Chat

Martin Jelínek
Záznam chatu z úterý 16. října 2018
SK: „Co by výživový poradce neměl nikdy radit?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, výživový poradce by neměl řešit stravu ve vztahu ke zdraví, a to ve smyslu snahy ovlivnění zdravotního stavu pomocí úpravy stravy, tato činnost přísluší specialistům (lékařům, nutričním terapeutům...).“
DAYD: „Co by výživový poradce měl hlavně radit?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, úkolem výživového poradce je upravovat stravu směrem k vyváženosti a pestrosti tak, aby bylo dosaženo rovnováhy.“
ANTI: „Radíte i co by se mělo správně pít?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, pitný režim je nedílnou součástí výživového poradenství, není možné jej nezahrnout do systému stravování.“
petra: „co říkáte na stravování Lowcarb, tedy omezení sacharidů? může mít negativní vliv na zdraví?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, pokud nejsou dodržována základní pravidla, může zdravotně ublížit každý dietetický režim. Low carb může být funkční a bezproblémový i pro dlouhodobé fungování, v podstatě se takto stravovali naši předkové v dávné minulosti (lovci a sběrači), lidský metabolismus nese ve svých genech schopnost se tomuto stravování přizpůsobit. Obecně platí - čím více omezujeme sacharidy, tím vyšší podíl tuků bychom měli zajistit, abychom zajistili správnou energetickou bilanci.“
Aleš: „Dobré ráno, proč se nemluví otevřeně o tom, jak jsou ,,Light,, potraviny nacpané cukry? Děkuji“
Martin Jelínek: „Dobrý den, v dnešní době, která je typická rozmachem zájmu o stravování, se hovoří i o kvalitě stravování, informace jsou poměrně dobře dostupné. Hlavní potíž je v tom, že populace není dostatečně vzdělána, případně nechce při nákupu číst etikety potravin a řešit jejich složení a kvalitu. Pokud z potravin odstraníme tuky, je potřeba takovou potravinu stabilizovat a dochutit, část z používaných surovin jsou i cukry, které tak mění charakter celé potraviny.“
Dana Majíčková: „Dobré ráno pane Jelínku. Pořád v těch cukrech nemám jasno. Můžete mi prosím vysvětlit, co znamená, když výrobek např. budu snídat jogurt bílý Hollandia a ten obsahuje: sacharidy 4,5 g z toho cukry 3,4 g. Ten rozdíl 1,1 g je co? Do jogurtu si dám pohankové lupínky a ty obsahují: sacharidy 67 g z toho cukry 11 g. Tady je rozdíl dokonce 56 g. Děkuji za Váš čas“
Martin Jelínek: „Dobrý den, pod pojmem "sacharidy" se rozumí množství všech sacharidů v potravině. "Cukry" označují jednoduché formy sacharidů (= cukrů) - výrobci potravin mají povinnost tyto informace uvádět na etiketách, máme tak lepší přehled o kvalitě potraviny.“
petra: „Dobrý den, prosím o informaci, radu, může jíst diabetik často rýži, těstoviny ? A co říkáte na nápoj Coca cola light, který pije diabetik skoro jako vodu. díky“
Martin Jelínek: „Dobrý den, množství příloh u diabetika by mělo být korigováno dietou stanovenou jeho lékařem (souvisí se zdravotním stavem, užívanými léky...). Rýže i těstoviny mají vysoké hodnoty glykemického indexu a nálože, v přebytku jsou pro diabetika nebezpečné. Coca cola light sice neobsahuje cukry s obsahem energie, její součástí jsou ale nízkoenergetická sladidla - takový nápoj neovlivňuje hladinu krevního cukru, z toho důvodu je u některých skupin populace velmi oblíbený, není ale "dokonalým" nápojem (zesiluje vztah ke konzumaci sladkostí).“
Tomas: „Dobry den, jaky mate nazor na rozlozeni zivin v dennim prijmu zalozenem na zaklade somatotypu? Jako mesomorf jsem vyzkousel uz snad vse a pri vysokem objemu tuku a bilkovin jsem zaznamenal obrovskou unavu. Zatimco pri prevazujicich sacharidech z kvalitnich zdrovu pravy opak. Mate podobne zkusenosti? Diky za odpoved Tomas“
