otázku řešit s Vaším ORL lékařem, který Vám jistě nejlépe poradí, co je nejlepší pro Vašeho syna. Obecně veden operace nosních mandlí v naprosté většině případů k výraznému zlepšení příznaků, pro které byla operace indikována.“

Michaela: „Prosím pocit tělískav nose, nucení na posmrknutí, jako kdyby neprůchodný nos, zrvající s belmi malými přestávkami dva roky. Poté motání hlavy po neustálém posmrkávání sem a tam, velmi nekomfortní i pro ostatní okolo. Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, jde o dlouhodobý problém, který by určitě měl být řešen u lékaře. DOporučuji řešit s Vaším ORL lékařem.“

Lucie: „Dobre rano pane doktore, mate nejakou radu, jak pomoci diteti od zadni rymy? Morskou vodu ci zvlhcovani vzduchu aplikujeme, ale zatim bez uspechu. Nekolikrat za noc se dusi a nevime, jak mu jeste pomoci. Dekuji, Lucie“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, příčinou potíží může být zvětšená "nosní mandle". Doporučuji navštívit ORL lékaře a zaměřit se na tuto možnou příčinu onemocnění. Odstranění nosní mandli je v těchto případech obvykle velmi účinné.“

Ewa: „Dobrý den,kde se vzal v naší zemi černý kašel,když jsme proti němu očkovaní?je to způsobeno migrací obyvatel?Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Příčin je více - imunita po očkování není trvalá (tedy oslabuje se), proočkovanost obyvatel je také nižší, je užívána i jiná vakcína a další faktory. Výsledkem toho je, že i očkovaný člověk může onemocnět černým kašlem“

Edita Švecova: „Dobré ráno, jsem přesně ten případ o kterém jste mluvil před chvílí. Od srpna mám diagnostikovany černý kašel. Mají ho i obě moje vnoučata. Měli ho dřív než já, tak jsem ho zřejmě dostala já od nich. Můj dotaz zni: mám teď již protilátky, nebo se mám nechat za čas očkovat?? A děti?? Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, pravděpodobnější je, že černý kašel dostala Vaše vnoučata, že jste byla (jste) přenašečem, aniž máte nějaké příznaky. Doporučuji toto řešit s vakcinology (lékaři, kteří očkování provádějí).“

Eva: „Dobrý den, pane profesore, mám dvě malé vnučky, bydlíme v jednom domě a jsou pořád nemocné (většinou rýma, kašel). Již několikrát se mi stalo, že jsem to od nich dostala a dvakrát skončila s antibiotiky. Měla jsem tak příšerný kašel, jako dosud nikdy, kašlala jsem celé noci, vykašlávala, to jsem nikdy nezažila. Bojím se, abych to od nich zase nedostala, bylo to příšerné. Slyšela jsem, že od pokud toto chytím od malých dětí, je to nejhorší. Jak to je možné, a jak se mám bránit? A jak děti, aby nebyly stále nemocné (chodí do kolektivu - věk 1 a 3 roky)? Děkuji!“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Rada není snadná. Děti v kolektivu bývají častěji nemocné - infekty se přenášejí z dítěte na dítě, děti mívají někdy trvale "svíci" u nosu. Ideální by bylo nechodit do kolektivu a doléčovat všechny infekty. Bohužel virů způsobujících infekty je řada a může dojít k nakažení další infekci hned po ukončení jedné infekce.... Infekce od dětí se mohou přenášet i na dospělé, kteří obvykle bývají přece jen odolnější. Doporučuji obecná opatření - ovoce, sportovat, pobyt na čerstvém vzduchu... Jinak doporučuji řešit s Vaším lékařem.“

Libuše: „Dobrý den pane profesore, mám reflux jícnu, beru léky na reflux. V noci mne trápí kašel vyvolaný tímto onemocněním. Teď mne trápí i přes den a v noci mne probudí i 5 x za noc. Nejím před spaním 5 hod. a stav se najednou zhoršil. Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Refluxní choroba může být příčinou kašle. Důležitá jsou především režimová onemocnění (zvýšená poloha horní části těla, nekouřit, ne káva či kola apod...) a dále medikace - tzv. inhibitory protonové pumpy. Tyto léky je ale třeba užívat 2x denně 1/2 před jídlem (pozor - gastroenterologové často doporučují jen užívání 1x denně). Doporučuji toto konzultovat s lékařem.“

Markéta: „Dobré ráno vážený pane profesore, můj syn už 4 dny kašle a má rýmu, stačí když jej nechám vyšetřit u naší paní doktorky. Nebo je již nutné ORL vyšetření? Děkuji a zdravím.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, myslím, že naprosto stačí vyšetření u Vaší praktické lékařky.“

Evina Heřmanová: „Dobré ráno pane doktore prosím o radu -už 14 dní mám lečenou laringitýdu a stale mě trápí hlasivky -chrapot a sípání. Chystám se zrovna asi znovu k prakt.lékaři ať mě pošle na ORL, ale nevím jestli to takhle není normální průběh?! Je to velice nepříjemné zvláště když musím celý den mluvit s lidmi po telefonu -a chce to prý hlasový klid!Přeji příjemný den a děkuji za odpověď E Heř“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, hlasový klid (samozřejmě není reálné vůbec nemluvit) je doporučováno u zánětů hrtanu. Vyšetření u ORL lékaře je doporučeno, pokud trvá chrapot či jiný problém s hlasivkami 3 týdny.“