Martin Jelínek: „Dobrý den, poměry makroživin ve stravě se odvíjí od systému stravování, který preferujete. V základu existují vysoko- a nízkosacharidový, každý z nich má svoje vlastní pravidla. U vysokosacharidového stravování se nejčastěji jako idealizovaný stav uvádí energetické poměry sacharidů, bílkovin a tuků kolem 60:20:20, u nízkosacharidových pak výrazně klesá podíl sacharidů a roste zastoupení tuků. Pokud ve stravě převažují bílkoviny, jejich trávení je energeticky velmi náročné, pro takový způsob stravování je pak typická větší únava, která se může zvětšovat se snižujícím se zastoupením sacharidů ve stravě. Určení somatotypu je pouze dílčí částí tzv. metabolického typování, má tedy ve vztahu k celostnímu přístupu relativně malý vliv na nastavení vhodného stravování. Obecně platí, že vyšší podíl tuků ve stravě je doporučován typickým ektomorfům, kteří disponují relativně rychlým energetickým metabolismem, a to za účelem jeho zpomalení. Veškeré výraznější manipulace s poměry makroživin by ale měly být prováděny opatrně a především postupně, jakékoli rychlé změny jsou riskantní. Krásný den“
Petr: „Dobrý den, je pravda že pokud budu denně přijímat do 60 gramů sacharidů a nebudu se energeticky přejídat, tak začne tělo spalovat přebytečné tuky, tedy začnu hubnout?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, v tomto množství se jedná o ketogenní dietu, takto metabolismus přepínáte do stavu, kdy jako hlavní zdroj energie používá tuky. Tato dieta sice funguje, ale je potřeba respektovat celou řadu pravidel, navíc není ze zdravotních důvodů vhodná úplně pro každého. Buďte na tyto manipulace se stravou opatrní a vždy je řešte s odborníkem.“
Hana Kutilová: „Dobrý den, pokud má člověk obezitu druhého stupně a je celekm zdravý, rozhodne se zhubnout a začne si hlídat denní příjem sacharidů v rozmezí 30-50 gramů. může mu to nějak, při dlouhodobé aplikaci ublížit?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, uváděné množství sacharidů odpovídá ketogenní dietě, s těmito manipulujte opatrně. Jedná se o stravovací extrém, který sice v krátkodobé perspektivě funguje, je ale nemalou zátěží, a při špatném nastavení může zdravotně ublížit. Pokud máte zájem o hubnutí tímto způsobem, spolupracujte s odborníkem, stravu je potřeba nastavit velmi citlivě.“
František: „Dobrý den, před lety jsem zhubl 45 kg, ale věčnými dietami jsem si zastavil metabolismus až se mi začalo vracet. Denně cvičím tři hodiny kolo, veslo, posilovaní a měl bych spálit podle výpočtu kolem 5 tisíc kalorii s tím, že příjem mám 2tisíce kalorii. Z jídelničku mám 50 procent bílkoviny 40 sacharidy a deset tuky. Přesto váha dolů nejde nevíte, kde by mohla být chyba. Vyšetření mi ukázalo, že mé tělo spaluje šestkrát pomaleji než zdravý jedinec, ale co s tím mohu udělat aby spalovalo jak má?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, výpočty energetického výdeje berte s velkou rezervou, jsou silně orientační, dlouhodobý každodenní výdej kolem 5000 kcal je extrém. U hubnutí je klíčový bazální metabolismus (BMR) - je nezbytně nutné nikdy neklesat pod tuto hodnotu (výjimky jsou půsty). Energetický příjem se musí při intenzívní sportovní činnosti pohybovat několik set kcal nad BMR, touto cestou přesnou hodnotu ale nestanovíme. Při zátěži, kterou uvádíte, je silně kontraproduktivní mít 50 energetických procent příjmu z bílkovin, tady bude "zakopaný pes". Jejich množství upravte na hodnotu pohybující se v rozmezí 1,5 - 1,8 g /1 kg tělesné hmotnosti. Současně mírně zvyšte podíl tuků ve stravě, při jejich nedostatku zbytečně zrychlujete energetický metabolismus (vámi uváděné "pomalé spalování" vychází zřejmě z předávkování bílkovinami. Krásný den“
Pavla K.: „Konzumujete nějaké uzeniny a jak často ? Jaký máte názor na vegetariánství ? Jaký by měl být přibližně denní příjem bílkovin, pokud chci vyváženou stravou redukovat váhu? Děkuji a hezký den“
Martin Jelínek: „Dobrý den, snažím se stravovat vegetariánsky, s uzeninami se tak do kontaktu nedostanu :-) U vegetariánství je potřeba rozlišovat jeho formy (lakto, ovo, veganství, raw...), podle toho je potřeba provádět úpravy ve stravování, obecně ale tento styl v základních podobách není rizikový (náročné na zajištění všech živin jsou formy veganství. U bílkovin počítejte s rozmezím 1 - 1,5 g / 1 kg tělesné hmotnosti, ženy mají nižší potřebu než muži, sportovci vždy vyšší než nesportovci. Krásný den“
Ema: „Dobrý den z masa jíme jen ryby-kolikrát v týdnu doporučuje a jaký je Váš názor na vegetariány a vegany? Děkuji hezký den.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, ryby můžete jíst každý den, stejně jako maso teplokrevných živočichů. Vegetariánství je nutričně v pořádku (forma lakto-ovo, tedy bez masa), veganství je podstatně náročnější na zajištění všech nezbytných živin, ale realizovatelné je (vyplácí se však mít alespoň základní vzdělání v tomto směru). Krásný den“
Ivana: „Dobré ráno, prosím o odpověď jak zjistím, že mám nedostatek vitamínu K. Můžu brát vitamín K2 ? Děkuji za odpověď.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, ideálně odborným vyšetřením, stanovovat diagnózy bez lékařských postupů je velmi nešťastné. Typickým projevem deficitu vit.K je zhoršená krevní srážlivost, na toto ale nespoléhejte. Ideální je upravit stravu, zajistit dostatek vit K vybranými potravinami, případně podpořit aktivitu střevní mikroflóry, která se spolupodílí na produkci vit. K, není organizačně nijak náročné. Krásný den“
Štěpánka Kašparová: „Dobrý den, můj syn (14) se rozhodl před 4 roky nejíst maso, že by se mi prý taky nelíbilo, kdyby mě někdo zabil a sežral...Má PAS (ASp. syndrom), je těžké mu dělat pestrou stravu, když já asi tak 5 jídel dokola, to oni tak mají. Obávám se , že se bude špatně vyvíjet, jak mám nahradit maso, bílkoviny, sýr (poute tvrdý) jí, to máme skoro na všem. Jí pouze okurku, jablko, občas banán, hrozn. víno, červ. papriku, jinak nic. Ve škole jí tak 2 jídla týdně, totiž i slanina je jídlo, tak kde je slanina, byť bez masa, tak to nejí. Vejce ano, jen tedy bílek anebo schované v jídle:-)Jak to mám dělat, by měl vše co dospívající potřebuje? Děkuji“
Martin Jelínek: „Dobrý den, tyto situace se vyplácí řešit s odborníkem, protože strava, kterou uvádíte, je silně stereotypní a dlouhodobě nevyhovující. Pokud to bude možné, snažte se zdroje bílkovin (vejce, mléčné výrobky, ořechy, luštěniny, obiloviny) zařazovat pravidelně do jídelníčku, a to jakýmkoli způsobem (klíčová je jejich přítomnost). Maso tímto způsobem nahradit můžete, je pouze potřeba určité důslednosti (nemá smysl dítěti vymlouvat jeho názor na vztah ke zvířatům, je to součástí jeho vývoje). Krásný den“
Alena: „Dobrý den, jaký je prosím Váš názor na německý program Metabolic balance, kde by strava měla být vyvážená a jí se pouze 3x denně. Děkuji za odpověď.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, jedná se o redukční program, patří mezi celou řadu běžně dostupných dietetických systémů, které máme možnost použít. Protože se jedná o redukční dietu, je potřeba ji vnímat jako omezující, kvalitativně je ale celý program nastaven poměrně rozumně. Krásný den“
Iva: „Dobrý den Mam nadváhu a nevím jak zredukovat ty přebytečné tuky. Myslím že nejím extra tučné.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, základem pro redukci hmotnosti je nastavení energetické bilance (musí být záporná) a kontrola příjmu sacharidů. Takový jídelníček by měl zpracovat specialista, není výhrou s tímto manipulovat bez patřičných zkušeností. Nejlépe se vždy hubne s pohybovou aktivitou... Krásný den“