Ivana: „Dobrý den, Ctěla bych se zeptat, trápí mě hleny z nosohltanu, co mě stékají do krku,nejvíce po ránu. Stříkám si Mommox, ale zatím nepomahá. Trápí mě to asi 2- 3 roky. Všechna vyšetření jsem už prošla a nic. Můžete mě prosím poradit, jak se toho zbavit ? Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Řada pacientů mívá tyto potíže, aniž při odborném vyšetření je zjištěna nějaká patologie. I ujištění, že v oblasti nosu a nosohltanu neroste žádný "nádor" řadě pacientů pomůže a je důležitá. Obecně jsou vhodné průplachy nosu nosohltanu minerálními vodami (ev. mořskými vodami) několikrát denně, indikovány jsou i spreje (např. Mommox). Vše by ale mělo být po konzultaci s lékařem.“

Hana: „Dobre rano . Uz nekolik tydnu mam cerveny krk aniz by mne v nem bolelo. Co muze byt pricinou?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, trvá-li stav několik týdnů, doporučuji vyšetření lékařem. Je možné, že nebude doporučena žádná léčba, nicméně bude jistota, že nejde o nic závažného.“

jedličková: „Dobré ráno, je mi již 70 let, začátkem července jsem začala velice noc kašlat,protože jsem byla s vnukem na venkově, asi jsem to :přechodila, ale pak jsem šla k lékařce, která řekla , že to je asi alerie a dala mi "dýchadlo" s kortikoidy. Já to používala ,jak se má, ale kašlul jse pořád,po dalším měsíci jsem zašla k lékařce znovu, to jse měla i teploty, ale ona mi řekla že nic na plicích neslyší a ať si koupím paralen. Já nejsem z těch, kteří lékaře "obtěžují. Ale nyní je již listopad a já stále kašlu, zejména v noci, jakmile si lehnu do postele. Ale nic nevykašlávám. Co mi doporučíte?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, pokud Vaše potíže trvají několik měsíců, jednoznačně znovu navštívit lékaře a řešit s ním. Může jít o alergii (i ta se může objevit v 70 letech), může jít o chronický zánět průdušek.... Možná bude třeba odborné vyšetření u plicního lékaře.“

Jana: „Dobrý den, dcera má dg.JIA a diky lecbe kortikoidy a mtx, má již 2 měsíce rýmu a kašel, ze kterých se nemuže dostat... jak situaci rešit? Děkiji jana“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, nerozumím otázce - JIA, mtx.....?“

Eva: „Dobrý den, pane profesore, mám dotaz, když mají vnoučata rýma a kašel, kdy jsou nejvíce infekční, na začátku nebo celou dobu? A jaký je nejčastější způsob přenosu? Děkuji!“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, ke konci rýmy je infekčnost nižší.“

Věrka O.: „Dobrý den. Prosím o radu. Při výdechu a krátce po něm mi to nějak chrčí na průduškách nebo někde tam, nejčastějio když ležím nebo ráno, když se probudím. Kašlu přes den jen občas. Trvá to druhý týden, beru bylinky, zázvor, průduškové čaje. Nemám horečku. Něco jsem chytla asi od kolegyně v práci, která pokašlává celý den a asi ji nakazila dcerka, která chodí do školky. Jsem unavená a vyčerpaná, ale spíš mám pocit, že mi možná ani nic není. Mám už s títmo jít k lékaři? Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, pokud nejsou výrazné příznaky, je možné ještě s návštěvou lékaře vyčkat. Vhodné je popíjet hodně tekutin (to je základ toho, abychom něco vykašlali), je možné užívat léky na vykašlávání (např. Ambrobene, ACC long apod).“

Ivana: „Pane profesore trochu jste mě vyděsil, máme 6ti týdenní miminko a zatím není očkované (dcera ho určitě nechá naockovat v daném termínu), my dospělí jsme byli v dětství očkovaní, kde se tedy máme v Ostravě nechat preockovat?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, nebuďte vyděšená, vyočkovaná určitě jste a děti jsou očkovány podle očkovacího kalendáře - očkování řešte se svým praktickým lékařem. Není třeba dělat žádná speciální opatření.“

Ivana: „Děkuji za odpověď, ano to chápu, ale když je dítě očkované, jak může dostat černý kašel?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, je to velmi nepravděpodobné. Pěkný den.“

Viera Pávková: „Dobrý den, využívám možnosti zeptat se odborníka. Už se mi několikrát stalo, že jsem šla naprosto zdravá spát a náhle - buď hned po ulehnutí nebo dokonce po usnutí- začalo mě v hrudníku něco dráždit, svědět a začnu dráždivě kašlat, trvá to třeba hodinu, potom to samo ustane. Co bych měla dělat? Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, pokud se stav stal "několikrát", nejde nejspíše o nic závažného. Nevím, v jakém časovém rozmezí - zda během týdne či např. co 2 měsíce... Asi bude nejlepší se poradit s Vaším lékařem, kterému můžete sdělit další podrobnosti Vašich potíží.“

Jitka: „Dobré ráno. Myslíte, že je slečna moderátorka Veronika v těch lodičkách naboso? Děkuji:-)“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Nemyslím, já to vidím. NE.“

Eva: „Hezky česky“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, děkuji.“

Dana: „Dobrý den, jak postupovat v případě nachlazení 6 letého dítěte, keré má 14-21 dnů žlutozelenou rýmu bez teplot? Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „DObrý den, velmi pravděpodobně o bakteriální infekci vedlejších dutin bude indikována léčba antibiotiky.“