Eliska: „Dobrý den je vhodné jíst ob den kaši z ovesných vloček a medu nebo sirupu?mam nadvahu“
Martin Jelínek: „Dobrý den, při redukci hmotnosti je rozumné mít příjem sladkostí pod kontrolou. Na stranu druhou to ale neznamená, že vámi uváděný recept je v principu špatný, je pouze potřeba jej správně zasadit do koncepce redukčního programu.“
Lenka N.: „Dobrý den. Jsou uzeniny tučné ? Je vhodné dávat dětem burtiky a salámy ?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, obsah tuku v potravinách se odvíjí od toho, z čeho jsou vyráběny. Uzeniny nemusí být tučné, vždy je potřeba ale číst etikety produktů. Uzeniny nepatří mezi kvalitativně ideální potraviny pro děti, je rozumné se jim vyhýbat. Krásný den“
Simona: „Je pravda že v červeném mase jsou zbytky soji a antibiotik které dostávají do sebe krávy z léčiv a které krávy žerou ?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, toto je diskutabilní tvrzení, protože rezidua řady látek, které živočich konzumuje, se v mase vždy nachází, klíčová je ale jejich koncentrace. Kontroly jakosti potravin jsou v našich oblastech poměrně přísné, z tohoto problému bych neměl zbytečné obavy, kontaminace sice možná je, statisticky pravděpodobnostně ale velmi nízká. Podstatně nižší riziko budete mít u bio produktů... Krásný den“
Linda: „Je zdravé vepřové maso ?“
Martin Jelínek: „Dobrý den, pojem "zdravý" je silně relativní, vepřové maso má podobné charakteristiky, jako ostatní druhy masa. Netvrdil bych, že je či není zdravé, to je otázka priorit ve stravování a současně i zdravotního stavu jedince. Krásný den“
Ema: „Prosím jaký je Váš názor na hydrolyzovaný kolagen v prášku na zdravé klouby?ok nebo na nic??“
Martin Jelínek: „Dobrý den, kolagen je běžně používanou látkou určenou pro výživu kloubní a pojivové tkáně, v hydrolyzované formě se lépe metabolizuje, jeho užívání má svůj smysl... Krásný den“
Ema: „Do třetice-ale není to dotaz-velmi se zajímám a pracuji ve zdravé výživě-pokud byste náhodou někdy potřeboval schopnou asistentku (pomocnici)do poradny ..tak jsem zde“
Martin Jelínek: „Dobrý den, děkuji za nabídku :-) Poradenství se věnuji velmi okrajově a to z časových důvodů, mojí hlavní pracovní náplní je pořádání kurzů v oblasti výživy (www.kurzyatac.cz). Krásný den“
Leny: „Dobrý den, je javorový, datlový sirup zdravý? Nemyslím tím, že by se s ním mělo sladit, ale použít ho někdy místo cukru. Pěkný den!“
Martin Jelínek: „Dobrý den, tyto sirupy jsou kvalitní, jejich občasné používání je naprosto v pořádku (občas je jim vytýkán vyšší obsah fruktózy, toto ale souvisí s celkovým jejich konzumovaným množstvím). Krásný den“
Jindra: „Dobrý den, doporučujete na každé ráno začínat štávami z mrkve ,jablek,řepy, bylinek, citronu a hrušky? Pijeme denně a to místo snídaně. Děkuji a přej krásný den“
Martin Jelínek: „Dobrý den, toto považuji za velmi kvalitní start do dne, určitě v tom pokračujte :-) Krásný den“
Renata: „Dobry den zajimalo by me zda mate nekde prednasky?Dekuji“
Martin Jelínek: „Dobrý den, většinu aktivit směřuji na pořádání kurzů (www.kurzyatac.cz), termíny přednášek můžete sledovat zde... Krásný den“
Alena: „Dovolím si Vám oponovat, Metabolic balance není redukční dieta, je to jídelní plán k nastartování metabolismu. Já sama jsem jím prošla a stále se zásadami z plánu řídím, nepotřebovala jsem zhubnout, pouze 2 kg, ale hlavně pořešit řadu zdravotních problémů. A to se povedlo, mně i mým blízkým. A neomezuje mne nic. Krásný den.“
Martin Jelínek: „Dobrý den, tento systém se prodává především pro redukci, je to hlavní marketingový tahák, ve výživě je to běžný postup... Toto ale neznamená, že je v principu špatný, jeho koncepce je postavená na kvalitních základech.“